Ξεκίνησε η θητεία του Κώστα Μπακογιάννη, ως Δημάρχου Αθηναίων, εχθές με την ορκομωσία του. Η Αθήνα η πρωτεύουσα της χώρας, ανοίγει μία νέα σελίδα όντας σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα οκτώ χρόνια της δημαρχίας του Γιώργου Καμίνη, έπεσαν πάνω στην κρίση της χώρας.
Αναμφισβήτητα η σημερινή εικόνα της Αθήνας είναι πολύ πιο υποβαθμισμένη από εκείνη του 2005 ή του 2009. Το οικονομικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο λειτούργησε η οικονομία έφερε το κλείσιμο επιχειρήσεων και συρρίκνωση της αγοράς. Σήμερα η πόλη δείχνει ξεχαρβαλωμένη, όχι μόνο εξαιτίας του Δήμου αλλά και της γενικότερης κατάστασης.
Το πρόβλημα με το πως φαίνεται η Αθήνα στον πολίτη είναι επίσης μεγάλο. Αν εξαιρέσεις το Εμπορικό Τρίγωνο, όπου οι πεζοδρομήσεις το έχουν πραγματικά μεταμορφώσει (και υπάρχει και συνέχεια), το κέντρο της πόλης, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μίζερη εικόνα των κλειστών καταστημάτων και των πολλών άδειων κτιρίων γραφείων.
Μπορεί το Μοναστηράκι και του Ψυρρή να σφίζει από τουρισμό, όμως ένα στενό πιο πέρα, κάτω από την Αθηνας, στην Ευρυπίδου και την Σοφοκλέους και των κάθετων δρόμων αυτών, η εικόνα είναι τριτοκοσμική. Πολλές φορές απαγορευτική και επικίνδυνη τις βραδινές ώρες.
Η Ομόνοια και πίσω από αυτή περιοχή είναι σε κακή κατάσταση, σκιά του εαυτού της, τουλάχιστον όπως την θυμούνται οι παλαιότεροι. Τα Εξάρχεια παραμένουν άβατο, η Πατησίων και η Γ` Σεπτεμβρίου δείχνουν να είναι σε μία μεταβατική περίοδο. Ακόμα και η Σταδίου, είναι κατά το ήμισυ (από την πλ.Κλαυθμώνος και κάτω), εμπορικά νεκρή.
Άρα η ανασύνταξη της Αθήνας είναι η πρώτη επείγουσα αποστολή του κ.Μπακογιάννη. Σύμμαχος του σε αυτή την προσπάθεια, η τουριστική ανάπτυξη της πόλης, η άνοδος του airbnb και της κατοικίας στο κέντρο (που είναι μία πανευρωπαϊκή τάση). Το επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται πραγματικά να είναι σε μία πολλή καλή στιγμή για την νέα διοίκηση του Δήμου.
Επιπλέον, στο θέμα της γενικότερης εμφάνισης της Αθήνας, ο νέος Δήμαρχος έχει να παλέψει με την γραφειοκρατία για τα εγκαταλελλειμένα και διατηρητέα κτίρια, κοσμήματα για την πόλη που σήμερα καταρρέουν. Τα κίνητρα επίσης για τις όψεις των κτιρίων σε συνδυασμό με την ενεργειακή αναβάθμιση τους (που είναι σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενη), μπορεί να μεταμορφώσει το πως βλέπουμε την πόλη σήμερα.
Στον τομέα των συγκοινωνιών, ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να κάνει πολλά δεδομένου του ότι το θέμα το χειρίζεται ο ΟΑΣΑ, το Υπερταμείο και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι όμως κομμάτι του τι παραλαμβάνει. Μία πόλη με αραιά δρομολόγια, με παλιό, ξεπερασμένο στόλο, με κακή εικόνα των στάσεων (και δυστυχώς πλέον και κάποιων σταθμών Μετρό εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου). Στα αρνητικά το γεγονός ότι ακόμα και η προωθούμενη από όλους του μεγάλους Δήμους της Ευρώπης, ηλεκτροκίνηση, στην Αθήνα είναι άγνωστη λέξη.
Ο κ.Μπακογιάννης θα βρει επίσης σε κακή κατάσταση τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας, τα απαρχαιωμένα ΚΤΕΛ που δυσφημίζουν την πόλη και διασκορπισμένα ΚΤΕΛ από τις γειτονικές χώρες που κάνουν τέρμα κατά το δοκούν.
Με εξαίρεση το Εμπορικό Τρίγωνο, η Αθήνα σταμάτησε να κάνει πεζοδρομήσεις και κράτησε το αυτοκίνητο πάνω από τον πεζό και τον ποδηλάτο. Πόσοι τολμούν αλήθεια να ποδηλατήσουν σήμερα στο κέντρο; Εδώ είναι ένα πεδίο που ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων θα χρειαστεί να δώσει μάχες για να αποδόσει την πόλη στους πολίτες της και όχι στα οχήματα.
Στο πεδίο των έργων, η πόλη περιμένει πολλά από το κεντρικό κράτος. Η ανακαίνιση των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας, η ανάπλαση στο παλιό γήπεδο του ΠΑΟ, η επέκταση του Τραμ προς την Πανεπιστημίου και την Πατησίων. Κορυφαίο όλων, η νέα γραμμή 4 του Μετρό που περιέχει πολλούς σταθμούς για το Δήμο: Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός και Ιλίσια είναι νέοι σταθμοί που θα αναβαθμίσουν όλη την πόλη. Επίσης εξαιρετικής σημασίας είναι η δρομολόγηση ηλεκτρικών λεωφορείων στην πόλη. Το Παρίσι έχει εξαγγείλει πως μέχρι το 2025, όλα τα λεωφορεία στην πόλη θα είναι ηλεκτροκίνητα. Γιατί όχι η Αθήνα;
Κακή είναι η εικόνα και στην καθαριότητα. Το απαρχαιωμένο μοντέλο της αποκομιδής, μεταφοράς εξακολουθεί να δημιουργεί μία θολή εικόνα για την πόλη. Εδώ και πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση χρειάζονται ριζικές λύσεις για να αλλάξει η σημερινή καθόλου κολακευτική για την πόλη εικόνα.
Για το τέλος έμεινε η Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Η σοκαριστική σήμερα εικόνα της αγοράς της πρωτεύουσας, 200 μέτρα από το Δημαρχείο,ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εντός αυτής και η συνολική εικόνα παραπέμπει σε ανατολίτικο παζάρι με κυρίαρχο στοιχείο την παρουσία απορριμμάτων, την έντονη οσμή στην περιοχή και το παρεμπόριο που ζει τις καλύτερες στιγμές του. Εδώ χρειάζονται δραστικά μέτρα καθώς ενώ στους τουριστικούς οδηγούς παρουσιάζεται ως ατραξιόν, στην πραγματικότητα, η εμπειρία για τους τουρίστες είναι η πλήρης απουσία τάξης και καθαριότητας. Άλλο το φολκλόρ και άλλο η υγειονομική κατάσταση ενός χώρου.
Δυστυχώς ο νέος Δήμαρχος έχει μπροστά του πραγματικά μία «δύσκολη αποστολή». Θα χρειαστεί δυνάμεις, σχέδιο, οικονομική υποστήριξη και κυρίως βούληση για να δώσει στην Αθήνα, την χαμένη της λάμψη, αξιοπρέπεια και ομορφιά και να την καταστήσει ως σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη του νότου.
Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com