Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
Οι νέοι ή με τη νέα τους μορφή Πύργοι της Αττικής, σε Ελληνικό και Πειραιά, που θα αλλάξουν το skyline της πόλης, μετατρέπονται σε οικιστικές επενδύσεις με πολυτελή διαμερίσματα που θα πωλούνται στο εύρος των εκατοντάδων χιλιάδων έως εκατομμυρίων ευρώ.
Από το καλοκαίρι είναι ήδη γνωστή η μεγάλη οικιστική επένδυση στο Ελληνικό, με το όνομα Marina Tower, που έχει ήδη προπωλήσει όλα τα διαθέσιμα διαμερίσματα του πύργου κατοικιών.
Η άλλη μεγάλη επένδυση στον Πύργο του Πειραιά βρίσκεται αρκετά κοντά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον ανασχεδιασμό της προκειμένου να περιλάβει και δημιουργία πολυτελών διαμερισμάτων στους τελευταίους ορόφους.
1. Piraeus Tower στον Πειραιά
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, οι χρήσεις στον Πύργο του Πειραιά (Piraeus Tower) θα είναι τρεις: γραφεία (που θα καταλαμβάνουν και τη μεγαλύτερη επιφάνεια στους ορόφους), εμπορικά καταστήματα (στους πρώτους ορόφους) καθώς και εστιατόριο στην κορυφή του κτιρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν σκέψεις και έχει ήδη γίνει αξιολόγησή τους για τη δημιουργία και κατοικιών στον Πύργο. Αναφέρεται ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η σκέψη (για την οποία θα πρέπει να υποβληθεί και εγκριθεί εκ νέου η ΜΠΕ), θα μειωθούν οι χώροι γραφείων και θα δημιουργηθούν πολυτελή διαμερίσματα στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου, επιφάνειας 7.000 τ.μ. περίπου.
Επίσης, θα δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ 44 θέσεων ενώ όταν η επένδυση ολοκληρωθεί αναμένεται να απασχολούνται στο κτίριο περίπου 1.500 εργαζόμενοι.
Ο εμβληματικός, αλλά εγκαταλελειμμένος, Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών.
Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με προστατευτικό κέλυφος, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξή του σε τοπόσημο της πόλης.
Η επένδυση υλοποιείται από την Dimand μαζί με την Prodea Investmentsκαι την EBRD. Το ύψος της αγγίζει τα 75 εκ. ευρώ.
Ο νέος Πύργος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το A΄εξάμηνο του 2023.
Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί – Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
Ιδιοκτήτης του έργου και φορέας ανάπτυξης είναι εξ ολοκλήρου η Lamda Development. Η εταιρεία πρόκειται να διενεργήσει διαγωνισμό για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του Marina Tower, η οποία θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, αντιστοίχου ποιότητας και προδιαγραφών.
Η Foster + Partners εκπόνησε το masterplan του έργου του Ελληνικού και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας μελετητών για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών. Είναι, επίσης, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας μελετητών για τον Marina Tower.
Η ομάδα μελέτης για τον ουρανοξύστη περιλαμβάνει, επίσης, την Buro Happold (σύμβουλοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων), τη Faithful & Gould (σύμβουλοι μηχανικοί), καθώς και πλήθος άλλων συμβούλων μηχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε οι μελέτες να είναι πλήρεις και σύμφωνες με τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα μας και διεθνώς, για αυτού του είδους τα κτίρια.
Ο συνολικόςπροϋπολογισμός του Marina Tower εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025.