Connect with us

RESIDENTIAL

Σε νέα δικαστική διαμάχη το οικιστικό mega – project της Hines στη Βούλα

bizness.gr

Published

on

Η έκταση στα Εφοπλιστικά της Βούλας που θα επενδύσουν οι Hines - Henderson Park
Η έκταση στα Εφοπλιστικά της Βούλας που θα επενδύσουν οι Hines - Henderson Park

Συνεχίζεται η δικαστική περιπέτεια για το μεγάλο οικιστικό – τουριστικό project των Hines – Henderson Park στη Βούλα. Ο Δήμος 3Β (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) προχώρησε σε μήνυση κατά της εταιρείας για ψευδή στοιχεία κατά τη διαδικασία υποβολής της επένδυσης στην Enterprise Greece με σκοπό την ένταξη στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, μήνυση για υποβολή ψευδών στοιχείων και υποβολής ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως του Ν. 1599/1986 από τους νόμιμους εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας των πρώην οικοπέδων του κληροδοτήματος Κόνιαρη, κατά την διαδικασία ένταξης επενδυτικού σχεδίου προς διαβούλευση στην εταιρεία Enterprise Greece, υπέβαλε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η μήνυση αναφέρεται στην απόπειρα της εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει 70 στρέμματα στη Βούλα πρώην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μπενάκη, να εντάξει την αξιοποίηση της έκτασης στις διατάξεις του νόμου 4608/2019 (περί στρατηγικών επενδύσεων).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου 3Β, η ένταξη του έργου τιτλοφορούμενου ως «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «PROJECT VOULA» στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμο αποπειράθηκε προκειμένου να μπορέσει να ευνοηθεί από το θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και διαδικασία Fast Track αδειοδοτήσεις.

Κατά την ανάγνωση της πρότασης από το νομικό και το τεχνικό επιτελείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου να συμμετέχει ο Δήμος στη διαδικασία διαβούλευσης, διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένο φάκελος δεν θα έπρεπε να τύχει καν προκαταρτικής αξιολόγησης από την εταιρεία ENTERPRISE GREECE καθώς στηρίζεται σε σειρά ψευδών πολεοδομικών χαρακτηριστικών των υπό αξιοποίηση οικοπέδων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. ότι η επιτρεπόμενη χρήση στα οικοδομικά τετράγωνα 259, 255, 255Α, 256, 247, 252,262,263 της Δ.Ε. Βούλας είναι «δήθεν» αυτή της αμιγούς κατοικίας η οποία περιλαμβάνει και άλλες χρήσεις πλην της κατοικίας. Η δήθεν «επιτρεπόμενη» χρήση της αμιγούς κατοικίας δεν υφίσταται ως χρήση στην περιοχή του Βούλας. Μοναδική επιτρεπόμενη χρήση στην περιοχή Ν. Κάλυμνος- Εξοχή της Βούλας η οποία αποτελεί την Πολεοδομική Ενότητα 5 (Π.Ε.5) και περιλαμβάνει και τα ανωτέρω οικοδομικά τετράγωνα είναι αυτή της αποκλειστικής κατοικίας όπως έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα με την υπ’ αριθμ. 554/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2. Το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας κλπ)» ενώ οι επενδυτές όφειλαν να γνωρίζουν ότι με την υπ’ αρ. 554/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η υπ’ αρ. 6431481/258/17.9 – 6.10.1993 απόφαση του Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κατά το μέρος της με το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βούλας και επομένως δεν τίθεται ζήτημα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της αποκλειστικής κατοικίας.

3. Ότι οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης για τα συγκεκριμένα Ο.Τ. του υποβληθέντος σχεδίου, καθορίζονται και με το ΦΕΚ 59/Δ/1969-03-20 στο οποίο έχει δημοσιευθεί το από 28 Φεβρουαρίου 1969 Β.Δ. «Περί αναθεωρήσεως των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων και περί ύψους οικοδομών και μέγιστου αριθμού ορόφων αυτών της Βουλιαγμένης Αττικής» !!! ενώ το αληθές είναι ότι το ανωτέρω Β.Δ. ΔΕΝ αφορά την Δ.Ε. (τέως Δήμο) Βούλας

Αμέσως αφού διαπιστώθηκαν τα αναληθή στοιχεία που αναφέρονται στο φάκελο που αναρτήθηκε από την εταιρεία προς διαβούλευση, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προέβη άμεση στην αποστολή εξώδικων διαμαρτυριών και δηλώσεων προς τα μέλη του Δ.Σ. της Invest Greece αλλά και την ιδιοκτήτρια των ακινήτων ζητώντας την άμεση απόσυρση των ψευδών υποβληθέντων στοιχείων. Στη συνέχεια, και αφού διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν προέβει σε κάποια διόρθωση των στοιχείων που αναφέρονται, ο Δήμος κατέθεσε μήνυση προς των Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ζητώντας την ποινική δίωξη της ιδιοκτήτριας εταιρείας και του νόμιμου εκπροσώπου της για παράβαση του νόμου 1599/1986 περί ψευδών δηλώσεων.

Μετά την κατάθεση της μήνυσης από το Δήμο, η Δημοτική Αρχή αναμένει τις σχετικές ενέργειες του Δ.Σ. της Invest Greece, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ζητηθούν από το Εισαγγελέα περαιτέρω διώξεις, κατά της συγκεκριμένες εταιρείας, για παράβαση καθήκοντος.

Τέλος, σε περίπτωση που η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή εκδώσει κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη μίας μη στρατηγικής επένδυσης στις στρατηγικές επενδύσεις, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολή εκτέλεσης της ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι προηγούμενες αντιδράσεις του Δήμου στην επένδυση

Σημειώνεται ότι ο Δήμος είναι θετικός επί της αρχής για την επένδυση και δε θέλει να την μπλοκάρει. Ωστόσο, επιδιώκει να εφαρμοσθεί η νομοθεσία και να προστατευθούν τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής.

Το καλοκαίρι του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με το χαρακτηρισμό 7 από τα 8 οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το οικόπεδο των 70 στρεμμάτων της επένδυσης ως κοινόχρηστων χώρων, χώρων πρασίνου και χώρων για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ενώ νωρίτερα φέτος, μείωσε και το Συντελεστή Δόμησης στην περιοχή Εξοχή της Βούλας (που βρίσκεται και το εν λόγω ακίνητο της επένδυσης) από 0,6 σε 0,3.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Tο έργο αφορά την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη του Project Voula σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας. Η έκταση είναι ευρύτερα γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη.

Θα περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή τουριστικούς λόγους. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο, στην περιοχή μπορούν να κατασκευαστούν μόνο κατοικίες, με συντελεστή δόμησης 0,60 και συντελεστή κάλυψης 30%, με μέγιστο ύψος των κτισμάτων να μην ξεπερνάει τα 13 μέτρα. Τα κτίσματα πρέπει να φέρουν επίσης κεκλιμένη στέγη με κεραμίδια.

Επίσης, θα περιλαμβάνονται γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειους χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες ασφάλειας.

Το project θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις, με χρονικό ορίζοντα τα 4 χρόνια, και η επένδυση θα φθάσει συνολικά τα 135 εκ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία VHPH Properties, που έχει συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι με στόχο την αγοραπωλησία ακινήτων και οικοπέδων.

Advertisement
Το Vantaris Palace στα Χανιά που θα εκσυγχρονιστεί
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ώρα ago

Εγκρίθηκαν ακόμη δύο νέα ξενοδοχειακά projects στην Κρήτη

Το ιστορικό ξενοδοχείο Alkyon στη Σκιάθο - Πηγή: Alkyon Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ώρες ago

Άλλαξε χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο Alkyon στη Σκιάθο – Ποιός όμιλος το απέκτησε

Άποψη εγκαταστάσεων logistics από ψηλά
LOGISTICS6 ώρες ago

Σε ποιές περιοχές επενδύει σε logistics και νέα καταστήματα ο όμιλος Jumbo

Το νέο Royal Sense Resort Crete στο Ρέθυμνο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Τα 3+1 νέα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο Ρέθυμνο

To Athenian Capitol στην 3ης Σεπτεμβρίου, που μετατράπηκε σε κτίριο γραφείων
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ώρες ago

Παίρνει ζωή το νέο κτίριο γραφείων στο πρώην εμπορικό κέντρο Athenian Capitol

Το διατηρητέο στην οδό Νίκης που θα μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

Προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο boutique ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

REAL ESTATE23 ώρες ago

Τι προβλέπει η Attica Bank Properties για την επόμενη ημέρα του ελληνικού real estate

Το νέο πολυτελές Cove Paros στη Νάουσα Πάρου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ανοίγει τον Ιούνιο το νέο πολυτελές Cove Paros

Κατάστημα της αλυσίδας Mere στη Ρουμανία - Φωτό: Mere Romania
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 ημέρα ago

Ανοίγουν τα πρώτα Mere σε 5 ελληνικές πόλεις – Που αναζητούν ακίνητα οι Ρώσοι

Καταναλωτές σε mall
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 ημέρα ago

Ποιό premium εμπορικό κέντρο της Αθήνας άντεξε στην πανδημία το 2020

REAL ESTATE2 ημέρες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

REAL ESTATE4 μήνες ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά
REAL ESTATE1 μήνα ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

To εμπορικό κέντρο River West στον Κηφισό
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Η καινοτόμα βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go SE
REAL ESTATE3 μήνες ago

Πού ψάχνει ακίνητο για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα η Next.e.go SE

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το νέο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

To νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park της Ten Brinke
REAL ESTATE2 μήνες ago

Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς

Λίγο μετά την κατεδάφιση στο ακίνητο της ΒΙΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ9 μήνες ago

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

Το ιστορικό ξενοδοχείο Makedonia Palace στην παραλία της Θεσσαλονίκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Επαναλειτουργεί από 20 Απριλίου το ιστορικό Makedonia Palace

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο των έργων στο νέο εμπορικό πάρκο στην Πειραιώς

Το νέο κτίριο κατοικιών της Ten Brinke στη Γλυφάδα
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη το νέο κτίριο γραφείων της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το νέο κατασκευαστικό project της Ten Brinke στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό
REAL ESTATE4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Νέο complex στο Ελληνικό ξεκίνησε να κατασκευάζει η Ten Brinke

Το νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων της Ten Brinke στη Λεωφ. Αλεξάνδρας - Φωτό: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Το νέο κτίριο – γραφείων της Ten Brinke στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

Το νέο Integrated Casino Resort στο Ελληνικό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Οριστικός ανάδοχος για το Καζίνο στο Ελληνικό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mohegan

Το πολυτελές VIP Exclusive Club στο Σκορπιό - Φωτό: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το VIP Exclusive Club του Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό

Το Oniro Mykonos - A Shanti Collection Resort που θα γίνει Destino Pacha Mykonos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει μετά το Πάσχα το πολυαναμενόμενο Destino Pacha Mykonos

To νέο πολυτελές θέρετρο One&Only Kea Island στην Κέα (Τζιά)
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η κατασκευή του πολυτελούς One&Only Kea Island

VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Τί θα γίνει με τα γραφεία στην μετά-κορονοϊό εποχή;

Advertisement

Trending