Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ρεκόρ κερδοφορίας για την LAMDA Development το 2019

Newsroom

Published

on

Τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos παρουσίασαν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) τους. Συγκεκριμένα, το EBITDA του 2019 ανήλθε σε €64,3 εκατ., αυξημένο 8,6% σε σχέση με το 2018.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων και εξόδων έργου Ελληνικού ανήλθαν σε €50,5 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 7,9%, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορές από τις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία τους, το συνολικό EBITDA ανήλθε σε €115,9 εκατ.

Οι βασικοί εμπορικοί δείκτες

Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει σταθερά το 100%, ενώ συνέχισε να καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από νέους μισθωτές. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων παρουσίασαν, σε σύγκριση με το 2018, αύξηση 2,5% και 0,2% αντίστοιχα.

Οι επισκέπτες επιβεβαίωσαν την προτίμηση τους στην υψηλού επιπέδου εμπειρία και το μείγμα καταναλωτικών επιλογών και ψυχαγωγίας που προσφέρουν τα εμπορικά κέντρα μας. Από την πλευρά τους, οι μισθωτές των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα ωφελούνται από την υψηλή και διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, καθώς και από τη συνεχή υποστήριξη της Εταιρείας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προωθητικών ενεργειών, διαφήμισης και επικοινωνίας.

Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου το 2019 κατά €0,2 εκατ.

Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων των εμπορικών μας ακινήτων και εξόδων έργου Ελληνικού ανήλθε σε €50,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,9%. Τα Καθαρά Ενοποιημένα Κέρδη ανήλθαν σε €49,9 εκατ. το 2019, έναντι €42,3 εκατ. το 2018, σημαντικότατη μεταβολή που οφείλεται κυρίως λόγω των βελτιωμένων αποτιμήσεων των επενδυτικών ακινήτων.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων (Net Asset Value, NAV) ανήλθε σε €1.155 εκατ. (€6,54 ανά μετοχή) στις 31/12/2019, από €438,9 εκατ. την 31/12/2018.

Η μετοχή της LAMDA Development την 06/04/2020 ανήλθε σε €5,86, παρουσιάζοντας πτώση 28,8% σε σχέση με το κλείσιμο την 31/12/2019. Την ίδια περίοδο, οι δείκτες Large Cap και ο Γενικός δείκτης του ΧΑ σημείωσαν πτώση 37,3% και 36% αντίστοιχα. Η πτώση της τιμής της μετοχής ακολούθησε τις επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου COVID-19 στις χρηματιστηριακές αξίες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανήλθε στο 37,1%.

Σημαντικά γεγονότα του 2019

H Lamda Development ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2019, με υπερκάλυψη, τη μεγαλύτερη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου («ΑΜΚ») μη τραπεζικού ιδρύματος, που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ύψους €650 εκατ. Στην ΑΜΚ, εκτός των βασικών μετόχων, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία απέκτησε μετά την συμμετοχή της στην ΑΜΚ περίπου το 1,8% της Εταιρείας.

Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή σημαντικών επενδυτών, περιλαμβανομένης και της Aegean Airlines, στρατηγικού πλέον συνεργάτη της Εταιρείας, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει το έργο του Ελληνικού. Η Lamda Development αποκτά πλέον κεφαλαιοποίηση και καθαρή αξία ενεργητικού άνω του €1 δισ.

Η Εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου του Ελληνικού, με τη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμών ζητημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος-Καζίνο (IRC), που αποτελούν συμβατικές αιρέσεις για την απόκτηση της «Ελληνικό Α.Ε.».

Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα της Εταιρείας, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε, τον Δεκέμβριο του 2019, η έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου τμήματος της επέκτασης του Golden Hall, η οποία αναπτύχθηκε στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης.

Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των €25 εκατ. Στον νέο χώρο, έκτασης 11.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται νέα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ, καθώς και μοναδικός χώρος παιδικής αναψυχής και εκπαίδευσης XPLORE, διευρύνοντας περαιτέρω τις προσφερόμενες επιλογές αγορών και διασκέδασης για όλη την οικογένεια.

