ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Πράσινο φως για τη μετατροπή του Esperia στη Σταδίου σε NYX Athens

Published

on

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens by Leonardo, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects

Μια ακόμη μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο της Αθήνας πήρε το πράσινο φως με την εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας για την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου.

Πρόκειται για το ιστορικό ξενοδοχείο Esperia στη Σταδίου, που θα μετατραπεί από την ισραηλινών συμφερόντων Fattal σε πολυτελές ξενοδοχείο με την ονομασία NYX Athens by Leonardo.

Η επένδυση προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, πλέον όμως χορηγήθηκε η οικοδομική άδεια για την έναρξη των έργων ανακατασκευής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • εσωτερικές διαρρυθμίσεις
  • τροποποίηση όψεων και προσθήκη νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων σε αυτές
  • δύο νέες πισίνες και συστήματα σκίασης στο δώμα του κτιρίου

Μετά από τον επιτυχημένο διαγωνισμό που ολοκλήρωσε ο ΕΦΚΑ το 2019, το εγκαταλελειμένο από το 2010 κτίριο του ξενοδοχείου πέρασε στα χέρια του ισραηλινού ομίλου Fattal Hotels.

Το 9ώροφο κτίριο μισθώθηκε έναντι μηνιαίου μισθώματος 95.830 ευρώ, για 30+10 χρόνια.

Μάλιστα, πρόσφατα, ο ΕΦΚΑ προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί και ελέγχει τόσο την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος όσο και τη μετέπειτα συντήρησή του ώστε να παραμείνει υψηλών προδιαγραφών (5 αστέρων).

Ο στόχος είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων (βλέπε πανδημία) το ξενοδοχείο να ανοίξει τις πύλες του το 2022.

Τι προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη

Καθώς το κτίριο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του κέντρου της πόλης και μάλιστα σε έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες, κρίθηκε απαραίτητη η αποκατάστασή του χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του, ώτε να μπορεί να ενταχθεί η νέα όψη του αρμονικά στον πολεοδομικό ιστό.

Θα αποκατασταθεί η ενοποίηση της όψης που υπήρχε και στα αρχικά σχέδια ενώ θα δημιουργηθούν καινοτόμα αρχιτεκτονικά “φίλτρα”. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα φίλτρο με κατακόρυφα στοιχεία τα οποία θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου.

Μάλιστα, στους χαμηλούς ορόφους θα είναι πιο πυκνά ώστε να προστατεύεται ο επισκέπτης από την όχληση της πολυσύχναστης Σταδίου ενώ όσο ανεβαίνουμε στους ψηλότερους ορόφους θα είναι πιο αραιά, για να υπάρχει απρόσκοπτη θέα προς την πόλη.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και ένα “πράσινο” φίλτρο με κατακόρυφα φυτά, τα οποία θα εναλάσσονται με τα κατακόρυφα στοιχεία της πρόσοψης.

Στον 9ο όροφο θα χωροθετηθεί και το βασικό εστιατόριο του ξενοδοχείου με απρόσκοπτη θέα προς την πόλη και την Ακρόπολη ενώ στο δώμα, θα δημιουργηθεί ένας επιπλέον μικρός χώρος εστίασης δίπλα από την πισίνα.

Δείτε παρακάτω μακέτες από την αρχιτεκτονική μελέτη για το νέο NYX Athens.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens by Leonardo, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects

Advertisement

TRENDING