ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Θεμέλιος Λίθος» για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Published

on

Πραγματοποιήθηκε προ ολίγου, με κάθε επισημότητα, η τελετή θεμελίωσης της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της Μυτιληναίος, ισχύος 826 MW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Εκτός του Πρωθυπουργού που πραγματοποίησε τη θεμελίωση από κοινού με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευάγγελο Μυτιληναίο, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους τόσο πολιτικοί όσο και επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί σε έναν ιστορικό τόπο που αποτελεί ζωντανή κληρονομιά για τη βιομηχανική παράδοση της χώρας, εφόσον δίπλα ακριβώς λειτουργεί η Αλουμίνιον Ελλάδος που μετρά αισίως 56 χρόνια ζωής και από το 2005 έχει περάσει στον έλεγχο της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Όπως ανέφεραν τόσο ο Γενικός Δ/ντης της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή όσο και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η νέα μονάδα θα ενσωματώσει την αποδοτικότερη τεχνολογία αεριοστροβίλων (Class H) στον κόσμο που θα την καταστήσει την πλέον φιλική για το περιβάλλον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την εγγύηση του στρατηγικού της συνεργάτη, General Electric.

Τον λόγο πήρε και ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο «πράσινο» ενεργειακό σχεδιασμό που πρόκειται να υιοθετήσει η χώρα στο εξής εξαίροντας την προσήλωση που επιδεικνύει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στις ήπιες μορφές ενέργειας, τόσο αξιοποιώντας το φυσικό αέριο ως καύσιμο «γέφυρα» όσο και με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνεισφέροντας με ουσιαστικό τρόπο στην εγχώρια οικονομική ανάπτυξη με πυξίδα τη βιωσιμότητα και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η χώρα με ορίζοντα το 2030.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», Ευάγγελος Μυτιληναίος

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα φιλόδοξα -και απαραίτητα, όπως τα χαρακτήρισε- σχέδια απολιγνιτοποίησης της χώρας, μιλώντας για περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των βιομηχανικών του δραστηριοτήτων με στόχο την στροφή της Αλουμίνιον Ελλάδος αποκλειστικά σε ΑΠΕ έως το 2030.

Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που θα αναπτυχθεί στην περιοχή είναι μία ακόμα ενεργειακή επένδυση-μαμούθ της Μυτιληναίος, με προβλεπόμενο κόστος που αναμένεται να προσεγγίσει τα 350 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της κατασκευαστικής φάσης τοποθετείται στο Δ’ τρίμηνο του 2021 και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας εντός του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα μονάδα η εγκατεστημένη θερμική ισχύς της εταιρείας αναμένεται να εκτοξευθεί, «σπάζοντας» τον φράγμα των 2 GW.

 

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement

TRENDING