REAL ESTATE

Σε νέα εποχή στη διαχείριση των ακινήτων του μπαίνει ο ΕΦΚΑ – Στα σκαριά ο νέος φορέας

Published

on

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου

Σε νέα εποχή στη διαχείριση των εκατοντάδων ακινήτων του μπαίνει ο ΕΦΚΑ αφού στα σκαριά είναι ο νέος φορέας που θα αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού.

Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, για τη νέα εποχή που θα μπει ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), έγινε ειδική μνεία στο θέμα της διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους με τη δημιουργία μιας νέας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού.

Ο σκοπός και ρόλος της νέας εταιρείας θα είναι αφενός να αξιοποιήσει τα ιδιόκτητα κτίρια για τη στέγαση υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, με στόχο τη δραστική περικοπή των δαπανών για ενοίκια (που υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο), και αφετέρου να διαχειριστεί αποδοτικά τα υπόλοιπα κτίρια μέσω της εκμετάλλευσής τους.

Μάλιστα, μέσα στα γενικότερα πλαίσια αύξησης της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας στον οργανισμό, θα στελεχωθεί (και στον τομέα διαχείρισης ακινήτων) με στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, που έχουν γνώση της αγοράς, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα και απρόσκοπτα το πλάνο αξιοποίησης των ακινήτων του ΕΦΚΑ, με τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα για αυτόν.

Η νέα εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Το κείμενο του νομοσχεδίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα, μετά από συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος είναι να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής εντός του Ιανουαρίου 2022.

Η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σε νούμερα

Σύμφωνα με απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου, στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού, Φωτεινής Πιπιλή, η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει 520 ακίνητα εκ των οποίων

  • 239 πλήρη κτίρια, 169 γραφεία ή διαμερίσματα, 71 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια
  • στην Αττική βρίσκονται τα 140 πλήρη κτίρια και η αξία όλων των ακινήτων του ΕΦΚΑ στην περιφέρεια Αττικής εκτιμάται στα 738 εκ. ευρώ
  • στο Δήμο Αθηναίων μόνο βρίσκονται 91 πλήρη κτίρια και η αξία όλων των ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου εκτιμάται σε 489 εκ. ευρώ

Συνολικά εκτιμάται ότι η ακίνητη περιουσία του φορέα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μεγάλο τμήμα της οποίας (έως και 20% των ακινήτων) παραμένει αναξιοποίητο, στερώντας του σημαντικά έσοδα, τα οποία θα μπορούσαν να τον αποδεσμεύσουν από την αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κράτος και τους ασφαλισμένους.

Τα 4 ακίνητα – φιλέτα του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας που προορίζονται για ξενοδοχεία

Advertisement

TRENDING