“Πράσινο φως” δόθηκε για το πρώτο data center της Microsoft στην Αττική.
Ο λόγος για το ένα από τρία νέα data centers που περιλαμβάνονται στη μεγάλη επένδυση του 1 δισ. ευρώ της Microsoft στην Αττική. Το ATH04 θα γίνει στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος της σε έκταση 84.537,41 τ.μ., (Ο.Τ. Ε31 και Ο.Τ. Ε26 του “Επιχειρηματικού Πάρκου Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι” του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος).
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την έναρξη των έργων.
Στην έκταση επιτρέπονται οι κάτωθι χρήσεις γης:
α. Για το Ο.Τ. Ε31, επιφάνειας 69.538,91 τ.μ.:
i. Κέντρα Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (Data Centers)
ii. Γραφεία
iii. Εστιατόρια
iv. Αναψυκτήρια
v. Χώροι συνάθροισης κοινού
vi. Πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις
vii. Κτίρια εκπαίδευσης
viii. Κτίρια κοινωνικής πρόνοιας
ix. Κτίρια, γήπεδα στάθμευσης
β. Για το Ο.Τ. Ε26, επιφάνειας 14.998,50 τ.μ., ισχύουν οι χρήσεις γης όπως καθορίσθηκαν με την ΠΕΧΩ οικ. 5500/Φεντ. επεκτ/03/19.11.2003 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και η χρήση «Κέντρα Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες» (Data Centers).
Τα πρώτα έργα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο (πρόδρομες εργασίες).
Σημειώνεται ότι το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» στο Κορωπί.
Τι αφορά η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα
Το επιχειρηματικό σχέδιο «Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα» αφορά την κατασκευή/ανάπτυξη τριών (3) νέων Data Centers (Κέντρων Δεδομένων) στην περιοχή της Αττικής.
Ένα στην περιοχή των Σπάτων και δύο στην περιοχή του Κορωπίου, και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, η δυναμικότητα του Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) θα είναι η διπλάσια από αυτή των Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).
Η προώθηση αυτού του έργου γίνεται από τη Microsoft και συγκεκριμένα από τη «Microsoft Operations 4733 Hellas Single Μέλος Α.Ε.», που ιδρύθηκε το 2021 ειδικά για την ανάπτυξη και λειτουργία του Data Center στην Ελλάδα.
Σε ποιές περιοχές σε Κορωπί και Σπάτα θα γίνουν τα νέα data centers
Συνολικά, θα κατασκευαστούν 3 νέα data centers, εκ των οποίων τα δύο θα είναι στο Κορωπί και το τρίτο στα Σπάτα.
Ακίνητο ATH07 στο Κορωπί
Η περιοχή παρέμβασης αφορά σε άρτιο και οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 65.780,70 τ.μ στη θέση «Μπουρμπουτσάνα», στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Κρωπίας, το οποίο δίνεται με την κωδική ονομασία ΑΤΗ07.
Το ακίνητο έχει πρόσωπο μήκους, περίπου, 233 m επί της ασφαλτοστρωμένης οδού Αγίου Γεωργίου η οποία ενώνει το κέντρο του Κορωπίου, μέσω των οδών Αδριανού και Κονίτσης, με τις υπώρειες του Υμηττού, στο δυτικό τμήμα του Δήμου.
Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, περίπου 2,5 km βορειοδυτικά της πόλης του Κορωπίου, 13 km νοτιοανατολικά της Αθήνας και 6 km δυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων – Data Center (DC) αφορά σε μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης θα γίνεται από μια κεντρική είσοδο, στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου και μια είσοδο έκτακτης ανάγκης στην νοτιοδυτική πλευρά. Δημιουργείται εκτεταμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο οχημάτων περιμετρικά του κτιρίου και των λοιπών συνοδών εγκαταστάσεων, το οποίο επεκτείνεται στο σύνολο της περιοχής επέμβασης.
Οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης είναι 50, εκ των οποίων οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ είναι 2, ενώ ακόμη προβλέπονται άλλες 3 θέσεις στάθμευσης για βαρέα οχήματα.
