Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Το 2024 ανοίγουν τα 2 νέα ξενοδοχεία της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη – Σε ποιά ιστορικά κτίρια θα γίνουν

bizness.gr

Published

on

Το ιστορικό ξενοδοχείο "Βιέννη" στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει ξενοδοχείο της Brown Hotels - Πηγή: Brown Hotels
Το ιστορικό ξενοδοχείο "Βιέννη" στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει ξενοδοχείο της Brown Hotels - Πηγή: Brown Hotels

Το 2024 ανοίγουν τα 2 πρώτα ξενοδοχεία της Brown Hotels στη Θεσσαλονίκη, τα οποία μάλιστα θα αναπτυχθούν σε ιστορικά κτίρια της πόλης.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος από το Ισραήλ εγκαινιάζει την επενδυτική του παρουσία στην πόλη, δίνοντας νέα ζωή σε τρία ιστορικά κτήρια:

  • το διατηρητέο πρώην ξενοδοχείο «Βιέννη», στην οδό Εγνατία 2-4, χτισμένο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, και
  • τα δύο κτήρια της καπναποθήκης «Σακκά-Μιχαηλίδη», μάρτυρες της κάποτε κραταιάς παρουσίας της Θεσσαλονίκης στην ευρωπαϊκή αγορά καπνού, ως μιας από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές του κλάδου στη «Γηραιά Ήπειρο».

Τα δύο ξενοδοχεία, 5 και 4 αστέρων αντίστοιχα, θα είναι δυναμικότητας 82 δωματίων το πρώτο και 138 δωματίων και 50 διαμερισμάτων το δεύτερο, όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λεόν Αβιγκάντ (Leon Avigad), ιδρυτής του ομίλου Brown Hotels, με έδρα το Τελ Αβίβ.

Το ενδιαφέρον του ισραηλινού ομίλου να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη άρχισε να λαμβάνει πιο πρακτική υπόσταση μετά το 2018-2019, για το κτήριο του «Βιέννη», που όταν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους πρώτους επισκέπτες του θα φέρει στην όψη του την επιγραφή «Brown Salonica».

Στα «χέρια» του ομίλου πέρασαν και τα κτήρια της καπναποθήκης, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Ναυμαχίας Λήμνου, τα οποία θα ενωθούν λειτουργικά και θα μετατραπούν σε μικτό συγκρότημα ξενοδοχείου και κατοικιών τύπου «condo hotel», υπό το brand «Lighthouse» (σ.σ. τα «condo hotels» προσφέρουν διαμερίσματα με κοινόχρηστους χώρους και ρεσεψιόν).

Σημαντική προοπτική στον τουρισμό για τη Θεσσαλονίκη, αισιόδοξος για την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά

Στο ερώτημα ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο όμιλος αποφάσισε να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη και αν οι λόγοι αυτοί παραμένουν εξίσου ισχυροί σήμερα, όσο ήταν το 2019, ο κ. Avigad απαντά:

«Σε σύγκριση με την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη στερείται τουριστικών επενδύσεων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πηγαινοέρχομαι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αναρωτιέμαι πώς κατευθύνονται τόσο πολλές ξένες επενδύσεις στην Αθήνα, σε σύγκριση με τις λίγες που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει προοπτική στον τουρισμό και σίγουρα μπορεί να γίνει σημαντικός ταξιδιωτικός προορισμός, με σοβαρές επενδύσεις και φιλοξενία υψηλού επιπέδου».

Ποια ήταν τα κυριότερα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετώπισε ο όμιλος μετά την απόφαση να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, τόσο γενικά όσο και σε σύγκριση με την Αθήνα;

«Αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη, με τον μοναδικό παλμό της και τις περιφερειακές επιρροές της. Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι η ταχύτητα των διαδικαστικών διαδικασιών δεν συμπίπτει με τις τρέχουσες εταιρικές προδιαγραφές στον χώρο της φιλοξενίας.

Αυτό προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη επιχειρηματική σκοπιμότητα στα πρότζεκτ που εκτελούμε στην πόλη», εξηγεί.

Ως προς τις εκτιμήσεις του συνολικά για την εξέλιξη της ελληνικής ξενοδοχειακής αγοράς στα επόμενα χρόνια, ο κ. Αvigad δηλώνει πολύ αισιόδοξος και προσθέτει ότι ο όμιλος θα διατηρήσει την ανάπτυξή του στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παρά τις μακροοικονομικές εξελίξεις και την ανησυχία στις αγορές, η δύναμη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια, που η όποια διόρθωση δεν θα γίνει σημαντικά αισθητή στον τομέα της φιλοξενίας το 2023:

«Εμείς στην Brown Hotels είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια και είμαστε στην ευχάριστη θέση να διατηρήσουμε την ανάπτυξή μας σε όλη την Ελλάδα. Φυσικά, παρακολουθούμε στενά τους μακροοικονομικούς παράγοντες και την ανησυχία που επικρατεί στις αγορές.

