Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στα σκαριά μεγάλες επενδύσεις σε Μαρίνες σε όλη την Ελλάδα

Avatar

Published

on

Πανοραμική λήψη μαρίνας με σκάφη

Η αξιοποίηση στις μαρίνες της χώρας αποδεικνύεται, στην πράξη, ότι μπορεί να ενισχύσει σημαντικά όχι μόνο το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, αλλά και την εθνική οικονομία εξίσου. Μάλιστα, οι επενδύσεις σε μαρίνες που είτε έχουν ήδη γίνει, είτε που ωριμάζουν, είτε προετοιμάζονται στο άμεσο ή πιο μακρινό μέλλον, μόνο λίγες δεν είναι.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΡΙΝΕΣ

Η εταιρεία REDS του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρωταγωνιστεί στην ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, ενός έργου προϋπολογισμού 107,5 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής των Νοτίων Προαστίων. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονηθεί, η κατανομή χρήσεων στη νέα μαρίνα Αλίμου θα περιλαμβάνει 5 τομείς: α) Τομέας 1: Τουριστική ανάπτυξη και dry dock, β) Τομέας 2: Διοικητική υποστήριξη, γ) Τομέας 3: Γραφεία και καταστήματα, εστίαση, εμπορικές εκθέσεις για προς πώληση σκάφη, δ) Τομέας 4: Εστίαση και ψυχαγωγία, αναψυχή, ε) Τομέας 5: Εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στις 6 Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί και το τυπικό σκέλος της παραχώρησης της μαρίνας Χίου. Με το ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρεί, κατά τα προβλεπόμενα, το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου για 40 χρόνια στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Μαρίνα Χίου ΑΕ» του επενδυτικού σχήματος «Avlum Enterprises Copamy Limited» (συμφερόντων του Ομίλου Τσάκου). Προηγουμένως, είχαν πέσει οι υπογραφές στο Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής της μαρίνας Χίου, όπως και η καταβολή εφάπαξ του ποσού των 600.000 ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 6.213.615 ευρώ που έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα, για τη μαρίνα Ιτέας και την προοπτική παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της συγκεκριμένης μαρίνας για 35 έτη, επίσημο ενδιαφέρον είχε εκφράσει ο Όμιλος Εταιρειών Κυριακούλη.

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γίνεται κατανοητό, επομένως, ότι το επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των μαρίνων ολοένα και μεγαλώνει. Κι αν δει κάποιος ορισμένα στατιστικά στοιχεία, θα κατανοήσει το γιατί.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 23.327 θέσεις ελλιμενισμού, σε 149 χωροθετημένες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΙΜΕ (Ένωση Μαρίνων Ελλάδας), από τις παραπάνω θέσεις ελλιμενισμού οι 12.769 είναι εν λειτουργία, 10.801 αφορούν χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες, ενώ 6.209 έχουν ιδιωτικοποιηθεί από το 1995 μέχρι το 2018 (σ.σ. 18 εγκαταστάσεις). Οι μαρίνες και το yachting συμβάλουν στον τουρισμό μέσω των σκαφών, των αφίξεων τουριστών και των τουριστικών δαπανών. Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΙΜΕ, μάλιστα, η μέση τουριστική δαπάνη ανά άφιξη στις μαρίνες είναι από 2 έως 5 φορές μεγαλύτερη, σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή, μέσω των εισπράξεων και δαπανών από χρήστες και ιδιοκτήτες σκαφών οι μαρίνες συμβάλουν στις τουριστικές εισπράξεις με 1 δισ. ευρώ. Συνάμα, στο ΑΕΠ οι μαρίνες συμβάλουν με 2,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,41% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Όσον αφορά τώρα τις επενδύσεις, μέσω του yachting και των υπό ιδιωτική διαχείριση μαρίνων, έχουν επενδυθεί περί τα 3,66 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, 232 εκατ. ευρώ έχουν πάει σε έργα υποδομής για τις μαρίνες, ενώ 3.430 εκατ. ευρώ έχουν δαπανηθεί σε αγορά σκαφών (σ.σ. ιδιωτικών με ελληνική σημαία και επαγγελματικών).

ΝΕΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΣΕ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ PROJECTS

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι μαρίνες φέρνουν 793.435 τουρίστες στην Ελλάδα. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα προσεχή χρόνια για τη χώρα μας, καθώς πέρα από την αξιοποίηση υπαρχουσών μαρίνων (βλ. μαρίνα Αλίμου, Χίου, Ιτέας κτλ.), ετοιμάζονται και εντελώς καινούργιες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελούν οι επικείμενες κατασκευές νέων μαρίνων στις στρατηγικές επενδύσεις σε Κασσιόπη (NCH Capital) και Elounda Hills (Mirum Hellas), οι οποίες πριν την πανδημία βρίσκονταν σε διαδικασία πλήρους ωρίμανσης και ένα βήμα πριν την έκδοση των οικοδομικών τους αδειών.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor

bizness.gr

Published

on

Trastor AEEAP

Από τις 25/11/2020 θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι νέες μετοχές της Trastor, ενώ η τιμή εκκίνησής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. 26 Απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει και οι νέες μετοχές θα έχουν πιστωθεί στην μερίδα του δικαιούχου στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.), όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη.

Υπενθυμίζεται ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στις 30/07/2020, αποφάσισε, μεταξύ άλλων θεμάτων, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά εξήντα έξι χιλιάδες οκτακόσια ογδόντα επτά Ευρώ (66.887€) και συγκεκριμένα την ισόποση κεφαλαιοποίηση του διανεμητού αποθεματικού υπό τον τίτλο “αποθεματικό προγραμμάτων παροχής κινήτρων (βραχυπρ.)”.

