ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Προς αναζήτηση επενδυτών και η μεγάλη τουριστική επένδυση Sitia Bay Resort

Published

on

Σητεία - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro

Μπορεί ο νομός Λασιθίου να μην είναι τόσο αναπτυγμένος τουριστικά -μέχρι στιγμής- και να μην έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τον αριθμό των νέων ξενοδοχειακών επενδύσεων της Κρήτης, ωστόσο έχει μερικές από τις πιο μεγάλες σε ύψος επενδύσεις, πανελλαδικά.

H ρωσικών συμφερόντων Mirum ετοιμάζει στην Ελούντα το Elounda Hills, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 400 εκ. ευρώ ενώ η βρετανικών συμφερόντων Minoan PLC αναζητά επενδυτές για το “Ιτανός Γαία”, την επένδυση 270 εκ. ευρώ στο Κάβο Σίδερο.

Λίγο μακρύτερα, στη Σητεία κοντά, προετοιμάζεται άλλη μια μεγάλη επένδυση της Ικτίνος Ελλάς ΑΕ.

Το γνωστό ως Sitia Bay Resort αφορά τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχείο 5 αστέρων, μαρίνα, τουριστικές κατοικίες και γήπεδο γκολφ.

Η επένδυση είναι ώριμη αδειοδοτικά και πολεοδομικά καθώς υπάρχει ήδη σε ισχύ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή.

Έχει “κολλήσει” όμως χρηματοδοτικά και αναζητείται επενδυτής που θα εισέλθει στο project για να ξεκινήσει.

Αρχικά στο πρότζεκτ συμμετείχε και η Dolphin Capital Investors (DCI) η οποία όμως εκπληρώνοντας το σκοπό της (τη δημιουργία υπεραξίας και την απόδοση κερδών στους μετόχους της) πούλησε τα assets της, ανάμεσα στα οποία ήταν και η συμμετοχή στο Sitia Bay Resort. Έτσι η Ικτίνος αναγκάστηκε να αγοράσει το ποσοστό στην κυπριακή εταιρεία Latirus Enterprises Ltd,  που αντιστοιχούσε στη DCI.

Η δεκαετής οικονομική κρίση δε βοήθησε, όπως και η πανδημία. Ωστόσο, όπως επανέλαβε πρόσφατα η διοίκηση της Ικτίνος (μέσω της θυγατρικής της οποίας με το όνομα “Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική ΑΕ θα γίνει η επένδυση) η εταιρεία αναζητά κεφάλαια και επενδυτές ενώ παράλληλα ολοκληρώνει και τη μελέτη βιωσιμότητας.

Το προφίλ της επένδυσης

Η επένδυση θα λάβει χώρα σε έκταση 2.689 στρεμμάτων σε περιοχή κοντά στη Σητεία (τόσο την πόλη όσο και το αεροδρόμιο).

Από το σύνολο της έκτασης, τα 556 στρέμματα περίπου είναι παραθαλάσσια και βρίσκονται στον όρμο της Φανερωμένης ενώ τα υπόλοιπα 2.133 βρίσκονται πιο μέσα στην ενδοχώρα, στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις.

Α’ φάση

Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστεί το πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 357 κλινών στον όρμο της Φανερωμένης.

Επίσης, στα έργα αυτής της φάσης ανήκουν το spa 100 ατόμων, το συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων, μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού 85 σκαφών καθώς και 100 περίπου τουριστικές κατοικίες.

Β’ φάση

Στη δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί οικιστική περιοχή με τουριστικές κατοικίες καθώς και το γήπεδο γκολφ σε έκταση 1.500 στρεμμάτων.

Στην έκταση είχαν ήδη ξεκινήσει κάποιες πρόδρομες εργασίες ενώ είχε λάβει και άδειες για κάποια έργα υποδομής στην οικιστική περιοχή.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκ. ευρώ.

Advertisement

TRENDING