Στα σκαριά βρίσκεται μεγάλη επένδυση – έκπληξη σε ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στην Αττική, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, που αναμένει νεώτερα για αυτή μέσα στο 2022.
Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του Ταμείου με δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ταμείου, Δημήτρης Πολίτης, «είναι μαζί μας το μομέντουμ και θεωρούμε πως είναι μια περίοδος όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι υψηλό και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την συγκυρία».
Σχετικά με το ακίνητο που θα αξιοποιηθεί στην Αττική, χωρίς να αποκαλύψει ποιό είναι, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκπληξη από φορέα που δεν συνηθίζει να κάνει επενδύσεις στη χώρα, έτσι ώστε να ωριμάσει ένα μεγάλο ακίνητο και να το αξιοποιήσει. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση στην Αττική και για εμάς θα αποτελέσει μια δεύτερη επένδυση μεγάλης εμβέλειας μετά το Ελληνικό. Είναι τόσο μεγάλο που θα δείξει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα».
Τα ακίνητα προς αξιοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ στην Αττική
Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ορισμένα σημαντικά ακίνητα τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει το προσεχές διάστημα.
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου στα Μεσόγεια, που αφορά την πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση ιππασίας, ένα ακίνητο άνω των 1.000 στρεμμάτων
Στη λίστα ξεχωρίζει επίσης το ακίνητο – φιλέτο κοντά στο Λαύριο, που προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση.
Το προφίλ του Ολυμπιακού Κέντρου Μαρκόπουλου
Τo Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο Αττικής είναι ένα σημαντικό σε μέγεθος ακίνητο στο οποίο έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένο συγκρότημα ανοιχτών και κλειστών εγκαταστάσεων και υποδομών που φιλοξένησε τα ιππικά αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Το ακίνητο παρουσιάζει ακανόνιστο σχήμα, είναι σχεδόν επίπεδο και συνορεύει με τις εγκαταστάσεις διεξαγωγής των ιπποδρομιακών αγώνων .
Για το ακίνητο προτείνεται αξιοποίηση με χρήσεις γης “Θεματικού Πάρκου-Αναψυχής” που επιτρέπουν, παράλληλα με τις υφιστάμενες λειτουργίες αθλητικού χαρακτήρα, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων.
Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση “Μερέντα” του Δήμου Μαρκοπούλου-Μεσογαίας στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της Αττικής.
Η προσβασιμότητα στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο κρίνεται πολύ καλή καθώς το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση 43 χλμ. περίπου από το κέντρο των Αθηνών, απέχει 13 χλμ. περίπου από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και συνδέεται οδικά με τους λιμένες Λαυρίου και Ραφήνας.
Η πρόσβαση στο ακίνητο επιτυγχάνεται μέσω της Αττικής Οδού καθώς και από τις Λεωφόρους Λαυρίου και Μαρκόπουλου και εξυπηρετείται από δύο εισόδους, μία στο δυτικό και μια στο βορειοανατολικό άκρο του.
Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο αποτελείται από ένα συγκρότημα ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κτιρίων στο οποίο περιλαμβάνονται:
- “Κύρια Αρένα Jumping” με 6.000 μόνιμες θέσεις θεατών
- “Κύρια Αρένα Dressage” με 2.000 μόνιμες θέσεις θεατών
- Κλειστή Αρένα εμβαδού με 2.010 θέσεις θεατών.
- Τρείς αρένες προπόνησης Ιππικής Δεξιοτεχνίας
- Τέσσερις αρένες προπόνησης υπερπήδησης εμποδίων
- Συγκρότημα στάβλων δυναμικότητας 280 αλόγων
- Συγκρότημα Κτηνιατρικής Κλινικής με στάβλους ανάρρωσης – απομόνωσης
- Διόροφο Κτίριο γραφείων διοίκησης εμβαδού 3.131μ2
- ΥπαίθριοΙ χώροι στάθμευσης.
- Ελικοδρόμιο
- Κτιριακό συγκρότημα στέγασης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκόπουλου
Το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου προβλέπεται να αναθεωρηθεί με την έγκριση και θεσμοθέτηση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταρτιστεί το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την ανάπτυξη των παρακάτω Ζωνών:
- Ζώνη Ι: Χρήση “Θεματικό Πάρκο-Αναψυχή” συνολικής έκτασης 426.517 τ.μ. με συντελεστή δόμησης 0.11.
- Ζώνη ΙΙ: Ζώνη Δασικής Προστασίας έκτασης 120.424 τ.μ. (αδόμητη)
- Ζώνη ΙΙΙ: Χρήση “Εγκαταστάσεις Πρόσβασης-Στάθμευσης” συνολικής έκτασης 42,510 τ.μ. (αδόμητη).
Σύμφωνα με το πρόσφατα επικαιροποιημένο πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με προϋπόθεση την παραμονή των εγκαταστάσεων ιππασίας στο ακίνητο κατά την αξιοποίησή του.
Επίσης, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που εγκρίθηκε ήδη από τον Ιούλιο του 2021 από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αναμένεται να αποσταλεί στο ΣτΕ προς έγκριση.
Παράλληλα, ετοιμάζονται τα τεύχη του διαγωνισμού, με στόχο την έναρξή του έως το Μάρτιο του 2022.
Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου – Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
Το προφίλ του ακινήτου στην Πούντα Ζέζα
Αφορά ένα επικλινές ακίνητο με θέα στον όρμο Πούντα Ζέζα αποτελούμενα από 5 ανεξάρτητα όμορα ή γειτνιάζοντα οικόπεδα. Το ακίνητο έχει αμφιθεατρικό ανάγλυφο με ήπιες κλίσεις και απεριόριστη θέα στη θάλλασσα και στη Μακρόνησο.
Η περιοχή του ακινήτου, συνδυάζοντας τη θάλασσα με το πευκόφυτο βουνό, παρουσιάζει έντονη τουριστική-παραθεριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες και αποτελεί κατ΄ εξοχήν περιοχή εξοχικής κατοικίας.
Τo ακίνητο βρίσκεται στον κόλπο της Πούντα Ζέζα, ανατολικά του οικισμού Κάτω Ποσειδωνία.
Το ακίνητο είναι προσβάσιμο από την Αττική Οδό και στη συνέχεια απο τη Λεωφόρο Λαυρίου αλλά και από την παραλιακή οδό Αθηνών-Σουνίου.
Το ακίνητο απέχει 2 χλμ από τη Μαρίνα Λαυρίου, 4 χλμ από την πόλη και το λιμάνι Λαυρίου και 65 χλμ από το κέντρο της Αθήνας.
Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μετά από εκτίμηση των δεδομένων,είτε με εφαρμογή του υφιστάμενου πολεοδομικού καθεστώτος, είτε με το Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ανάπτυξη του με μικτές χρήσεις Τουρισμού – Αναψυχής και Τουριστικού – Παραθεριστικού Χωριού.
Το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στην Πούντα Ζέζα – Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
Σημειώνεται ότι έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο ενώ στις σημαντικές πρόσφατες επιτυχίες του Ταμείου περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την αξιοποίηση του ακινήτου στο Γκολφ – Βόρειο Αφάντου και φυσικά η έκβαση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης – φιλέτο στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου.