REAL ESTATE

Πώς θα γίνουν τα γραφεία & καταστήματα στον Piraeus Tower – Εστιατόριο με θέα στην κορυφή του Πύργου

Published

on

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio

Ένα χρόνο μετά την πολυπόθητη υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση του Πύργου του Πειραιά και με τα έργα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει ο νέος σύγχρονος ουρανοξύστης Piraeus Tower και πώς.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, οι χρήσεις στον Πύργο θα είναι τρεις: γραφεία (που θα καταλαμβάνουν και τη μεγαλύτερη επιφάνεια στους ορόφους), εμπορικά καταστήματα (στους πρώτους ορόφους) καθώς και εστιατόριο στην κορυφή του κτιρίου.

Επίσης, θα δημιουργηθεί υπόγειο πάρκινγκ 44 θέσεων ενώ όταν η επένδυση ολοκληρωθεί αναμένεται να απασχολούνται στο κτίριο περίπου 1.500 εργαζόμενοι.

Πώς θα γίνουν τα γραφεία και τα καταστήματα

Τα καταστήματα θα καταλάβουν επιφάνεια περίπου 13.000 τετραγωνικών μέτρων και θα βρίσκονται στους πρώτους ορόφους.

Συγκεκριμένα, εμπορική χρήση προβλέπεται στο ισόγειο, όπου θα υπάρχουν 8 εμπορικά καταστήματα και το λόμπυ του εστιατορίου των ψηλών ορόφων, και στους 2 πρώτους ορόφους. Στον 1ο όροφο θα υπάρχουν 3 καταστήματα ενώ στον 2ο όροφο ένα μεγάλο ενιαίο εμπορικό κατάστημα.

Από τον 4ο έως τον 18ο όροφο και στους δύο τελευταίους ορόφους (21ο και 22ο) προβλέπεται να υπάρχουν χώροι γραφείων, που θα δώσουν και το χαρακτήρα του business center στον Piraeus Tower. Η διάταξη των γραφειακών χώρων θα είναι open-plan και η πρόσβαση σε αυτούς θα είναι ελεγχόμενη από το ισόγειο με ειδικό ανελκυστήρα αποκλειστικής χρήσης για την πρόσβαση σε αυτούς.

Το εντυπωσιακό εστιατόριο στην κορυφή

Το “κερασάκι” του νέου Πύργου θα είναι το πολυτελές εστιατόριο που θα γίνει στον 19ο και 20ο όροφο μαζί. Θα χρησιμοποιηθούν και οι δύο όροφοι και το εστιατόριο αναμένεται να έχει εντυπωσιακή θέα στο λιμάνι του Πειραιά και τη θάλασσα.

Η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται με δύο αποκλειστικούς ανελκυστήρες (εξωτερικούς) που θα παρέχουν γρήγορη πρόσβαση χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε ορόφους.

Ο λόγος που επιλέχθηκε να γίνει το εστιατόριο στο κτίριο είναι για να δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει κίνηση στο κτίριο όλη την ημέρα, ακόμη και τις βραδυνές ώρες, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και των γραφείων στους ορόφους του, με στόχο να γίνει ένα διαρκώς “ζωντανό” κτίριο.

Εκτός από το εστιατόριο στην κορυφή, προβλέπεται και άλλο ένα εστιατόριο – καφέ με roof garden στον 3ο όροφο του κτιρίου.

Το project

Ο εμβληματικός, αλλά εγκαταλελειμμένος, Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών.

Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 22 ορόφους. Αν και δεσπόζει στο λιμάνι εδώ και 45 χρόνια, ποτέ δεν αξιοποιήθηκε για διάφορους λόγους.

Οι όροι του Διεθνή Διαγωνισμού, σύμφωνα με την κατακύρωση, που εγκρίθηκε από το ΣτΕ, προβλέπουν την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από τον αναδόχο, με ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο 1.010.000 ευρώ και με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 33 μήνες για τη ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με προστατευτικό κέλυφος, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξή του σε τοπόσημο της πόλης.

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις και η πρόθεση των επενδυτών είναι να διαμορφωθεί το κτίριο για καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης και έναν Πολυχώρο Πολιτιστικών λειτουργιών για την ανάδειξη του θαλάσσιου τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, που χαρακτηρίζει την πόλη και το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά.

Η επένδυση υλοποιείται από την Dimand μαζί με την Prodea Investments και την EBRD. Το ύψος της αγγίζει τα 40 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την Alpha Bank.

Ο νέος Πύργος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η ιστορία του Πύργου

Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Α. Σκυλίτση και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοϊζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Για πολλά χρόνια παρέμεινε ένα “κουφάρι” που δεν λειτούργησε ποτέ, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν περιστασιακά ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα, τα γραφεία του Εθνικού και διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).