Ωστόσο, δεδομένης της δύναμης της ελληνικής οικονομίας και των σημαντικών βημάτων που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη, εκτιμούμε ότι αυτή η διόρθωση δεν θα γίνει σημαντικά αισθητή στη βιομηχανία της φιλοξενίας του 2023 -αν γίνει αισθητή».

Το «Βιέννη», παρελθόν και μέλλον

Ως προς το «Βιέννη», ο κ. Αvigad υπενθυμίζει ότι το ιστορικό κτήριο αποτελείτο αρχικά από τρεις ορόφους και 55 δωμάτια, ενώ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία της εποχής, έχοντας φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής.

Με απόφαση του Yπουργείου Πολιτισμού, το κτήριο -που εδρεύει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης- χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο.

«Η μελέτη αρχιτεκτονικής ανάπλασης του κτηρίου αποσκοπεί τόσο στην αποκατάσταση της αρχικής του χρήσης ως ξενοδοχείου, όσο και στο να το αναδείξει ως αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Εισόδου της Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το νέο ξενοδοχείο “Βιέννη”, συνολικού εμβαδού 3.000 τετραγωνικών, θα διαθέτει 82 δωμάτια, εστιατόριο, καφέ, μπαρ, γυμναστήριο και κέντρο ευεξίας, κέντρο πολλαπλών χρήσεων, καθώς και roof garden με ανοιχτό μπαρ», λέει.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κτήριο του «Βιέννη», εκλεκτικιστικού ρυθμού, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Γ. Καμπανέλλο το 1929, δώδεκα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, που κατέκαψε χιλιάδες οικοδομήματα και άλλαξε τη μορφή της Θεσσαλονίκης, και ολοκληρώθηκε το 1931, στη θέση όπου κάποτε βρίσκονταν ο βυζαντινός ναός της Αγίας Κυριακής και το τέμενος «Μπουρμαλί Τζαμί». Πρώτος ιδιοκτήτης του ήταν ο Κωνσταντίνος Μανωλάς.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στέγασε δύναμη της «Κομαντατούρ», ενώ αμέσως μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε για μερικούς μήνες από τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ).

Ξαναλειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1965-1970 περίπου, ενώ το 1994 το κτήριο αγοράστηκε από τον Αθανάσιο Μαντά. Ανακαινίστηκε όταν η Θεσσαλονίκη ανέλαβε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997 και απέκτησε τέταρτο όροφο κατόπιν μελέτης.

Μετέπειτα φιλοξένησε για κάποια χρόνια την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και το Σύμφωνο Σταθερότητας και μέχρι πριν από λίγα χρόνια τις εγκαταστάσεις του κολεγίου «Mediterranean College».

Οι καπναποθήκες, παρελθόν και μέλλον

Σχετικά με το ξενοδοχείο στη Δωδεκανήσου, ο κ. Avigand υπενθυμίζει ότι τα δύο διατηρητέα κτίρια, που είναι γνωστά ως καπναποθήκη «Μ. Σακκά- Α. Μιχαηλίδη», ανήκουν στο ιστορικό κτηριακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης.

«Η αρχιτεκτονική πρόταση για την ανακαίνιση των κτηρίων επιδιώκει τη λειτουργική τους ενσωμάτωση, όπως λειτουργούσαν αμέσως μετά την κατασκευή τους, τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και “condo hotel”, καθώς και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας.

Mετά την ολοκλήρωση του έργου, το νέο ξενοδοχείο θα διαθέτει 138 δωμάτια και 50 διαμερίσματα, ένα εστιατόριο, καφέ, μπαρ, γυμναστήριο, κέντρο ευεξίας, κέντρο πολλαπλών χρήσεων, καθώς και roof garden με ανοιχτό μπαρ» διευκρινίζει.

Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δύο κτήρια εδρεύουν στο οικοδομικό τετράγωνο της Θεσσαλονίκης, όπου διασώθηκαν οι περισσότερες από τις καπναποθήκες της κάποτε πολύ ισχυρής καπνεμπορικής επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης.

Kατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρχαν 88 κτίρια καπναποθηκών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και λειτούργησαν για την αποθήκευση και την επεξεργασία των καπνών. Από αυτά σήμερα διασώζονται τα 56.

