ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Η Ηλέκτωρ ανάδοχος για περιβαλλοντικό έργο 8,5 εκατ. ευρώ στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Published

on

Υπογράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 η σύμβαση μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηλέκτωρ για σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, έναντι τιμήματος 6,85 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 8,49 εκατ. ευρώ).

Η πρόσφατα συναφθείσα σύμβαση αφορά στη βελτίωση λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, που λειτουργεί ήδη στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος βρίσκεται περίπου 30 χλμ. βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και υπάγεται στον ΒΔ Τομέα. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ είναι ο μοναδικός που εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης δεχόμενος απορρίμματα από το σύνολο των Δήμων που υπάγονται διοικητικά σε αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η μίσθωση 2 νέων μονάδων αντίστροφης ώσμωσης καθώς και η λειτουργία και συντήρηση τους. Επιπλέον η σύμβαση προβλέπει την επισκευή των 2 υφιστάμενων μονάδων εξάτμισης, τη λειτουργία και συντήρηση τους αλλά και την επισκευή-συντήρηση των υφιστάμενων δεξαμενών βιολογικής επεξεργασίας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 36 μήνες, με δικαίωμα προαίρεσης 12 μηνών.

Το έργο για τη βελτίωση λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων έρχεται να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονταν με τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ, για τα οποία έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν ανησυχίες που σχετίζονται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Μάλιστα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει πρόσφατα ερώτημα για την πρόοδο των σχετικών έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαυροράχη φέρεται να προκρίνεται ως μία από τις τέσσερις δημοφιλέστερες επιλογές για τη χωροθέτηση της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης (και της δεύτερης που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια Κεντ. Μακεδονίας) η οποία θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξης των 118 εκατ. ευρώ.

Στην Ηλέκτωρ και το έργο ενεργειακής αξιοποίησης του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Η παρουσία της Ηλέκτωρ στις υποδομές της Μαυροράχης δεν είναι καινούρια καθότι η θυγατρική και βραχίονας του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ επί των περιβαλλοντικών έργων, είχε υπογράψει τον Σεπτέμβριο του 2ο17, σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ Κεντ. Μακεδονίας και για τo έργο της ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου από το Χώρο Υγειονομικής Ταφής, με μία επένδυση ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2019.

Η νέα μονάδα ισχύος 3,52 MWel θα παράγει ενέργεια που υπολογίζεται σε 22 χιλ. MWh/έτος, ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρισμού για 5.500 νοικοκυριά.

Η Ηλέκτωρ διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο αντίστοιχων έργων στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή και λειτουργία της μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ στην Ευρώπη με ισχυ 24,2 MWe, της ΒΕΑΛ (Βιοαέριο Ενέργεια Άνω Λιόσια, Φυλή) και η αντίστοιχη εγκατάσταση βιοαερίου ισχύος 5 MWe στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ Ταγαράδων, επίσης στη Θεσσαλονίκη.

 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement

TRENDING