ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
Σε ποιές περιοχές στα Μεσόγεια θα γίνουν τα 3 νέα data centers της Microsoft – Πώς προχωρά η μεγάλη επένδυση
Published
3 έτη agoon
By
Παύλος Ρίζος
Σε 3 στρατηγικά επιλεγμένες περιοχές στα Μεσόγεια θα γίνουν τα 3 νέα data centers της Microsoft στην Αττική.
Όπως έχει σημειωθεί και στο παρελθόν, από τα 3 κέντρα, τα δύο θα γίνουν στο Κορωπί και το ένα στα Σπάτα.
Η Περιφέρεια Αττικής “άναψε” το πράσινο φως για την επένδυση καθώς ενέκρινε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την εκπόνηση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) στις περιοχές αυτές.
Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει ήδη ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις με στόχο την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ταχείας αδειοδότησης.
Από πλευράς της, η Microsoft αναφέρει, δια του στόματος του ισχυρού της άνδρα, κ. Μιχαλόπουλου, ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά, σημειώνοντας ότι προχωρά με τον κατάλληλο τρόπο η επένδυση δεδομένων των συνθηκών και χρονοδιαγραμμάτων.
Πάντως, τονίζεται ότι μέχρι τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγκρίσεων για τις οικοδομικές άδειες, με στόχο να ξεκινήσουν τα έργα το 2024.
Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΣΕ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Τι αφορά η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα
Το επιχειρηματικό σχέδιο «Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα» αφορά την κατασκευή/ανάπτυξη τριών (3) νέων Data Centers (Κέντρων Δεδομένων) στην περιοχή της Αττικής.
Ένα στην περιοχή των Σπάτων και δύο στην περιοχή του Κορωπίου, και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, η δυναμικότητα του Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) θα είναι η διπλάσια από αυτή των Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).
Η προώθηση αυτού του έργου γίνεται από τη Microsoft και συγκεκριμένα από τη «Microsoft Operations 4733 Hellas Single Μέλος Α.Ε.», που ιδρύθηκε το 2021 ειδικά για την ανάπτυξη και λειτουργία του Data Center στην Ελλάδα.
Σε ποιές περιοχές σε Κορωπί και Σπάτα θα γίνουν τα νέα data centers
Συνολικά, θα κατασκευαστούν 3 νέα data centers, εκ των οποίων τα δύο θα είναι στο Κορωπί και το τρίτο στα Σπάτα
Ακίνητο ATH07 στο Κορωπί
Η περιοχή παρέμβασης αφορά σε άρτιο και οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 65.780,70 τ.μ στη θέση «Μπουρμπουτσάνα», στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Κρωπίας, το οποίο δίνεται με την κωδική ονομασία ΑΤΗ07.
Το ακίνητο έχει πρόσωπο μήκους, περίπου, 233 m επί της ασφαλτοστρωμένης οδού Αγίου Γεωργίου η οποία ενώνει το κέντρο του Κορωπίου, μέσω των οδών Αδριανού και Κονίτσης, με τις υπώρειες του Υμηττού, στο δυτικό τμήμα του Δήμου.
Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, περίπου 2,5 km βορειοδυτικά της πόλης του Κορωπίου, 13 km νοτιοανατολικά της Αθήνας και 6 km δυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων – Data Center (DC) αφορά σε μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης θα γίνεται από μια κεντρική είσοδο, στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου και μια είσοδο έκτακτης ανάγκης στην νοτιοδυτική πλευρά. Δημιουργείται εκτεταμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο οχημάτων περιμετρικά του κτιρίου και των λοιπών συνοδών εγκαταστάσεων, το οποίο επεκτείνεται στο σύνολο της περιοχής επέμβασης.
Οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης είναι 50, εκ των οποίων οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ είναι 2, ενώ ακόμη προβλέπονται άλλες 3 θέσεις στάθμευσης για βαρέα οχήματα.
Δημιουργείται περιφραγμένος χώρος για την αποκλειστική χρήση υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ με ανεξάρτητη είσοδο από τη νότια πλευρά του οικοπέδου. Επίσης, εντός του χώρου της εγκατάστασης θα δημιουργηθεί και εσωτερικός υποσταθμός για τη διανομή της μέσης τάσης στο οικόπεδο.
Το κτιριακό τμήμα της εγκατάστασης αποτελείται από μια ισόγεια κτιριακή μονάδα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κυρίως Κτιρίου Εξοπλισμού (Ballard Building) και ενός Κτιρίου Διοίκησης (Admin Building). Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.
Ακίνητο ATH02 στο Κορωπί
Στο ακίνητο με κωδική ονομασία ΑΤΗ02 σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε ένα εκ των δύο Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί. Έχει εμβαδόν 102.039,96 τ.μ. και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξει.
Το ακίνητο έχει πρόσωπο μήκους, περίπου, 160 m επί της οδού Φιλιατή και 120 m επί της οδού Ελαίας η οποία ενώνει το κέντρο του Κορωπίου, μέσω των οδών Αγίων Ασωμάτων και Αδριανού, με τις υπώρειες του Υμηττού, στο δυτικό τμήμα του Δήμου.
