Πρώτο “πράσινο φως” δόθηκε για τα σχέδια αξιοποίησης της Ακτής και του Κάμπινγκ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα, η η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο ενιαίου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου για το ακίνητο Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου στη Χαλκιδική, με συντελεστή δόμησης 0,18 για την Υποζώνη ΙΑ και 0,015 για την Υποζώνη ΙΒ, η οποία εμπίπτει εντός της Ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου.
Η έγκριση δόθηκε με τους ακόλουθους όρους:
-Τα τρία τμήματα του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία εμπίπτουν εντός των ορίων της Ζώνης Α΄ συνολικής έκτασης 45.407 τ.μ. και τα οποία εξαιρούνται της αξιοποίησης, δεν θα παραχωρηθούν με οποιοδήποτε καθεστώς σε μελλοντικό επενδυτή μαζί με το σύνολο του ακινήτου.
– Στη Ζώνη ΙΒ της μελέτης, συνολικής έκτασης 40.640 τ.μ., το οποίο εμπίπτει στη Ζώνη Β΄ του αρχαιολογικού χώρου, θα ισχύουν οι κάτωθι όροι δόμησης προκειμένου να αποφευχθεί η δόμηση ενιαίων κτισμάτων μεγάλων διαστάσεων και να επιτευχθεί η διάσπασή τους σε μικρότερους όγκους:
α) Για κτίσματα που προορίζονται για χρήση κατοικίας – τουριστικής κατοικίας: μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 100 τ.μ., μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων ένας μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4 μ., προσαυξανόμενο κατά 1.20 μ. για την υποχρεωτική κεραμοσκεπή στέγη.
β) Για κτίρια των υπολοίπων χρήσεων που θα επιλεγούν (π.χ., αναψυκτήρια, χώροι εστίασης κλπ.), μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 200 τ.μ., μέγιστος αριθμός ορόφων ένας, μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4 μ., προσαυξανόμενο κατά 1.20 μ. για την υποχρεωτική κεραμοσκεπή στέγη.
γ) Για ισόγειες, οριζόντιου τύπου αποθήκες – βοηθητικούς χώρους κτιρίων: μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 26 τ.μ., μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4 μ., περιλαμβανομένης της υποχρεωτικής κεραμοσκεπούς στέγης. Η χωροθέτηση των βοηθητικών χώρων – αποθηκών να γίνει στη βορειοανατολική πλευρά του ακινήτου, ώστε να μην είναι ορατά από τη Ζώνη Α΄ του αρχαιολογικού χώρου. Να αναπτυχθούν υποχρεωτικά ζώνες φύτευσης γύρω από ηχογόνες εγκαταστάσεις.
δ) Η ελάχιστη απόσταση των κτισμάτων από την οριογραμμή της Ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου να είναι 15 μ. Επιπλέον η περιοχή αυτή θα δεντροφυτευτεί, προκειμένου να μειωθεί η οπτική όχληση προς τη ζώνη του αρχαιολογικού χώρου. Απαγορεύεται η κατασκευή υπογείων για όλα τα κτίσματα, καθώς και η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών.
Εξάλλου, πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο, μέσω των υπαρχουσών οδών, που θα διατηρηθούν, και όσων τυχόν κατασκευαστούν μελλοντικά από τους κατασκευαστές στο ακίνητο.
Νομίμως υφιστάμενα κτίρια ή δραστηριότητες θα διατηρηθούν, κατόπιν έγκρισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Σε αυτά θα επιτρέπονται μόνο επισκευές, για λόγους χρήσης και υγιεινής, μετά από έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν και για το τμήμα του ακινήτου, έκτασης 36.160 τ.μ., το οποίο εμπίπτει εντός των ορίων της Ζώνης Β και έχει παραχωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, εφόσον η παραχώρηση μετά τη λήξη δεν ανανεωθεί με το ισχύον καθεστώς, με την προσθήκη του όρου της ελάχιστης απόστασης των κτισμάτων από τη γραμμή του αιγιαλού των 50 μ.
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ
Για τις 8 Μαΐου 2025 έχει οριστεί η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ακτή και Camping Ποσειδίου Καλάνδρας», έκτασης περίπου 129 στρεμμάτων, που βρίσκεται στο Ποσείδι, της Δημοτικής Ενότητας Καλάνδρας, στον Δήμο Κασσάνδρας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Ο διαγωνισμός αφορά στη μεταβίβαση στον Προτιμητέο Επενδυτή που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, συγκεκριμένων εμπραγμάτων δικαιωμάτων (κυριότητας ή/και επιφάνειας επί του Ακινήτου, για χρονικό διάστημα ενενήντα εννέα (99) ετών).
Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Α φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β φάση). Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 12 Μαρτίου 2025.
Για το ακίνητο έχει εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), στο οποίο προβλέπεται η χωροθέτηση ζώνης Τουρισμού – Αναψυχής στο σύνολο του ακινήτου.
Το ΕΣΧΑΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα εγκριθούν το επόμενο διάστημα με Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
To προφίλ του ακινήτου
Τα 129 στρέμματα του ακινήτου περιλαμβάνουν:
- Έκταση που πρακτικά καταλαμβάνει η σημερινή χρήση του Camping Καλάνδρας Ποσειδίου, εμβαδού 88.421,84 τ.μ. και συνίσταται από δύο τμήματα με επιφάνειες 86.744,47 τ.μ. και 1.677,37 τ.μ. αντίστοιχα, τα οποία χωρίζονται από τον δρόμο Καλάνδρας – Αιγαιοπελαγίτικων, και
- Έκταση εμβαδού 40.604,43 τ.μ. που εμπίπτει στα όρια της Ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού του Ποσειδώνα (ΦΕΚ 1080/Β/05.12.1997 και ΦΕΚ 443/Β/26.04.1999).
Το ακίνητο βρίσκεται σε επαφή με οικιστικούς και παραθεριστικούς οικισμούς (Ποσείδι, Καλάνδρα, Σκάλα Φούρκας) και σε κοντινή απόσταση από αρκετά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις (Possidi Holidays Resort Suites Hotel, Hotel Acropolis, Hotel Thea, Mendi Hotel, κλπ.) στην περιοχή της Καλάνδρας.
Απέχει 2,6 χλμ. από τον παραλιακό οικισμό Ποσείδι, 5 χλμ. από την Καλάνδρα, 10 χλμ. από τη Σκάλα Φούρκας και περίπου 25 χλμ. από την Κασσάνδρεια, που αποτελεί τη διοικητική έδρα του Δήμου Κασσάνδρας.
Σε απόσταση μόλις 5 χλμ. βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Ποσειδώνα, που αποτελεί το αρχαιότερο ιερό του Ποσειδώνα και λειτουργεί ως τοπόσημο για την περιοχή.
Τοπόσημο για την περιοχή αποτελούν και οι κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λειτουργούν στην Καλάνδρα Χαλκιδικής από το 1960.