Δημιουργείται περιφραγμένος χώρος για την αποκλειστική χρήση υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια πλευρά του οικοπέδου. Επίσης, εντός του χώρου της εγκατάστασης θα δημιουργηθεί και εσωτερικός υποσταθμός για τη διανομή της μέσης τάσης στο οικόπεδο.
Το κτιριακό τμήμα της εγκατάστασης αποτελείται από μια ισόγεια κτιριακή μονάδα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κυρίως Κτιρίου Εξοπλισμού (Ballard Building) και ενός Κτιρίου Διοίκησης (Admin Building). Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.
Ακίνητο ATH02 στο Κορωπί
Στο ακίνητο με κωδική ονομασία ΑΤΗ02 σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε ένα εκ των δύο Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί. Έχει εμβαδόν 102.039,96 τ.μ. και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξει.
Το ακίνητο έχει πρόσωπο μήκους, περίπου, 160 m επί της οδού Φιλιατή και 120 m επί της οδού Ελαίας η οποία ενώνει το κέντρο του Κορωπίου, μέσω των οδών Αγίων Ασωμάτων και Αδριανού, με τις υπώρειες του Υμηττού, στο δυτικό τμήμα του Δήμου.
Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και βρίσκεται περίπου 2,5 km βορειοδυτικά της πόλης του Κορωπίου, 13 km νοτιοανατολικά της Αθήνας και 7 km νοτιοδυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Στο αγροτεμάχιο δημιουργούνται δύο ζώνες. Η πρόταση αφορά στην αξιοποίηση της Ζώνης 2 του ακινήτου ως μίας καινοτόμου και πρωτοποριακής επένδυσης τύπου Κέντρου Δεδομένων που θα αποτελεί τμήμα συμπλέγματος Κέντρων Δεδομένων που θα υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Το συνολικό εμβαδόν της περιοχής επέμβασης είναι 102.039,96 τ.μ., ενώ το εμβαδόν της Ζώνης 2 περιορίζεται σε 68.062,23 τ.μ. με τη Ζώνη 1 προστασίας να καταλαμβάνει τα υπόλοιπα 33.977,74 τ.μ. της περιοχής επέμβασης.
Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων – Data Center (DC) αφορά σε μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης θα γίνεται από μια κεντρική είσοδο, στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου και μια είσοδο έκτακτης ανάγκης στην νοτιοδυτική πλευρά.
Δημιουργείται εκτεταμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο οχημάτων περιμετρικά του κτιρίου και των λοιπών συνοδών εγκαταστάσεων, το οποίο επεκτείνεται στο σύνολο της περιοχής επέμβασης.
Το κτιριακό τμήμα της εγκατάστασης αποτελείται από μια ισόγεια κτιριακή μονάδα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κυρίως Κτιρίου Εξοπλισμού (Ballard Building) και ενός Κτιρίου Διοίκησης (Admin Building). Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.
Άποψη της έκτασης στα Σπάτα που θα κατασκευαστεί το data center της Microsoft – Πηγή: Microsoft
Ακίνητο ATH04 στα Σπάτα
Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει δύο Οικοδομικά Τετράγωνα εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου «Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, ιδιοκτησίας 100% και πλήρους κυριότητας της Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member SA.
Πρόκειται για το Ο.Τ. Ε31 και το Ο.Τ. Ε26 του Επιχειρηματικού Πάρκου με συνολική επιφάνεια 69.538,91 τ.μ. και 14.999,35 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκονται περίπου 1,5 km βόρεια της πόλης των Σπάτων, 33 km ανατολικά της Αθήνας και 5 km βόρεια του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Και τα δύο οικόπεδα είναι αδόμητα με χαμηλή βλάστηση και σημαντική υψομετρική διαφορά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Η χωρική ανάπτυξη του ακινήτου θα περιλαμβάνει κυρίως την χρήση γης Κέντρου Δεδομένων.
Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων – Data Center (DC) πρόκειται για μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
Οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης είναι 50, εκ των οποίων οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ είναι 3, ενώ ακόμη προβλέπονται άλλες 2 θέσεις στάθμευσης για βαρέα οχήματα, ενώ ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.