Δυνάμει της εν λόγω αύξησης, εκδόθηκαν 133.774 νέες, κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,50 Ευρώ εκάστη, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 114 του Ν.4548/2018. Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι της Εταιρείας δεν είχαν δικαίωμα προτίμησης στην ως άνω αύξηση, καθώς αυτή διενεργήθηκε μέσω κεφαλαιοποίησης του ως άνω αποθεματικού, δηλ. χωρίς την καταβολή νέων εισφορών.

Για την έκδοση των ως άνω μετοχών δεν απαιτήθηκε δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου καθώς εμπίπτει στην εξαίρεση του άρθρου 1, παρ. 5, περ. (η) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129. Οι 133.774 εκδοθείσες νέες μετοχές αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0,09% περίπου του αριθμού των μετοχών της ίδιας κατηγορίας που είναι ήδη εισηγμένες προς διαπραγμάτευση στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μετά την ως άνω αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται πλέον σε εβδομήντα πέντε εκατομμύρια τριακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες εκατόν τριάντα εννέα ευρώ και πενήντα λεπτών (75.327.139,50€), διαιρούμενο σε 150.654.279 κοινές, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας μετοχής 0,50 Ευρώ.

Την 20/10/2020 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η υπ’αριθμ. 110624/20.10.2020 (ΑΔΑ: ΨΝΚΣ46ΜΤΛΡ-7ΘΡ) απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την οποία εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και η τροποποίηση των άρθρων 5 και 9 του καταστατικού της.

H Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Συνεδρίαση του στις 20/11/2020 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο των ανωτέρω νέων δωρεάν μετοχών.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη η προετοιμασία για το μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ

bizness.gr

Published

on

Ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, βρίσκεται η μεγάλη επένδυση ΣΔΙΤ που σχεδιάζεται στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς.

Μια-μια οι εκκρεμότητες για να πάρει το έργο το δρόμο προς την προκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ διευθετούνται, με στόχο να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση που θα αλλάξει την όψη της Πειραιώς και θα αποτελέσει κόμβο έρευνας και καινοτομίας.

Στην τελευταία του συνεδρίαση, στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) εξετάστηκε το θέμα της δημιουργίας του Κέντρου Καινοτομίας “Πολιτεία Καινοτομίας” στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ και καθορίστηκαν συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης.

Υπενθυμίζουμε οτι έχει ανατεθεί η “Τοπογραφική Αποτύπωση του οικοπέδου “ΧΡΩΠΕΙ” και του περιβάλλοντος χώρου επί της οδού Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο Αττικής”, στην εταιρεία “ANK TECHNICAL CONSULTANTS”.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία για τη δημοπράτηση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ με τρεις εταιρείες να έχουν ήδη αναλάβει και επίσημα θέσεις συμβούλου, στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας:

  • ΣΑΛΦΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ για τεχνικά θέματα
  • DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING για χρηματοοικονομικά θέματασ
  • ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ για νομικά θέματα

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο της «ΧΡΩΠΕΙ», έκτασης 17,893 τ.μ., επί της οδού Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο πρόκειται να μετατραπεί στην Πολιτεία Καινοτομίας, η οποία θα φιλοξενεί Ερευνητικά Κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών με σκοπό να ενισχυθούν οι συνέργειες εντός του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε από το ΚΕΣΑ η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στα Χανιά

bizness.gr

Published

on

Ξενοδοχείο

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησής του βρίσκεται το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά μετά την πρόσφατη έγκριση της από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ).

Πρόκειται για νέο ξενοδοχείο κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 405 κλινών με εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού σταθμού 100KW στην θέση Μπεγλέρη Μαράθι Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου Χανίων, ιδιοκτησίας «Α. Βασιλάκης ΑΕΒΕ».

Πριν από μερικές εβδομάδες, στο τέλος Οκτωβρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά για τους Περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ξενοδοχειακής μονάδας.

Continue Reading
Trastor AEEAP
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 ώρα ago

Ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 ώρες ago

Σε εξέλιξη η προετοιμασία για το μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ

Ξενοδοχείο
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 ώρες ago

Εγκρίθηκε από το ΚΕΣΑ η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στα Χανιά

PASAL Development
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ23 ώρες ago

Νέα κεφάλαια και επενδύσεις για την Pasal Development – Σε ποιόν κλάδο θα εστιάσει

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες ago

Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα

Νέο ΕΣΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago

5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”

Καταστήματα εστίασης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago

3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago

Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας

ΕΤΑΔ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 ημέρες ago

Ακυρώθηκε από το ΣτΕ η μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago

Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 μήνες ago

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 μήνες ago

Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης, στην Κέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ2 έτη ago

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Χρηματοδότηση, Βρυξέλλες και μπουλντόζες για το βόρειο τμήμα Τρικαλα-Εγνατία

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τα δύο νέα υπερπολυτελή resorts και γήπεδα golf στο Costa Navarino

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 μήνες ago

4 εμβληματικά κτιριακά projects στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα”

Καταναλωτές σε mall
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 μήνα ago

Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά κέντρα στην Αττική

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 μήνα ago

Αναμένονται εξελίξεις για τη μεγάλη επένδυση “Cambas Project” στην Παλλήνη

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο εμπορικό πάρκο “Piraeus Retail Park” της Ten Brinke

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 μήνες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί (φωτό)

Advertisement

Trending