ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Συνάντηση εργασίας για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, που τίθεται στο επίκεντρο
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΟ Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, και οι Γενικοί Γραμματείς Βιομηχανίας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Έρευνας & Τεχνολογίας, κ. Θανάσης Κυριαζής και Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης παρέστησαν σήμερα στη 2η συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελληνικής Βιομηχανίας».
Το έργο υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής και ενός κατάλληλου Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα- Industry 4.0.
Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση των έως τώρα αποτελεσμάτων της μελέτης της Αναδόχου εταιρείας PwC και της Υπεργολάβου Accenture, αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση και την πρόοδο της Ελληνικής Βιομηχανίας σε σχέση με το «Industry 4.0», όπως και διαβούλευση επί του προσχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την επίτευξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ελληνικής Βιομηχανίας.
Ακολουθούν βασικά σημεία των τοποθετήσεων του Υπουργού, του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας:
Άδωνις Γεωργιάδης:
«Η Ελλάδα μπορεί να έχασε το τρένο της 3ης Βιομηχανικής Επαναστάσεως για διάφορους λόγους αλλά αυτό μπορεί να είναι και ευκαιρία να τρέξουμε γρήγορα να ανεβούμε στο βαγόνι της 4ης.
Και η πολιτική για να το πετύχουμε αυτό διαρθρώνεται σε πολλά επίπεδα. Έχουμε ταλέντα στην Ελλάδα κι ως Κυβέρνηση θα δώσουμε τα αναγκαία κίνητρα για να γίνει αυτό γρηγορότερα. Και άμα κινηθούμε γρήγορα, μπορούμε να καλύψουμε και το χαμένο έδαφος του παρελθόντος.
Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στη βιομηχανία, για την οποία εξασφαλίζουμε επιπλέον χρηματοδότηση.
Πεποίθησή μας είναι ότι η αποβιομηχάνιση που έγινε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έβλαψε τη χώρα, δεν την ωφέλησε. Και όσο και αν ο τουρισμός αρεσκόμαστε όλοι να λέμε ότι είναι η βιομηχανία της Ελλάδος, σοβαρή και στέρεη οικονομία χωρίς βιομηχανική παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν υποτιμώ τον τουρισμό. Τον υποστηρίζω. Θέλουμε τον τουρισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός μπορεί να υποκαταστήσει τη βιομηχανική παραγωγή.
Άρα, η Ελλάδα πρέπει σε αυτό τον τομέα να επανακάμψει. Και μπορεί να έχουμε ζήσει σε μια Ελλάδα αποβιομηχανοποιημένη, όπως έγινε την εποχή της μεταπολίτευσης, αλλά πριν τη χούντα η Ελλάδα ήταν ισχυρή βιομηχανική δύναμη.
Μπορούμε, λοιπόν, να γίνουμε, δεν λέω η παγκόσμια βιομηχανική δύναμη, αλλά μία χώρα με ικανή βιομηχανική παραγωγή.
Εάν, συνεπώς, συνδυάσουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις νέες τεχνολογίες και πάμε από την αρχή να το χτίσουμε σωστά, θα μπορέσουμε να έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, θα παίξει ρόλο και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Γιατί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η έρευνα και η τεχνολογία πάνε μαζί».
Νίκος Παπαθανάσης:
«Η Ελλάδα, ακολουθώντας γενικά τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης, κινείται προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας βεβαίως χάσει ένα κομμάτι από την 3η Βιομηχανική Επανάσταση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει αυτή τη στιγμή έμφαση στην 4η Βιομηχανική επανάσταση, κυρίως σε αυτά τα οποία λέμε αλυσίδες αξίας, αλλά πολύ πιο σημαντικά θέματα ακουμπούν την υπόθεση τεχνητής νοημοσύνης.
Επομένως, αυτό το οποίο θα δούμε να έρχεται και το οποίο θα χρηματοδοτείται και θα στηρίζεται πολύ έντονα από την Ευρώπη, είναι αυτά τα θέματα που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Συνεπώς, έχουμε υποχρέωση να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, έτσι ώστε με τη στήριξη της ΕΕ, με την βαρύτητα που δίδεται στο να υπάρχει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθότι αυτό μας αφορά, να μπορέσουμε αυτή τη φορά να μη χάσουμε αυτό το τρένο. Το τρένο δηλαδή που χάσαμε στην 3η Βιομηχανική Επανάσταση.
Είναι μια ευκαιρία από τη στιγμή που πλέον αναγνωρίζεται στην ΕΕ ότι με αυτά τα οποία συμβαίνουν, με τον εμπορικό πόλεμο Ασίας και Αμερικής, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τη βιομηχανία της και μάλιστα οι αποφάσεις, που λαμβάνονται, λένε ότι πρέπει να στηρίξουμε και την περιφερειακή βιομηχανία.
Είναι μια ευκαιρία και για μας να αρπάξουμε αυτό το τελευταία βαγόνι κατ’ ουσίαν και να τρέξουμε με τους ίδιους ρυθμούς που τρέχει η Ευρώπη. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία και εδώ έχουμε την ευθύνη εμείς ως πολιτική ηγεσία».
Πελοπίδας Καλλίρης:
«Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς να εργάζεται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους, σε επίπεδο τόσο δημοσίου όσο και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να αναπτυχθούν η απαιτούμενη συναντίληψη και το κατάλληλο σχέδιο δράσης για την 4η βιομηχανική επανάσταση.
Στρατηγική επιλογή μας είναι η ισχυρή ανάπτυξη και προτεραιότητα μας μια πρωτοπόρα, ανταγωνιστική, ψηφιοποιημένη, καινοτόμα βιομηχανική βάση στη χώρα μας, που θα αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την εθνική οικονομία.
Η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ. Ξεκινάει από εδώ και με τη συμμετοχή όλων, πιστεύουμε θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».
You may like
-
Προχωρούν γοργά τα έργα στη μεγάλη τουριστική επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
-
Νέα τροπολογία στη Βουλή για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στο lockdown
-
Κλειστά θα παραμείνουν τα supermarket την Κυριακή 15/11
-
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο
-
Την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
-
11 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας μέσα σε 9 μήνες
Επενδύσεις 126 εκατ. ευρώ για επέκταση και αναβάθμιση ξενοδοχείων της σχεδιάζει η Bluegr Hotels & Resorts έως το 2030
Νέα “διπλή” ξενοδοχειακή επένδυση δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο
Ελλάδα και Αθήνα στην “πρώτη γραμμή” των ξενοδοχειακών deals το 2025
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
Πέντε ακίνητα 43,4 εκατ. ευρώ προς πώληση από την Εθνική Ασφαλιστική – Στο “ραντάρ” της Trastor επιλεγμένα assets
Ξεκίνησε η κατασκευή του mega project VORIA στο Μαρούσι
“Στα σκαριά” νέο έργο επέκτασης γνωστού resort στη Σκόπελο – Ποιά ξενοδοχεία αφορά
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Άνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
Νέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Προς Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο
[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει
Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon
Στην “τελική ευθεία” η μεταμόρφωση της ιστορικής Στοάς Αρσακείου – Πώς θα λειτουργήσει με 5 θεματικούς πυλώνες
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
Με 9 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται δυναμικά στην Ελλάδα η Marriott – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν και πότε ανοίγουν
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΆνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΝέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΠρος Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει





