ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ρεκόρ κερδοφορίας για την LAMDA Development το 2019
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΤα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos παρουσίασαν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) τους. Συγκεκριμένα, το EBITDA του 2019 ανήλθε σε €64,3 εκατ., αυξημένο 8,6% σε σχέση με το 2018.
Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του ομίλου προ αποτιμήσεων και εξόδων έργου Ελληνικού ανήλθαν σε €50,5 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 7,9%, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφορές από τις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων στην εύλογη αξία τους, το συνολικό EBITDA ανήλθε σε €115,9 εκατ.
Οι βασικοί εμπορικοί δείκτες
Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων αγγίζει σταθερά το 100%, ενώ συνέχισε να καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από νέους μισθωτές. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων παρουσίασαν, σε σύγκριση με το 2018, αύξηση 2,5% και 0,2% αντίστοιχα.
Οι επισκέπτες επιβεβαίωσαν την προτίμηση τους στην υψηλού επιπέδου εμπειρία και το μείγμα καταναλωτικών επιλογών και ψυχαγωγίας που προσφέρουν τα εμπορικά κέντρα μας. Από την πλευρά τους, οι μισθωτές των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα ωφελούνται από την υψηλή και διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, καθώς και από τη συνεχή υποστήριξη της Εταιρείας μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προωθητικών ενεργειών, διαφήμισης και επικοινωνίας.
Τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου το 2019 κατά €0,2 εκατ.
Το συνολικό ενοποιημένο EBITDA προ αποτιμήσεων των εμπορικών μας ακινήτων και εξόδων έργου Ελληνικού ανήλθε σε €50,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,9%. Τα Καθαρά Ενοποιημένα Κέρδη ανήλθαν σε €49,9 εκατ. το 2019, έναντι €42,3 εκατ. το 2018, σημαντικότατη μεταβολή που οφείλεται κυρίως λόγω των βελτιωμένων αποτιμήσεων των επενδυτικών ακινήτων.
Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων (Net Asset Value, NAV) ανήλθε σε €1.155 εκατ. (€6,54 ανά μετοχή) στις 31/12/2019, από €438,9 εκατ. την 31/12/2018.
Η μετοχή της LAMDA Development την 06/04/2020 ανήλθε σε €5,86, παρουσιάζοντας πτώση 28,8% σε σχέση με το κλείσιμο την 31/12/2019. Την ίδια περίοδο, οι δείκτες Large Cap και ο Γενικός δείκτης του ΧΑ σημείωσαν πτώση 37,3% και 36% αντίστοιχα. Η πτώση της τιμής της μετοχής ακολούθησε τις επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου COVID-19 στις χρηματιστηριακές αξίες.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανήλθε στο 37,1%.
Σημαντικά γεγονότα του 2019
H Lamda Development ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2019, με υπερκάλυψη, τη μεγαλύτερη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου («ΑΜΚ») μη τραπεζικού ιδρύματος, που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, ύψους €650 εκατ. Στην ΑΜΚ, εκτός των βασικών μετόχων, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), η οποία απέκτησε μετά την συμμετοχή της στην ΑΜΚ περίπου το 1,8% της Εταιρείας.
Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή σημαντικών επενδυτών, περιλαμβανομένης και της Aegean Airlines, στρατηγικού πλέον συνεργάτη της Εταιρείας, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η επιχειρηματική κοινότητα στηρίζει το έργο του Ελληνικού. Η Lamda Development αποκτά πλέον κεφαλαιοποίηση και καθαρή αξία ενεργητικού άνω του €1 δισ.
Η Εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου του Ελληνικού, με τη διευθέτηση και των τελευταίων εκκρεμών ζητημάτων, όπως, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αδειοδότηση του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος-Καζίνο (IRC), που αποτελούν συμβατικές αιρέσεις για την απόκτηση της «Ελληνικό Α.Ε.».
Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα της Εταιρείας, σημαντικό γεγονός αποτέλεσε, τον Δεκέμβριο του 2019, η έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου τμήματος της επέκτασης του Golden Hall, η οποία αναπτύχθηκε στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης.
Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των €25 εκατ. Στον νέο χώρο, έκτασης 11.500 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενούνται νέα καταστήματα, εστιατόρια και καφέ, καθώς και μοναδικός χώρος παιδικής αναψυχής και εκπαίδευσης XPLORE, διευρύνοντας περαιτέρω τις προσφερόμενες επιλογές αγορών και διασκέδασης για όλη την οικογένεια.
Στις 23/01/2020, η Eταιρεία συμφώνησε και έχει ήδη αποκτήσει από την εταιρεία D-Marinas B.V. του Ομίλου DOGUS, το υπόλοιπο 50% των μετοχών της εταιρίας LAMDA DOGUS INVESTMENTS S.A., η οποία, σήμερα, κατέχει ποσοστό 83,39% των μετοχών της LAMDA Flisvos Holding Α.Ε., μετόχου κατά 77,23% της εταιρίας LAMDA Flisvos Marina Α.Ε. που διαχειρίζεται τη Mαρίνα Φλοίσβου. Το αντίτιμο για την αγορά των εν λόγω μετοχών ανήλθε σε €12,4 εκατ.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει ανασταλεί η λειτουργία των εμπορικών κέντρων The Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη από 14/3/2020 και μέχρι νεωτέρας.
Mε αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά:
«Το 2019 ήταν ένας σημαντικός σταθμός για τη Lamda Development, καθώς η ολοκλήρωση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους €650 εκατ., της μεγαλύτερης ΑΜΚ μη τραπεζικού ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 10 έτη, οδήγησε την κεφαλαιοποίηση και την καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας σε επίπεδα άνω του €1 δισ.. Ταυτόχρονα, η Lamda Development κατέγραψε, για έβδομη συνεχή χρονιά, σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της, καθώς και αύξηση της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων με ανάλογη αύξηση των καθαρών κερδών και της καθαρής αξίας ενεργητικού (NAV).
Σε ό,τι αφορά στο τρέχον έτος, η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά, την ελληνική οικονομία και αναπόφευκτα τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων της εταιρείας. Ωστόσο, το 2020 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Lamda Development, καθώς αναμένεται η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου του Ελληνικού. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας την εμπιστοσύνη και στήριξη των μετόχων μας. Το Ελληνικό είναι ένα έργο πνοής, που σηματοδοτεί την ανάπτυξη και θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία».
You may like
-
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
-
Νέα ιστορικά υψηλά για τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development το 2025 – Πώς προχωρούν τα νέα malls στο The Ellinikon
-
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
-
Δύο οικόπεδα στο The Ellinikon πούλησε η Lamda Development στην Ten Brinke έναντι 41,5 εκατ. ευρώ
-
[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο Riviera Tower στο Ελληνικό – Πώς προχωρά το μεγάλο οικιστικό έργο
-
Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν
“Πράσινο φως” για νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Nέο ξενοδοχείο 4 αστέρων “στα σκαριά” στη Σύρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Σχεδιάζεται από την Ergon η επόμενη ημέρα της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη
“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο Onoma Hotel Athens στο Σύνταγμα – Πώς “κατεβαίνει” Αθήνα η Anatolia Hospitality
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
Αναβιώνει το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Tinos Beach στην Τήνο – Ολοκληρώθηκε η επένδυση ανακαίνισης
Deal AVAX – ΣΤΑΝΤΑ για τον Πύργο Κατοικιών στη μεγάλη επένδυση real estate στα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στη Βόρεια Κέρκυρα
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Πάργα
“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο Data Center Olive στα Σπάτα – Ποιά εταιρεία επενδύει και πώς προχωρά το έργο
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Four Seasons στη Μύκονο
Προς ολοκλήρωση η επένδυση σε κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει και ποιά άλλα έργα υλοποιεί
Στη “μάχη” για το μεγάλο έργο παραχώρησης στο Τατόι η Hellenic Properties – Με ποιά άλλη εταιρεία συμμετέχει ως κοινοπραξία
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΟλοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
LOGISTICS1 εβδομάδα agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
-
RESIDENTIAL6 ημέρες agoΞεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο





