Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Restart για τη μεγάλη επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική – Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία

Newsroom

Published

on

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται η κυβέρνηση με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold (μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός) που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Ύστερα από διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της υφιστάμενης σύμβασης μεταβίβασης και του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, η συμφωνία κατά τις πληροφορίες κλείνει με αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και με πρόσθετα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα περισσότερα «αγκάθια» έχουν ξεπεραστεί και ότι η συμφωνία φαίνεται να γίνεται εφικτή χάρη στην σταθερή στάση που τήρησε από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση η οποία δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ της επένδυσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Περισσότερες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, αυξημένες εισροές στα κρατικά ταμεία, διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία με βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης και έργα για τον Δήμο Αριστοτέλη, σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eldorado Gold προχώρησε σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του επενδυτικού σχεδίου που είχε υποβάλει προς την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση 10% των εσόδων προς το κράτος από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, ενώ αυξημένες θα είναι και οι επενδύσεις κεφαλαίων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα.

Στο θέμα της απασχόλησης που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, το αναθεωρημένο business plan προβλέπει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το αρχικό. Σημειώνεται ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούν ήδη τον μεγαλύτερο εργοδότη στην περιοχή καθώς στην επένδυση απασχολούνται 1.650 εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στην βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης, η Eldorado Gold έχει δεσμευθεί για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, με τη χρήση της μεθόδου της ξηρής απόθεσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, χάρη σε αυτή τη μέθοδο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις Σκουριές θα είναι μειωμένο κατά 40%. Επί τάπητος έχει τεθεί και ο καθαρισμός της περιοχής από τα παλιά κατάλοιπα, καθώς και η υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων σε συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Για τα έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Δήμο Αριστοτέλη, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητά από την Eldorado να δεσμευτεί για έργα τάξης μεγέθους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή και να διερευνήσει χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απορρόφηση των κονδυλίων από τις τοπικές κοινότητες για την υλοποίηση αναπτυξιακών κοινωνικών έργων. Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου (που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις με την καναδική πλευρά για λογαριασμό της κυβέρνησης) στα γραφεία της εταιρείας στις Σκουριές και στο Δήμο Αριστοτέλη.

Κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το αδειοδοτικό πλαίσιο, που αποτελεί προτεραιότητα για την Eldorado. Κατά πληροφορίες αναζητείται ένα σχήμα που θα συνδυάζει τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας με αντίστοιχες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κατά καιρούς από ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της παραγωγής καθαρών μετάλλων με κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας, ο καναδικός όμιλος δεσμεύθηκε να υποβάλλει μελέτη για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί με τον βέλτιστο από περιβαλλοντικής πλευράς τρόπο.

Είναι σαφές -καταλήγουν οι ίδιες πηγές- ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει αυξημένα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες και το ελληνικό κράτος, «ξεκλειδώνοντας» ένα μεγάλης κλίμακας έργο που συνιστά σημαντική ευκαιρία για την χώρα να αξιοποιήσει με βιώσιμο τρόπο τον ορυκτό πλούτο της, παράγοντας σημαντικά οφέλη για την τοπική απασχόληση και την οικονομία. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καταστεί ο κορυφαίος παραγωγός χρυσού της Ευρώπης χάρη στο κοίτασμα των Σκουριών και του ευρύτερου υπεδάφους της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ο ορυκτός πλούτος του οποίου αποτιμάται σε 72 δισ. ευρώ. Μία συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει μετά από σειρά ετών μία τόσο σημαντική επένδυση για τη χώρα καταδεικνύει μεταξύ άλλων τη δέσμευση της χώρας να προσελκύσει πρόσθετα χρηματοδοτικά κεφάλαια και επενδυτές μεγάλου βεληνεκούς. Παράλληλα θα σημάνει την «αρχειοθέτηση» της αίτησης αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ που είχε υποβάλει η Eldorado Gold προς το Ελληνικό Δημόσιο για τις ζημίες που ισχυρίζεται ότι υπέστη λόγω της διαμάχης που προϋπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμενο είναι η κατάρτιση μιας σύμβασης με σαφείς όρους για να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος για τη χώρα και παράλληλα να συμφωνηθεί ένας σαφής οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της επένδυσης της Eldorado Gold σε βάθος 25ετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Elounda Hills - Πηγή: Mirum Hellas
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 λεπτά ago

Ξεκινά τον Οκτώβριο η κατασκευή των branded κατοικιών στη mega τουριστική επένδυση Elounda Hills – Στη Δομική Κρήτης το έργο

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

Οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λίνδο

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει

Η κάτοψη της μεγάλης επένδυσης του Ομίλου Μεντεκίδη στην Πυλαία - Πηγή: Enterprise Greece
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ6 ώρες ago

Πώς το παλιό εργοστάσιο της Siemens της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε πύργο γραφείων και εμπορικό πάρκο

Mystique Rock - Πηγή: Southrock Asset Management
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ώρες ago

Στη Μύκονο επενδύει η Southrock – Σε ποιές περιοχές σχεδιάζει 5άστερο ξενοδοχείο και πολυτελείς κατοικίες

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ώρες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Aθηναϊκή Ριβιέρα - Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
REAL ESTATE6 ώρες ago

Τι δείχνουν οι τάσεις για τα ενοίκια και τις τιμές πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια της Αθήνας το 2026

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προέγκριση για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Καλλιθέα της Ρόδου

The Modernist στο Κολωνάκι - Πηγή: BriQ Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προχωρά το έργο για το The Modernist Piraeus – Πότε ανοίγει το νέο 4άστερο ξενοδοχείο του Πειραιά

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Zeus Piraeus Grand - Πηγή: Zeus International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ώρες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση

ERGON House Ermou - Πηγή: ERGON
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η νέα μικτή επένδυση της ERGON στην Ερμού – Ξενοδοχείο, εστίαση και retail σε τέσσερα διατηρητέα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890