Connect with us

REAL ESTATE

Τα 3 ιστορικά αλλά εγκαταλελειμμένα κτίρια που ζωντανεύουν ξανά

Newsroom

Published

on

Το νέο ξενοδοχείο Moxy στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια
To Σαρόγλειο Μέγαρο που θα μεταμορφωθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο του brand Moxy

Μέσα στις δεκαετίες, πολλά μεγάλα και ιστορικά κτίρια τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά εγκαταλείφθηκαν. Είτε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών των ιδιοκτητών τους είτε γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων 10 χρόνων ήταν αδύνατη η αξιοποίησή τους.

Από το 2018 όμως, με την προεξόφληση της λήξης της οικονομικής κρίσης, πολλά από αυτά ξαναμπήκαν στην κούρσα της αξιοποίησης. Σε πολλές περιπτώσεις, το Δημόσιο (ή φορείς του) ή οι τράπεζες, ως ιδιοκτήτες τους, βρήκαν την κατάλληλη οικονομική συγκυρία να τα προωθήσουν στην αγορά προς αξιοποίηση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και σε λίγο καιρό (αν όχι ήδη) ιστορικά αλλά εγκαταλελειμένα ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά θα ζωντανέψουν ξανά.

1. Το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια

Το ιστορικό μέγαρο, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Ομόνοιας, στέγαζε παλιότερα το Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Η μετατροπή του Σαρογλείου Μεγάρου σε πολυτελές ξενοδοχείο είναι ήδη σε εξέλιξη. Η επένδυση υλοποιείται από κοινού από την Dimand, την Prodea Investments και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

To 8ώροφο κτίριο επί της Σταδίου 65 στην Ομόνοια, επιφάνειας 11.300 τ.μ., περιήλθε στα χέρια των Dimand – Prodea με την μακροχρόνια μίσθωσή του από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που κατέχουν αντίστοιχα το 62% και 38% του κτιρίου. Η περίοδος μίσθωσης είναι 25 χρόνια με δικαίωμα παράτασης για ακόμη 25 χρόνια.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, δηλαδή το joint venture των Dimand – Prodea, είναι η Rinascita A.E. (από την ιταλική λέξη που σημαίνει αναγέννηση), στην οποία η  Prodea συμμετέχει με ποσοστό 35%.

Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε περίπου 20 εκ. ευρώ και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Το νέο Moxy θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων και θα έχει έντονο “πράσινο” προφίλ με την δημιουργία φυτεμένου δώματος, μεταξύ άλλων.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση

Το νέο Moxy στην Ομόνοια, όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή του Σαρογλείου Μεγάρου

Το νέο Moxy στην Ομόνοια, όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή του Σαρογλείου Μεγάρου

2. Το ιστορικό κτίριο της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο

Το 1978 ιδρύθηκε η εταιρεία Χ.Κ. Τεγόπουλος και Σια Εκδόσεις, που απέκτησε και την ιστορική εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, την πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη Μεταπολίτευση, από τον ιστορικό εκδότη Κίτσο Τεγόπουλο.

Τη δεκαετία του ’90, ο εκδοτικός όμιλος, με πολλά περιοδικά και εφημερίδας στο χαρτοφυλάκιό του, μετακόμισε στο νέο κτίριο στο Νέο Κόσμο, ένα εμβληματικό για την περιοχή κτίριο, που πολλοί ξενοδόχοι φαντάζονταν να μπορούσαν να το κάνουν κάποια στιγμή ξενοδοχείο.

Ωστόσο, το 2014, η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση και το κτίριο εγκαταλείφθηκε σταδιακά και ερήμωσε.

Dimand, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας «Value Τουριστική», είχε επικρατήσει σε πλειστηριασμό που είχε διενεργηθεί στις 29 Οκτωβρίου του 2018, προσφέροντας τότε το ποσό των 10,88 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, το ακίνητο της οδού Μίνωος συνολικής επιφάνειας 14.427 τ.μ. (σ.σ. με υπόγειο και 6 ορόφους), προοριζόταν για τουριστική αξιοποίηση. Ειδικότερα, μεγάλα ξενοδοχειακά brand όπως η Marriot καθώς και ένας γαλλικός Όμιλος, είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία 5άστερου καταλύματος.

