ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Hines: Πώς εξελίχθηκε το 2019 και τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια

Published

on

Η υγειονομική, αλλά ειδικότερα η οικονομική ρευστότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δεν φαίνεται να επηρεάζει, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα επενδυτικά πλάνα της Hines Greece.

Τα αποτελέσματα του 2019

Καίτοι ο κύκλος εργασιών της Hines διαχείρισης ακινήτων διαμορφώθηκε στα 591,2 χιλ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις της στην ελληνική real estate.

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα, η εταιρεία το 2019 εμφάνισε ελαφρώς μεγαλύτερες ζημιές που ανήλθαν σε 870,3 χιλ. ευρώ έναντι 840 χιλ. ευρώ περίπου το 2018.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,9 εκατ. ευρώ και 38,2 χιλ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της διαμορφώνεται σε 311 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα για τις οποίες δεν παρέχονται πληροφορίες στις σημειώσεις επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεών της, κάτι που δεν απαιτείται από τη νομοθεσία.

Η δυναμική επένδυση του καλοκαιριού

Εν μέσω καλοκαιριού και παρά την πανδημία, η Hines από κοινού με την Henderson προχώρησαν στην απόκτηση των κτημάτων Κόνιαρη στη Βούλα. Μια ιστορική έκταση – φιλέτο στο Πανόραμα της Βούλας, αρκετά κοντά στο Ελληνικό και με κοινό ορίζοντα ολοκλήρωσης των επενδύσεων.

Στο νέο ακίνητο, έκτασης 71.000 τ.μ., σχεδιάζεται η κατασκευή πολυτελών κατοικιών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του πρότζεκτ τα 4 χρόνια.

Η έκταση βρίσκεται στη Βούλα, νότια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό των δυο εταιριών, θα δημιουργηθεί συγκρότημα 400 κατοικιών με κοινές υποδομές, ιδιωτικούς κήπους, πισίνες και υπηρεσίες security.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο μια διαδικασία, κατά την οποία ο Δήμος 3Β (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης) αντιδρά, ζητώντας περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη. Όπως,όμως έχει δηλώσει ο δήμαρχος της περιοχής, κ. Κωνσταντέλλος δεν σκοπεύει «να βάλει φρένο» στην επένδυση.

Το χαρτοφυλάκιο της η Hines Greece

Το 2014, οπότε και ιδρύθηκε η Hines Greece, το ελληνικό παράρτημα της Hines Europe Limited, ένα από τα πρώτα ακίνητα που αξιολόγηση προς απόκτηση ήταν το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική.

Ωστόσο, η παρθενική της επένδυση στην Ελλάδα, ήρθε λίγο αργότερα, το 2017, όταν μαζί με την Henderson Park, απέκτησαν με το ποσό των 33 εκ. ευρώ μετά από πλειστηριασμό, το ξενοδοχείο Athens Ledra στη Συγγρού, που πλέον έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Hyatt και λειτουργεί κάτω από το brand Grand Hyatt, ως Grand Hyatt Athens.

Το επόμενο επενδυτικό «χτύπημα» έλαβε χώρα στο τέλος του 2018 με την απόκτηση του ακινήτου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Εκεί που η αμερικανικών συμφερόντων BlackRock επί 10 περίπου χρόνια προγραμμάτιζε την μεγάλη επένδυση Academy Gardens. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία καθυστερήσεων, τελικά η BlackRock αποφάσισε να πουλήσει το ακίνητο και η Hines άδραξε την ευκαιρία.

Έκτοτε, υλοποιεί ένα πλάνο επενδύσεων 15 εκ. ευρώ στο ακίνητο, με έκταση επιφάνειας 22.550 τ.μ. που στέγαζε στο παρελθόν την κλωστοϋφαντουργία Mουζάκη (Λ. Kηφισού 60 και Hρούς). Βασικός πλέον μισθωτής είναι η γαλλική αλυσίδα Leroy Merlin, η οποία πρόσφατα εγκαινίασε εκεί το νέο της κατάστημα.

Το 2019, η Hines εισήλθε και στον αμιγώς εμπορικό τομέα, με την απόκτηση του Athens Heart, που είχε αναπτύξει η Pasal Development.

Το εμπορικό κέντρο παρουσίαζε χαμηλά νούμερα και μετά την είσοδο της Hines, αποφασίστηκε να αλλάξει χαρακτήρα και να μετατραπεί σε premium outlet, με την ονομασία Gazi Outlet, στο οποίο θα προστεθούν και κινηματογράφοι, ώστε να προσελκύσει ένα πιο ευρύ κοινό.

Η επόμενη κοινή επενδυτική κίνηση μαζί με την Henderson Park έλαβε χώρα στο τέλος του 2019.

Tο κοινό σχήμα απέκτησε όχι ένα, αλλά πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη: τα ξενοδοχεία Coral και Ερμής του ομίλου Μαμιδάκη, το πέντε αστέρων Apollonia Beach Resort & Spa, το τετράστερο Santa Marina Beach Resort και το πεντάστερο Sitia Beach City Resort & Spa.

Παράλληλα, η Hines έχει στην κατοχή της και ένα ακόμη πρώην distressed ακίνητο, αυτό του ημιτελούς εμπορικού κέντρο του Βωβού στο Βοτανικό, για το οποίο έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Advertisement

TRENDING