Το ένα από τα δύο κτήρια περί ων ο λόγος, με επιρροές μοντερνισμού και art deco, που κηρύχθηκε διατηρητέο το 2016, χτίστηκε το 1937 ως καπναποθήκη, με βάση αρχιτεκτονικά σχέδια του Αντώνιου Νικόπουλου. Επί σειρά ετών στέγασε ιδιωτική σχολή, ενώ έχει κοινά στοιχεία με το όμορό του, επίσης διατηρητέο, κτήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

The Green Office

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ16 ώρες ago

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το Commercial Hub στο Ελληνικό – Πώς θα γίνουν mall, καταστήματα & γραφεία

Design by Canva Pro
REAL ESTATE16 ώρες ago

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2022 – Οι πρωταθλήτριες σε αύξηση περιοχές

Το κτίριο στην Ιπποκράτους που ανακαίνισε η Intrakat - Πηγή: Intrakat
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Ολοκληρώθηκε η real estate επένδυση της Intrakat στο κέντρο της Αθήνας – Ποιό γνωστό κτίριο μεταμορφώθηκε

Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Η PRODEA προβάλει το ελληνικό real estate στη διεθνή έκθεση ΜIPIM 2023

Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν Bouygues – Intrakat τη θεμελίωση του Riviera Tower στο Ελληνικό – Πότε θα ολοκληρωθεί

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Οι Top-10 πιο αποδοτικές περιοχές της Αττικής για επενδύσεις σε διαμερίσματα

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου

H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] ‘Ετσι θα γίνει το νέο Riviera Galleria στο Ελληνικό – Τι περιλαμβάνει η μεγάλη εμπορική επένδυση

Άποψη των Ιωαννίνων και της Παμβώτιδας λίμνης - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Προχωρά η διαδικασία για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στα Ιωάννινα

Το νέο HUB 26 Thessaloniki Office Complex στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Divercity Architects
VIDEOS7 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τα 6 μεγάλα projects του 2023 για την Dimand

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Έτσι θα γίνουν τα νέα Δικαστήρια Πειραιά από την Dimand στον Άγιο Διονύσιο

Το υπερπολυτελές One&Only Kea Island στην Τζιά - Πηγή: Dolphin Capital Investors
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ανοίγει τον Αύγουστο το υπερπολυτελές One&Only Kea Island στην Τζιά

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνεται σταδιακά το νέο One & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας – Πότε ανοίγει

H Marina Galleria στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] ‘Ετσι θα γίνει το νέο Riviera Galleria στο Ελληνικό – Τι περιλαμβάνει η μεγάλη εμπορική επένδυση

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Υπεγράφησαν οι συμφωνίες Lamda – ΤΕΜΕΣ για τα δύο 5άστερα ξενοδοχεία στο Ελληνικό

Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν Bouygues – Intrakat τη θεμελίωση του Riviera Tower στο Ελληνικό – Πότε θα ολοκληρωθεί

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Πειραιώς 64 - Φωτό: Google
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου του ΕΦΚΑ στην Πειραιώς

Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Πράσινο φως για το The Grid στο Μαρούσι – Πώς θα γίνει το νέο συγκρότημα γραφείων των Noval – Brook Lane

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke Hellas
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρά και η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Το νέο κτίριο γραφείων της ehret + klein στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά 1-3 - Πηγή: ehret + klein
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Σε εξέλιξη η γερμανική επένδυση στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά – Πώς θα γίνει

Το νέο HUB 26 Thessaloniki Office Complex στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Divercity Architects
VIDEOS7 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τα 6 μεγάλα projects του 2023 για την Dimand

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke Hellas
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Προχωρά και η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στην Ιεράπετρα - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στην Κρήτη – Σε ποιά πόλη επενδύει

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνεται σταδιακά το νέο One & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας – Πότε ανοίγει

Το υπό κατασκευή νέο retail park των Ten Brinke και Trade Estates στην Πάτρα - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο retail park των Ten Brinke και Trade Estates στην Πάτρα

O Piraeus Tower φωταγωγημένος για τις γιορτές - Πηγή: Nikos Daniilidis / Eurokinissi
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς προχωρά ο νέος Πύργος του Πειραιά

Η νέα μεγάλη τουριστική και οικιστική επένδυση The Hamptons Greece στην Καβάλα - Πηγή: The Hamptons Greece
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Από τη Νέα Υόρκη… στην Καβάλα – Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση The Hamptons Greece

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Προχωρά η νέα επένδυση της Ten Brinke με κατοικίες και καταστήματα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Η περιοχή του Βοτανικού από ψηλά - Πηγή: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει ο δρόμος για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ακίνητο της Softex στο Βοτανικό

RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σχεδόν έτοιμη η εμπορική επένδυση στο κέντρο του Χαλανδρίου – Ξεκίνησε και η οικιστική

ΔΗΜΟΦΙΛΗ