ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ψηλά στην ψηφιακή ατζέντα της Ελλάδας η προσέλκυση ξένων παραγωγών – Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΟ υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», αναφερόμενος στην πολιτική ενίσχυσης των οτπικοακουστικών έργων, επισήμανε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο έπρεπε να αλλάξει για την προσέλκυση παραγωγών.
«Η Ελλάδα είναι ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο και μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, διότι αυτού του τύπου οι παραγωγές έχουν τέραστιο πολλαπλασιαστή. Δεν είναι σημαντικό μόνο να φέρεις μια κινηματογραφική παραγωγή. Είναι σημαντικό και να δημιουργήσεις μια δική σου παραγωγή που θα εξάγεις», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι σε πλατφόρμες όπως το Netflix, σήμερα μπορεί κανείς να δει τουρκικές ή δανέζικες παραγωγές, αλλά δεν μπορεί δυστυχώς να παρακολουθήσει ελληνικές παραγωγές. «Αυτό είναι κρίμα, διότι έχουμε πλούτο ανθρωπίνου δυναμικού και δυνατοτήτων, για να έχουμε και δικές μας παραγωγές εκεί», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Στη συνέχεια δε, αναφέρθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και κινήτρων για τη δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση ημεδαπών και αλλοδαπών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα. Είναι στοίχημα όλων μας. Είναι άσχετο από το ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει να υπηρετούμε εμείς αυτό το υπουργείο, και αυτή η κυβέρνηση να έχει βάλει πολύ ψηλά προτεραιότητα, ότι πρέπει πραγματικά να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε αυτό το ψηφιακό μετασχηματισμό», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα βοηθήσει και αυτούς που ήταν αποκλεισμένοι. Δίνει μια ευκαιρία, μια καινούργια ευκαιρία, όποιοι ήταν αποκλεισμένοι από την πρόσβαση στο Δημόσιο, όποιοι είχαν μία αναπηρία και δεν μπορούσαν να βρεθούν στα γκισέ του Δημοσίου και να εξυπηρετηθούν, πλέον να εξυπηρετηθούν από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους, και από το τηλέφωνό τους».
Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Ταγαράς, υπογράμμισε ότι η τελευταία δοκιμασία της πανδημίας ανέδειξε ανάγκες που το νομοσχέδιο επιχειρεί να καλύψει. Για το καθεστώς ενίσχυσης παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα περισσότερες παραγωγές γιατί αυτό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργεί γενικότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και τους πολίτες.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, αναφέρθηκε στο Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, λέγοντας ότι αποτελεί «εμβληματικό έργο» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και «μεγάλη τομή στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας», αλλά σήμερα η κυβέρνηση «φαίνεται να τον οδηγεί στην οπισθοδρόμηση». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι πάγωσε σημαντικά έργα (από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας δανείων επιχειρήσεων παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και από το επενδυτικό ταμείο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές), στερώντας ρευστότητα από τους ανθρώπους του κινηματογράφου.
«Η κυβέρνηση πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να απαντήσει ποιο υπουργείο θα είναι τελικά υπεύθυνο για τη χάραξη πολιτικής για τον κινηματογράφο, το υπουργείο Πολιτισμού ή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και τάχθηκε κατά της διάσπασης αρμοδιοτήτων. Ο βουλευτής επισήμανε ότι «θα μπορούσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να μετατραπεί σε Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, ή Ελληνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Παραγωγών».
Κατά της αντιμετώπισης των οπτικοακουστικών μέσων με την εμπορευματική τους διάσταση, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής. «Η ίδια η κυβέρνηση, στην εισηγητική της έκθεση, ομολογεί ότι δεν την ενδιαφέρει πια και τόσο πολύ, δεν καίγεται για την ανάπτυξη του εγχώριου οπτικοακουστικού τομέα, αλλά κυρίως για την προσέλκυση επενδυτών», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «δίνει ένα ακόμα αβαντάζ στα ιδιωτικά κανάλια, αποκλείοντας την ΕΡΤ από τη χρηματοδότηση από το ΕΚΟΜΕ, από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων».
Να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. Ζήτησε επίσης να υπάρξει διαφάνεια και ενδελεχής έλεγχος στα χρήματα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές. Ιδίως τόνισε ότι δεν πρέπει να ενισχυθούν ανθελληνικές παραγωγές αλλά παραγωγές που θα αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
«Οι στόχοι είναι θεμιτοί, όμως τηρούμε κάποιες επιφυλάξεις, διότι η χάραξη πολιτικής ως προς την προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος, θέλει προσοχή ως προς το ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιότητα και στην πολυφωνία σε σχέση με οποιαδήποτε οικονομική αποτίμηση και έναντι της στεγνής οικονομικής αποτίμησης και των οικονομικών και επενδυτικών κριτηρίων», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Είμαστε καχύποπτοι ως προς το δίκαιο και διαφανές μοίρασμα της πίτας, διότι δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι τηλεοπτικά κανάλια και εταιρίες παραγωγής, στις οποίες συμμετέχουν συχνά τα ίδια τα κανάλια και η ιδιοκτησία τους».
«Η παραγωγή ταινιών στη χώρα μας, πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος, μπορεί να έχει και πολλαπλάσια υπεραξία, ως διαφημιστικό προϊόν», ανέφερε ο πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης Μάξιμος Χαρακόπουλος και επισήμανε την τεράστια απήχηση που είχε για τον τουρισμό στις δεκαετίες του 60΄ και του 70΄ η προβολή ταινιών, όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε». «Δυστυχώς στη χώρα μας, αρκούμαστε μέχρι τώρα, να καταναλώνουμε μαζικά τις τουρκοσειρές, τα τούρκικα σίριαλ, με τις οποίες επιχειρείται μια επίδειξη ήπιας ισχύος της Τουρκίας και προβολής της ως τουριστικού προορισμού. Ελπίζω ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, να επιλύουν πολλά από τα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στο να ενταχθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη, αλλά και να ανοίξουν το δρόμο σε κάθε είδους παραγωγές, που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας», είπε ο κ. Χαρακόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Νέες συμβάσεις με τράπεζες υπέγραψε η Lamda Development για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό
-
Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά πάρκα σε Αττική, Κρήτη & Πάτρα – Πότε ανοίγει το πρώτο
-
To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού
-
Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού
-
Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς
-
Οι 3 νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Μαρούσι
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Πύλο
Από Μάιο εξελίξεις για το μεγάλο διαγωνισμό αξιοποίησης του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο
Νέα επένδυση για boutique ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Προχωρά το Υπερταμείο την ωρίμανση 26 δημοσίων ακινήτων για την ανάπτυξη σύγχρονων οικιστικών projects
Ψήφος εμπιστοσύνης στην επέκταση της ΕΚΤΕΡ σε real estate και ξενοδοχεία – Ποιά μεγάλα έργα δρομολογεί
Προς δημοπράτηση έως 20 έργα για προσιτή κατοικία σε ακίνητα του Δημοσίου το 2026
Άνοιξε σήμερα το εμβληματικό Conrad Athens The Ilisian στο ιστορικό κτίριο του πρώην Hilton της Αθήνας
Εγκρίθηκε νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Χίου
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Άνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην οδό Ερμού – Σε ποιό σημείο θα γίνει το νέο κατάλυμα
Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΆνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες agoΝέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand





