Προχωρούν οι διαδικασίες για το έργο που αφορά στην κατασκευή νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) καθώς και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στην Αχαΐα.
Μετά την ομόφωνη έγκριση των τεχνικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, θέμα χρόνου θεωρείται η κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του έργου, για το οποίο μάλιστα θα υπάρξει ειδική πρόσκληση.
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 53 χιλ. τόνων ετησίως και μιας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) 8.200 τόνων/έτος, η οποία είναι χωροθετημένη στη θέση Φλόκα, στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Το έργο, με προϋπολογισμό 31 εκατ. ευρώ, θεωρείται ώριμο ωστόσο απτές εξελίξεις αναμένονται το προσεχές διάστημα, μετά το πέρας των εκλογών. Κύριος του έργου είναι ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας νομού Αχαΐας ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό το έργο θα υλοποιήσουν οι Υπηρεσίες του Δήμου.
Οι νέες μονάδες που σχεδιάζονται είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς προορίζονται να εξυπηρετούν τους Δήμους Πατρέων -που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Πελοποννήσου γενικότερα-, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, συνολικού πληθυσμού 248.777 μόνιμων κατοίκων.
Οι Μονάδες θα κατασκευαστούν στην παραχωρημένη για το σκοπό αυτό έκταση 50 στρεμμάτων εντός του χώρου του ΧΥΤΑ στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της Τοπικής Κοινότητας Φλόκα (Δημοτικής Ενότητας Ωλενίας, Δήμου Δυτικής Αχαΐας).
Η κατασκευή και λειτουργία τους, αποτελούν μέρος των απαραίτητων έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου. Τα προδιαλεγμένα οργανικά (στην πηγή) των καφέ κάδων, καθώς και τα πράσινα/κλαδέματα θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση στη ΜΕΒ.
Τα αστικά απόβλητα των πράσινων και γκρι κάδων θα οδηγούνται στην μηχανική διαλογή, ενώ τα μηχανικά διαχωρισμένα οργανικά θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση. Τα ανακτημένα ανακυκλώσιμα θα προωθούνται στην αγορά.
Με την υλοποίηση των ΜΕΑ και ΜΕΒΑ στου Φλόκα, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας αποκτά και δεύτερη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων, μετά από αυτή της Ηλείας που συμβασιοποιήθηκε πρόσφατα, προσδοκώντας να ανακουφίσει και την πόλη της Πάτρας από το πρόβλημα της αναποτελεσματικής διαχείρισης των σκουπιδιών.
Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com