ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Πότε θα λειτουργήσει το νέο Food Hall στο Αρσάκειο Μέγαρο στην Πανεπιστημίου

Published

on

Όταν το 2007, ο Ιταλός επιχειρηματίας Oscar Farinetti μετέτρεψε ένα κλειστό εργοστάσιο παραγωγής βερμούτ κοντά στο Τορίνο στο πρώτο Eataly, λίγοι φαντάζονταν την επιτυχία που θα είχε το εγχείρημα.

Πόσο μάλλον ότι το food hall μεσογειακής διατροφής με έμφαση στην ιταλική κουζίνα και παράδοση θα επεκτεινόταν σε όλες τις περιοχές της Ιταλίας και σε ακόμη 9 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα αριθμεί 8 food halls μόνο στις ΗΠΑ ενώ άνοιξε τα φτερά του μέχρι τη Ρωσία (Μόσχα), τη Σκανδιναβία (Στοκχόλμη), τη Λατινική Αμερική (Σάο Πάολο), τις Αραβικές χώρες και την Ασία.

Κάτι αντίστοιχο είναι και το όραμα της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πρωτοποριακό Food Hall που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Αρσάκειο Μέγαρο. Ανάμεσά τους και ο Άρης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στη ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνική Γη” του Ράδιο ΓΑΜΜΑ, παρουσίασε το όραμα της Legendary Food, της οποίας ηγείται ως CEO: να δημιουργήσει έναν πρωτότυπο πολυχώρο μεσογειακής διατροφής και εφόσον το εγχείρημα στην Ελλάδα είναι επιτυχημένο, να μεταφερθεί και στο εξωτερικό, όπως το Eataly.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, η πανδημία έχει προκαλέσει κάποιες καθυστερήσεις αλλά όπως σημείωσε ο κος Κεφαλογιάννης “θα λειτουργήσει κάποια στιγμή εντός του 2022”. Αρχικά η Α’ φάση της επένδυσης είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2021.

Τι περιλαμβάνει η Α’ φάση της επένδυσης

Στο χώρο του Αρσακείου Μεγάρου, στο ιστορικό τετράγωνο των οδών Σταδίου, Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου και Αρσάκη, θα διαμορφωθεί ένας πολυχώρος με καταστήματα πώλησης ελληνικών μεσογειακών προϊόντων, χώρους εστίασης καθώς και μαγαζιά που θα διαθέτουν το λεγόμενο fine fast food, όπως είχε παρουσιαστεί 1 χρόνο πριν.

Γρήγορο φαγητό, μεν, υγιεινό και προσαρμοσμένο στην ελληνική μεσογειακή διατροφή δε. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο απώτερος σκοπός. Να προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα και η ελληνική μεσογειακή δίαιτα, σε μία ευρύτερη αγορά που θα δίνει τη δυνατότητα και του ηλεκτρονικού εμπορίου (σ.σ. πέραν της φυσικής παρουσίας κάθε πιθανού επισκέπτη ή καταναλωτή), ώστε τα προϊόντα της χώρας να ταξιδεύουν και να γίνονται διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.

Το Πρόγραμμα Αξιοποίησης περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση της Στοάς Βιβλίου, της Στοάς Ορφέως και του Αίθριου του Αρσακείου, συνολικής έκτασης 11.000 τ.μ., ενώ θα παραμείνουν ως έχουν οι χώροι που μισθώνει από το 1984 το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης για την πρώτη αυτή φάση υπολογίζεται στα 12 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 500 άμεσες θέσεις εργασίας.

Η Legendary Food, η οποία έχει μισθώσει το χώρο από την Φιλεκπαιδευτική εταιρεία για τα επόμενα 35+2 έτη για 1,2 εκ. ευρώ ετησίως, θα κρατήσει η ίδια ένα ποσοστό της τάξης του 30% της εμπορικής εκμετάλλευσης του χώρου, ενώ θα διαθέσει προς μίσθωση το υπόλοιπο 70% σε άλλες επιχειρήσεις. Με βασικό γνώμονα, πάντοτε, την προώθηση και ανάδειξη της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας.

Οι προβλέψεις για επιτυχία

Για το 30% του χώρου που θα κρατήσει η ίδια η εταιρεία στο Food Hall, καθαρά έσοδα αναμένεται να μπουν στα ταμεία από τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας. Ωστόσο, για το υπόλοιπο 70% του χώρου που θα αφορά το real estate και τη μίσθωση τμημάτων του χώρου σε άλλες επιχειρήσεις κι εταιρείες, η κερδοφορία για την Legendary Food θα είναι άμεση.

Επίσης, με βάση τις εκτιμήσεις της επενδύτριας εταιρείας, η ημερήσια επισκεψιμότητα υπολογίζεται σε 10-12 χιλιάδες επισκέπτες ανά ημέρα, με τα περάσματα στο έτος να φτάνουν τα 3 εκατομμύρια.

Ακόμα, σχετικά με τον αριθμό των καταστημάτων στο χώρο, αυτή τη στιγμή ορίζεται στα 65. Το αν θα ενοποιηθούν κάποια εξετάζεται και θα ενταχθεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού που «τρέχει».

Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος είναι εξασφαλισμένη και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η εταιρεία με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3 εκ. ευρώ που έλαβε χώρα το 2020.

Advertisement

TRENDING