Το ακίνητο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και βρίσκεται περίπου 2,5 km βορειοδυτικά της πόλης του Κορωπίου, 13 km νοτιοανατολικά της Αθήνας και 7 km νοτιοδυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Στο αγροτεμάχιο δημιουργούνται δύο ζώνες. Η πρόταση αφορά στην αξιοποίηση της Ζώνης 2 του ακινήτου ως μίας καινοτόμου και πρωτοποριακής επένδυσης τύπου Κέντρου Δεδομένων που θα αποτελεί τμήμα συμπλέγματος Κέντρων Δεδομένων που θα υπάρχει στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής. Το συνολικό εμβαδόν της περιοχής επέμβασης είναι 102.039,96 τ.μ., ενώ το εμβαδόν της Ζώνης 2 περιορίζεται σε 68.062,23 τ.μ. με τη Ζώνη 1 προστασίας να καταλαμβάνει τα υπόλοιπα 33.977,74 τ.μ. της περιοχής επέμβασης.
Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων – Data Center (DC) αφορά σε μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
Η πρόσβαση στον περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης θα γίνεται από μια κεντρική είσοδο, στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου και μια είσοδο έκτακτης ανάγκης στην νοτιοδυτική πλευρά.
Δημιουργείται εκτεταμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο οχημάτων περιμετρικά του κτιρίου και των λοιπών συνοδών εγκαταστάσεων, το οποίο επεκτείνεται στο σύνολο της περιοχής επέμβασης.
Το κτιριακό τμήμα της εγκατάστασης αποτελείται από μια ισόγεια κτιριακή μονάδα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κυρίως Κτιρίου Εξοπλισμού (Ballard Building) και ενός Κτιρίου Διοίκησης (Admin Building). Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.
Ακίνητο ATH04 στα Σπάτα
Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει δύο Οικοδομικά Τετράγωνα εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου «Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, ιδιοκτησίας 100% και πλήρους κυριότητας της Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member SA.
Πρόκειται για το Ο.Τ. Ε31 και το Ο.Τ. Ε26 του Επιχειρηματικού Πάρκου με συνολική επιφάνεια 69.538,91 τ.μ. και 14.999,35 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκονται περίπου 1,5 km βόρεια της πόλης των Σπάτων, 33 km ανατολικά της Αθήνας και 5 km βόρεια του Διεθνούς Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
Και τα δύο οικόπεδα είναι αδόμητα με χαμηλή βλάστηση και σημαντική υψομετρική διαφορά από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
Η χωρική ανάπτυξη του ακινήτου θα περιλαμβάνει κυρίως την χρήση γης Κέντρου Δεδομένων.
Το κτίριο Κέντρου Δεδομένων – Data Center (DC) πρόκειται για μια βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση που αποτελείται κυρίως από μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με ένα κυρίως κτίριο και πληθώρα συνοδευτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
Οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης είναι 50, εκ των οποίων οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ είναι 3, ενώ ακόμη προβλέπονται άλλες 2 θέσεις στάθμευσης για βαρέα οχήματα, ενώ ο σχεδιασμός ακολουθεί τις απαιτήσεις πιστοποίησης LEED.
You may like
-
[ΦΩΤΟ] Προχωρά η μικτή επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο – φιλέτο της Ερμού – Τι θα περιλαμβάνει και γιατί καθυστέρησε η υλοποίηση
-
Στη “μάχη” για το μεγάλο έργο παραχώρησης στο Τατόι η Hellenic Properties – Με ποιά άλλη εταιρεία συμμετέχει ως κοινοπραξία
-
Ολοκληρώθηκε η κτιριακή επένδυση γραφείων της Noval Property στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι
-
Ποιό κτίριο γραφείων στη Βασιλίσσης Σοφίας απέκτησε από την PRODEA η ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-
5 “μνηστήρες” για το έργο παραχώρησης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά μεγάλα ονόματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον
-
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Συνεχίζει τις επενδύσεις στα εμπορικά της ακίνητα η Metro – Στα “σκαριά” πέντε νέα My Market και ανακαίνιση επιπλέον έξι καταστημάτων
Πώς προχωρούν τα 5 μεγάλα έργα της Dimand – Στο “κάδρο” πλέον και τα mega projects σε Γούρνες και ακίνητο Καμπά στα Μεσόγεια
[ΦΩΤΟ] Προχωρά η μικτή επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο – φιλέτο της Ερμού – Τι θα περιλαμβάνει και γιατί καθυστέρησε η υλοποίηση
Νέα ιστορικά υψηλά για τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development το 2025 – Πώς προχωρούν τα νέα malls στο The Ellinikon
Στη “μάχη” για το μεγάλο έργο παραχώρησης στο Τατόι η Hellenic Properties – Με ποιά άλλη εταιρεία συμμετέχει ως κοινοπραξία
Ολοκληρώθηκε η κτιριακή επένδυση γραφείων της Noval Property στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι
Αρχιτεκτονική και Real Estate στην εποχή του AI: η μετάβαση που αλλάζει τον σχεδιασμό και την οργάνωση των έργων
New entry στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης – Άνοιξε το νέο 4άστερο Sigma Suites Hotel στις Συκιές
Ισχυρή ανάπτυξη για τη Noval Property το 2025 – Ποιά έργα ολοκλήρωσε και ποιά βρίσκονται στο pipeline για το 2026
Jeremy Dworken (Foster+Partners): οι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και το case study του mega έργου 270 Park Avenue στη Νέα Υόρκη
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο Data Center Olive στα Σπάτα – Ποιά εταιρεία επενδύει και πώς προχωρά το έργο
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Four Seasons στη Μύκονο
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
TRENDING
-
RESIDENTIAL6 ημέρες ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΟλοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
LOGISTICS3 ημέρες agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση







