REAL ESTATE

Προς αναζήτηση κεφαλαίων οι ΑΕΕΑΠ – Στα σκαριά δύο νέα ομόλογα από εταιρείες real estate

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους αναζητούν οι “μεγάλοι” της εγχώριας αγοράς real estate και τα ομόλογα φαντάζουν η πιο ιδανική επιλογή.

Καθώς προσφέρουν καλύτερους όρους (μικρότερο επιτόκιο αυτή την περίοδο σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό) και ευελιξία (σε σχέση με μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου), τα εταιρικά ομόλογα προβάλλουν ως η καλύτερη εναλλακτική στην προσέλκυση των απαραίτητων κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδύσεων real estate.

Στο δρόμο που χάραξαν το καλοκαίρι η Prodea και η Premia Properties βαδίζουν και άλλες εταιρείες όπως η Noval του ομίλου Viohalco.

Μάλιστα, αναφορικά με τον τελευταίο, έχει ήδη προχωρήσει η έκδοση εταιρικού ομολόγου 250 εκ. ευρώ για την ElvalHalcor, θυγατρική του ομίλου. Από χθες μάλιστα, 10 Νοεμβρίου 2021, και έως την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για το 7ετές εταιρικό ομόλογο, με επιτόκιο που θα κυμανθεί μεταξύ 2,4% και 2,9%.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι ότι μέρος των κεφαλαίων (30 εκ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για επένδυση logistics. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να αποκτήσει ακίνητο στα Οινόφυτα που θα λειτουργήσει ως επιπλέον κέντρο αποθήκευσης για τα προϊόντα της εταιρείας.

Όσον αφορά τη Noval Property, τη θυγατρική real estate του ομίλου, από τη διοίκησή της εξετάζεται επίσης η έκδοση εταιρικού ομολόγου με στόχο την άντληση κεφαλαίων για τα πολλά μεγάλα projects που υλοποιεί ή σχεδιάζει.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η μεγάλη Στρατηγική Επένδυση για το πρώτο city resort της Αθήνας στον Ελαιώνα (Πειραιώς) στο πρώην εργοστάσιο του ομίλου και το ακίνητο – φιλέτο της Kodak στο Μαρούσι (που απέκτησε μαζί με την Brook Lane Capital).

 Σε νέο εταιρικό ομόλογο προσανατολίζεται σύμφωνα με την αγορά και η Premia Properties, η οποία μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του καλοκαιριού όπου άντλησε 75 εκατομμύρια ευρώ εξετάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά τις τρεις ΑΜΚ, διαφαίνεται ότι ήρθε η ώρα του εταιρικού ομολόγου που θα τη βοηθήσει να φτάσει κοντά στους φιλόδοξους στόχους της: το χαρτοφυλάκιό της να αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο στην 3ετία και το 1 δισεκατομμύριο στην 5ετία.

Νέες είσοδοι στο Χρηματιστήριο

Παρά την ευελιξία χρηματοδότησης των ομολόγων, αρκετές αναμένεται να είναι και οι νέες είσοδοι εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Η νομοθεσία υποχρεώνει τις ΑΕΕΑΠ να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο εντός 2+2 ετών από την ίδρυσή τους. Αρκετές από αυτές έχουν ήδη πάρει επιπλέον παράταση για λόγους ανωτέρας βίας (βλέπε πανδημία), κάτι που επίσης προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Στο κατώφλι του Χρηματιστηρίου βρίσκεται η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ η οποία έχει ήδη πάρει παράταση έως τις 30 Μαΐου 2022.

Η νεοσύσταστη Trade Estates του ομίλου Φουρλή αναμένεται να μπει και αυτή σύντομα προς διαπραγμάτευση, αφού έχει ολοκληρωθεί η προικοδότησή της από τον μητρικό όμιλο με ακίνητα. Αυτό υπολογίζεται να γίνει πριν την πάροδο της προθεσμίας των 2 ετών που παρέχει το πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ.

Και η Noval Property αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο όπως ορίζει η νομοθεσία, ωστόσο έχει ήδη πάρει παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου 2022.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Orilina Properties, η οποία είχε πάρει παράταση έως το Δεκέμβριο του 2021.

Τέλος, στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο (κυρίως λόγω Ελληνικού) των εμπορικών κέντρων, και η Lamda Development προσανατολίζεται στην εισαγωγή της Lamda Malls στο χρηματιστήριο. Νεώτερα για αυτό αναμένονται το 2022.

Advertisement

TRENDING