Τελικώς, το πάλαι ποτέ κτίριο της «Ελευθεροτυπίας» διατήρησε την υπάρχουσα δομή του και μετατράπηκε ήδη σε σύγχρονο κτίριο γραφείων.

Το έργο αναβάθμισης του 7ώροφου κτιρίου επί της Μίνωος 10-16 (με πρόσοψη και στην Ηλία Ηλιού), συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ., είχε αναλάβει η Dimand. Μεταξύ άλλων, το κτίριο έχει πλέον αναβαθμιστεί σε βιοκλιματικό κτίριο για πιστοποίηση LEED.

Η επένδυση ήταν της τάξης των 8 εκ. ευρώ και σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί το κτίριο θα περάσει στη Eurobank. Το κατασκευαστικό έργο ανέλαβε η ΕΛΙΝ Τεχνική ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στο καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες.

Ο νέος του ένοικος είναι η γαλλική εταιρεία υπηρεσιών call center, Webhelp, στην οποία παραδόθηκε ήδη το κτίριο, στην πρόσοψη του οποίου φιγουράρει ήδη το λογότυπο της εταιρείας.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση

3. Ο Πύργος – φάντασμα του Πειραιά

Ο Πύργος Πειραιά είναι το δεύτερο ψηλότερο ακίνητο της Αττικής, ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Ο ονομαζόμενος Εμπορικός Πύργος Πειραιά ξεκίνησε να οικοδομείται το 1972, στο οικόπεδο που βρισκόταν έως το 1968 οπότε και κατεδαφίστηκε, η Κεντρική Αγορά του Πειραιά.

Το έργο ωστόσο ολοκληρώθηκε μόνο ως προς τον σκελετό του έως το 1974 και εγκαταλείφθηκε. Τη δεκαετία του ’80 επενδύθηκε εξωτερικά με μέταλλο και γυαλί, με πρόνοια του τότε Δημάρχου Πειραιά αλλά και πάλι εγκαταλείφθηκε, καθώς μεταξύ άλλων υπήρχαν φήμες για τη στατική του ανεπάρκεια.

Έγιννα διάφορες προσπάθειες από τότε για την αξιοποίησή του αλλά τα σχέδια ουδέποτε προχώρησαν. Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν σταδιακά μόνο το ισόγειο και οι 3 πρώτοι όροφοι ενώ οι υπόλοιποι 20 παρέμειναν για πάντα αχρησιμοποίητοι.

Τ0 καλοκαίρι του 2020, η Prodea Investments, από κοινού με την Cante Holdings Ltd, ανακοίνωσε την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου Πειραιά.

Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια και το αρχικό ετήσιο αντάλλαγμα είναι € 1.010.000.

Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%.

Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.

Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε € 50 εκ. περίπου.

Το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος, την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ32 λεπτά ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά – Πού θα γίνει

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ώρα ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ώρα ago

Νέα παράταση στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο

Πηγή: Prodea
LOGISTICS2 ώρες ago

Prodea: αυτόνομο όχημα για τα logistics με “προίκα” έξι ακινήτων 144 εκατ. ευρώ στη Θριασεύς

Φωτογραφία Αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE23 ώρες ago

Ποιές κατηγορίες ακινήτων γραφείων και καταστημάτων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στην Ελλάδα το 2025

Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

Η περιοχή της επένδυσης Diaporos Green Retreat - Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης / ΣΜΠΕ ΕΣΧΑΣΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

7 ξενοδοχειακές επενδύσεις που δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στη Χαλκιδική – Πού θα γίνουν και ποιοί επενδύουν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Σε αδειοδοτική τροχιά το νέο 5άστερο ξενοδοχείο MEDITE στη Χαλκιδική

Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βερβερίδης Βασίλης / Motionteam
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Γιατί η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε ώριμη αγορά real estate με υψηλή ζήτηση για ακίνητα – Ποιές περιοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον

Το νέο Paradise Resort Evia, a Member of Radisson Individuals - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Η επένδυση στην Β' Ακτή Βούλας - Πηγή: Athens Beach Club / PILA Studio
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Σε “τροχιά” αξιοποίησης ακίνητο στη Νεάπολη Αθηνών με πιθανή χρήση και τη δημιουργία ξενοδοχείου

FIX Thessaloniki - Πηγή: Dimand Real Estate Foster + Partners
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[ΦΩΤΟ] Πώς θα γίνουν τα FIX Residences στη μεγάλη επένδυση της Dimand στο πρώην ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 μήνα ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890