REAL ESTATE

Πράσινο φως για την εισαγωγή της Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο – Πώς θα επιτευχθεί η διασπορά

Published

on

Πηγή: Μπλε Κέδρος

Πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Η προθεσμία που είχε δοθεί στην ΑΕΕΑΠ συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη έληγε την 30η Μαίου αλλά τελικά σε χρόνους ρεκόρ κερδίθηκε το στοίχημα της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο.

Την Παρασκευή 28 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο για την δημόσια εγγραφή της εταιρείας και δόθηκε στη δημοσιότητα και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Με τη δημόσια προσφορά θα διατεθούν στο επενδυτικό κοινό έως 7,2 εκατ. νέες κοινές, με δικαίωμα ψήφου, ονομαστικών μετοχών, με καταβολή μετρητών.

Σημειώνεται ότι η Μπλε Κέδρος ιδρύθηκε το 2014 και αδειοδοτήθηκε ως ΑΕΕΑΠ το 2017, με την 5ετή προθεσμία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο να λήγει στις 30 Μαΐου 2022.

Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που όπως σημειώνει η εταιρεία ενδέχεται να διαφοροποιηθεί από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ορίζεται για την 14η Ιουνίου 2022.

Στις 30 Μαΐου (σ.σ. σήμερα) θα εγκριθεί από το Χρηματιστήριο η εισαγωγή του 8,33% των μετοχών της εταιρείας, υπό την αίρεση όμως της επίτευξης της απαραίτητης διασποράς.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς, στις 10 Ιουνίου θα ανακοινωθεί αν επετεύχθη ο στόχος της διασποράς ώστε να ξεκινήσει κανονικά η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Το στοίχημα της διασποράς των μετοχών

Μπορεί ο βασικός “σκόπελος” σε αυτή τη συγκυρία να ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο πριν τη λήξη της προθεσμίας, όπως και έγινε, ωστόσο το επόμενο και βασικότερο ίσως στάδιο είναι η επίτευξη της διασποράς.

Δηλαδή δεν αρκεί αν εισαχθεί η εταιρεία στο Χ.Α. αλλά πρέπει σύμφωνα με το πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΑΠ να ικανοποιείται και το κριτήριο της διασποράς των μετοχών.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι το 25% θα πρέπει να είναι κατανεμημένο σε τουλάχιστον 300 πρόσωπα, εκ των οποίων κανένα δε θα κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Με την ιδιωτική τοποθέτηση που αφορά το 8,33% των μετοχών της εταιρείας και επετεύχθη από την Μπλε Κέδρος (3,6 εκατ. μετοχές σε ιδιώτες επενδυτές), απομένει ποσοστό 16,67% που θα πρέπει να αποκτηθούν από πληθώρα επενδυτών μέσω της δημόσιας προσφοράς, ώστε να εκπληρωθεί το κριτήριο διασποράς 25%.

“Απόβαση” στο Χρηματιστήριο από τις ελληνικές εταιρείες real estate – Ποιές ΑΕΕΑΠ εισάγονται σύντομα

Advertisement

TRENDING