Στις 23/01/2020, η Eταιρεία συμφώνησε και έχει ήδη αποκτήσει από την εταιρεία D-Marinas B.V. του Ομίλου DOGUS, το υπόλοιπο 50% των μετοχών της εταιρίας LAMDA DOGUS INVESTMENTS S.A., η οποία, σήμερα, κατέχει ποσοστό 83,39% των μετοχών της LAMDA Flisvos Holding Α.Ε., μετόχου κατά 77,23% της εταιρίας LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. που διαχειρίζεται τη Mαρίνα Φλοίσβου. Το αντίτιμο για την αγορά των εν λόγω μετοχών ανήλθε σε €12,4 εκατ.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει ανασταλεί η λειτουργία των εμπορικών κέντρων The Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη από 14/3/2020 και μέχρι νεωτέρας.

Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:

«Το 2019 ήταν ένας σημαντικός σταθμός για τη Lamda Development, καθώς η ολοκλήρωση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους €650 εκατ., της μεγαλύτερης ΑΜΚ μη τραπεζικού ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 10 έτη, οδήγησε την κεφαλαιοποίηση και την καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας σε επίπεδα άνω του €1 δισ.. Ταυτόχρονα, η Lamda Development κατέγραψε, για έβδομη συνεχή χρονιά, σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της, καθώς και αύξηση της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων με ανάλογη αύξηση των καθαρών κερδών και της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV).

Σε ό,τι αφορά στο τρέχον έτος, η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά, την ελληνική οικονομία και αναπόφευκτα τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων της εταιρείας. Ωστόσο, το 2020 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Lamda Development, καθώς αναμένεται η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας την εμπιστοσύνη και στήριξη των μετόχων μας. Το Ελληνικό είναι ένα έργο πνοής, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη και θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE5 ώρες ago

Οι προτάσεις 6 κορυφαίων στελεχών της αγοράς για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο για ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Wyndham Residences Piraeus Marina Zeas - Πηγή: Wyndham / DKG Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Ποιά νέα έργα ξενοδοχείων δρομολογεί στην Ελλάδα η Wyndham – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν και πότε ανοίγουν

Η ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Legendary Food
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 ώρες ago

Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν

Μεσσηνία - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ20 ώρες ago

Κτίριο γραφείων στην Αιόλου πούλησε η BriQ Properties

Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βερβερίδης Βασίλης / Motionteam
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Οι 4 παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά ακινήτων στην Ελλάδα – Πώς μπορούν 5 στοχευμένα μέτρα να “λύσουν” το στεγαστικό πρόβλημα

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Σε ευκαιρία επενδύσεων real estate μετατρέπονται τα ακίνητα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (REOs) – Πώς θα επιταχυνθεί η ωρίμανση των ακινήτων

Punda Resort Paros - Πηγή: Radisson Hotel Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο resort Radisson στην Εύβοια και ακόμη 4 νέα openings σε όλη την Ελλάδα έως το 2026 – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Sokio Flisvos, Trademark Collection by Wyndham - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική

Sokio Flisvos, Trademark Collection by Wyndham - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο Sokio στην Αθήνα – “Στα σκαριά” ακόμη 3 νέα καταλύματα σε Αττική και Χαλκιδική

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Οι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές κατοικίες της Four Seasons στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Four Seasons
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” και με τη “βούλα” για τη μεγάλη τουριστική επένδυση του νέου Four Seasons στο Πόρτο Χέλι – Τι θα περιλαμβάνει

Το ακίνητο στην οδό Αγησιλάου 23-25 και Κολωνού στο Μεταξουργείο - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε hot spot νέων ξενοδοχείων μετατρέπεται το Μεταξουργείο – Ποιές δύο νέες επενδύσεις προχωρούν

Athenaeum Eridanus - Πηγή: Athenaeum Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Οι 3 νέες επενδύσεις της Athenaeum Hotels στην Αθήνα – Που σχεδιάζονται νέα 5άστερα ξενοδοχεία

Η επένδυση στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

The Ellinikon: “στα σκαριά” μια ακόμη νέα γειτονιά με κατοικίες στην ανατολική πλευρά της έκτασης – Τι θα περιλαμβάνει το East Village

Πηγή: Sani Resort
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για τις αλλαγές στο Sani Resort – Πώς θα συνενωθούν τα 4 πεντάστερα ξενοδοχεία σε ένα

Six Senses Porto Heli - Πηγή: Six Senses
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Επεκτείνεται και στα έργα real estate η ΕΚΤΕΡ – Ποιά είναι τα 2 έργα – σημαίες

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

8 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στα Ιόνια Νησιά – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κεφαλονιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS3 ημέρες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

Το νέο Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό - Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Filoxenia Kalamata - Πηγή: Grecotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης στο εμβληματικό Filoxenia Kalamata της Grecotel – “Στα σκαριά” και η επόμενη φάση

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).