Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς

Newsroom

Published

on

Στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, μίλησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Γιώργος Περιστέρης. Παρακάτω, τα κυριότερα σημεία των όσων είπε:

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή γενική συνέλευση της εταιρείας μας, αλλά και για την στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια.
Θέλω να πιστεύω ότι κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη σας και να φέρουμε όλοι μαζί – διοίκηση, εργαζόμενοι και μέτοχοι – την εταιρεία μας σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Ξέρετε ότι όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν από περίπου 25 χρόνια, οι περισσότεροι μάς θεωρούσαν γραφικούς. Σήμερα, όμως, που όλη η υφήλιος μιλάει για την επανάσταση της καθαρής ενέργειας, την ανάγκη μαζικής διείσδυσης των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας, εμείς έχουμε καταφέρει να είμαστε πρωταγωνιστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε αυτή την ριζική μεταστροφή της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς αλλά και της παγκόσμιας Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής ΑΠΕ στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς. Πριν μερικά χρόνια είχαμε θέσει ως στόχο για την εταιρεία μας τα 1000 MW. Η εταιρεία μας πλέον λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 1.500 MW, έχοντας υπερβεί ήδη τον στόχο που είχαμε θέσει και πλέον κινούμαστε προς το νέο μας στόχο, που είναι τα 2.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε ήδη νέες επενδύσεις της τάξης των 300 MW στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σχεδιάζουμε ακόμα περισσότερες, ενώ πρόσφατα προχωρήσαμε και σε μία ακόμα σημαντική επένδυση εξαγοράζοντας αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ ισχύος 200 MW, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 17 μήνες.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι σήμερα λειτουργούμε στις ΗΠΑ τρία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 493 MW, στα οποία πολύ σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο ισχύος 158 MW. Το τελευταίο πάρκο, το Gopher Creek ή Fluvanna 2, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το φθινόπωρο κι έτσι η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου μας στις ΗΠΑ θα φτάσει τα 651 MW.

Παράλληλα, όμως, συνεχίζουμε με ένταση το επενδυτικό μας πρόγραμμα και στην Ελλάδα, όπου ήδη κατασκευάζουμε νέα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ενώ έχουμε πετύχει και μέσω του νέου συστήματος των διαγωνισμών να εξασφαλίσουμε νέα έργα στην Ελλάδα ισχύος άνω των 100 MW.

Με μεγάλη υπομονή είναι η αλήθεια, αλλά κι επιμονή, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την υλοποίηση της νέας γενιάς των επενδύσεων που έχουμε δρομολογήσει εδώ και χρόνια στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Όλος ο κόσμος στρέφεται μαζικά σε αυτές τις επενδύσεις, ειδικά στην εξαιρετικά ώριμη και δοκιμασμένη μέθοδο της αντλησοταμίευσης, με τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ (κυρίως στην Καλιφόρνια), την Ευρώπη, την Κίνα και την Αυστραλία. Διεθνώς συντελείται κυριολεκτικά μία κοσμογονία.

Μόλις προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε μία νέα τεράστια επένδυση αντλησοταμίευσης στην Πορτογαλία, αξίας 1,5 δις. ευρώ. Μία από τις μεγαλύτερες κι εγκυρότερες εφημερίδες του κόσμου, οι Financial Times, παρουσίασαν προ ημερών ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στην αποθήκευση μέσω της αντλησοταμίευσης. Εδώ στην Ελλάδα, όμως, συνεχίζουμε δυστυχώς να αδιαφορούμε. Δεν έχει καν ξεκινήσει να συντάσσεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση, ώστε κάποια στιγμή να ξεκινήσουν επιτέλους πολλές επενδύσεις που σχεδιάζουμε κι εμείς κι η ΔΕΗ κι άλλες πολλές εταιρείες.

Το θέμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας δεν αφορά μία ή δύο εταιρείες, αφορά όλη τη χώρα, όλους τους Έλληνες! Κι όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς και κοινωνικούς. Μεγάλες επενδύσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα αναστρέψουν το brain drain για το οποίο όλοι μιλούν και θα δώσουν ελπίδα σε χιλιάδες νέους άνεργους επιστήμονες κι όχι μόνο. Επενδύσεις με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία, που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και την μείωση του κόστους της ενέργειας. Επενδύσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου.

Στον τομέα της αποθήκευσης, εμείς προωθούμε δύο σημαντικότατα έργα συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο στην Κρήτη με 93 MW υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό, που θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη και μια επένδυση αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ισχύος 680 MW. Επιτρέψτε μου μια αναφορά ειδικά για την Κρήτη, όπου ενώ όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι έρχεται η εποχή που η Κρήτη θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, εντούτοις κανείς δεν έκανε κάτι. Αν π.χ. είχε προωθηθεί η επένδυσή μας στο Αμάρι στην Κρήτη, το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας στο νησί θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.

Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη και το θαλάσσιο αιολικό δυναμικό της, καθώς ωριμάζουν οι τεχνολογίες και η βιομηχανική ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα (π.χ. πλωτές ανεμογεννήτριες). Δυστυχώς, μία προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει το 2010 σταμάτησε με απόφαση της τότε κυβέρνησης, όμως η τεχνολογική πρόοδος που έχει μεσολαβήσει στο μεταξύ επαναφέρει και την αξιοποίηση του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού στο προσκήνιο.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούμε. Ήδη, έχει τεθεί από τις αρχές του έτους σε λειτουργία το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, ένα έργο – πρότυπο που έγινε σε χρόνο ρεκόρ κι έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες της Ηπείρου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε – επιτέλους – να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής και για το αντίστοιχο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά την επιτυχή ανάληψη των έργων ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε Ήπειρο και Πελοπόννησο θα διεκδικήσουμε και τα νέα σχετικά έργα που αναμένονται σε άλλες περιοχές της χώρας και φυσικά και στην Αττική.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι, παράλληλα με την συνολική μας προσπάθεια για το καλό της εταιρείας, δείχνουμε έμπρακτα και τον σεβασμό μας προς τους μετόχους μας με αποφάσεις που ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη τους, όπως αυτές που αφορούν την μερισματική πολιτική της εταιρείας. Ήδη από τον Ιανουάριο έχουμε προχωρήσει σε καταβολή μετρητών προς τους μετόχους, το συνολικό ύψος της οποίας είναι κατά 15% αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Κω – Πού θα γίνει

Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στα Χανιά – Δείτε πού θα γίνει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Ξενία Κοζάνης - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

“Στα σκαριά” η αξιοποίηση των Ξενία σε Κοζάνη και Δράμα – Τι σχεδιάζει η ΕΤΑΔ

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Οικονομίδου στην Τρίπολη όπου θα κατασκευαστεί νέο ξενοδοχείο - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Ξεκινά σύντομα από τον Όμιλο AKTOR η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου στην Τρίπολη

To Ξενία Κύθνου - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Προχωρά η διαδικασία για την έναρξη της μεγάλης επένδυσης για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου – Ποιός είναι ο επενδυτής

Πηγή: Δήμος Χαλανδρίου
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ποιός είναι ο δεύτερος πιο περιζήτητος Δήμος στην Αττική για αγορά κατοικίας μετά το κέντρο της Αθήνας

Ηγουμενίτσα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Ηγουμενίτσα

Χίος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Χίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Ακτή Βουλιαγμένης - Πηγή: ΕΤΑΔ
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ο νέος ρόλος της ΕΤΑΔ στην αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων – Για ποιά ακίνητα “τρέχουν” ή θα ξεκινήσουν διαγωνισμοί

To Galini Wellness Spa & Resort στα Καμένα Βούρλα - Πηγή: Mitsis Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για τις επενδύσεις του Ομίλου Μήτση στη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα

Πηγή: Δήμος Χαλανδρίου
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ποιός είναι ο δεύτερος πιο περιζήτητος Δήμος στην Αττική για αγορά κατοικίας μετά το κέντρο της Αθήνας

Το ακίνητο στην οδό Ερμού 98 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε ο “δρόμος” για νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο της Ερμού – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

H περιοχή που θα υλοποιηθεί το Triopetra Project - Πηγή: Εmerald Developments
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το πολυτελές Triopetra Project στο Ρέθυμνο – Πού βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει το οικιστικό έργο

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το νέο Data Center στα Μεσόγεια – Ποιές εταιρείες επενδύουν

Τα σχέδια για το νέο πολυτελές ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στην περιοχή του Μακρυγιάννη - Πηγή: Ble Kedros
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άλλαξε “χέρια” το νέο υπό κατασκευή ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι – Ποιά είναι η Vivium Holding

Το ακίνητο της Μπλε Κέδρος στην οδό Ασκληπιού 96 στα Εξάρχεια - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Πώς προχωρούν οι 8 μεγάλες επενδύσεις της Μπλε Κέδρος – Σε ποιές περιοχές επενδύει σε κατοικίες και ξενοδοχεία

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση η mega τουριστική επένδυση απέναντι από την Ύδρα στην Αργολίδα – Πώς μετονομάστηκε το project

Το κτίριο επί της οδού Μάρνη 45 κοντά στην Πλατεία Βάθης - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο κοντά στην Ομόνοια – Ποιό κτίριο γραφείων θα αξιοποιηθεί

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

Το νέο Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό - Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Filoxenia Kalamata - Πηγή: Grecotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης στο εμβληματικό Filoxenia Kalamata της Grecotel – “Στα σκαριά” και η επόμενη φάση

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

KERANIS Residences - Πηγή: Mercan Greece
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

The Grid - Πηγή: EY
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

Riviera Tower - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

The Ellinikon: έφτασε ήδη στα μισά ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower – Ξεπέρασε τα 113 μέτρα ύψος

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).