ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Προετοιμάζεται το πλαίσιο για την αξιοποίηση του “νέου Ελληνικού” της Κρήτης

Published

on

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την καθυστέρηση αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων και του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, για το νυν αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” στο Ηράκλειο (που σύντομα θα γίνει πρώην όταν θα ξεκινήσει το νέο στο Καστέλι) έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία της επόμενης ημέρας.

Η εμπειρία της Αθήνας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή πλέον και ένα εμβληματικό ακίνητο σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας πρόκειται να αξιοποιηθεί έγκαιρα, με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Πολλοί μιλούν για ένα ακόμη “μικρό Ελληνικό” στην Κρήτη (παρόμοιο ή και σημαντικότερο από αυτό στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες). Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία για το τι τουλάχιστον θα επιτραπεί να γίνει και τί όχι έχει ήδη ξεκινήσει.

Το 2020 έγινε το πρώτο βήμα, που ήταν οι υπογραφές για τη σύμβαση ανάθεσης που αφορά τη σύνταξη του φακέλου προέγκρισης, ώστε αυτός να πάει προς έγκριση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Κατόπιν της έγκρισής του, θα μπορέσει να προχωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και τους λοιπούς όρους ανάπτυξής τους.

Μόλις πρόσφατα, συμφωνήθηκε στο Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει η σύνταξη και κατάθεση του σχετικού φακέλου στο Υπουργείο, με βάση την τεχνική έκθεση που έχει ήδη εκπονηθεί.

Θα ακολουθήσει μάλιστα ευρεία διαβούλευση τόσο με τους κατοίκους όσο και με φορείς, από δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς. επιμελητήρια, συλλόγους και επενδυτές, μεταξύ άλλων, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Σε δηλώσεις του στο “Ράδιο Κρήτη”, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, Γ. Καραντινός, υπογράμμισε ότι ο στόχος του ΕΧΣ θα είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με ήπια κυκλοφορία και πρόσβαση στον αγροτουρισμό.

Σημειώνουμε ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι ένα ακίνητο έκτασης 3.587 στρεμμάτων. Από αυτά περίπου το 1/3 ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε διάφορους φορείς (Πολεμική Αεροπορία, Στρατός, Κτηματικές Εταιρείες του Δημοσίου κ.ά).

Πάντως, η όποια διαδικασία συγκεκριμένης αξιοποίησης θα ξεκινήσει όταν θα έχει ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Αυτό τοποθετείται χρονικά, άνευ απροόπτου, στο 2025.

Με πληροφορίες από e-kriti.gr

Advertisement

TRENDING