Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Το mega deal στον Αστακό – Ποιά μεγάλη τουριστική επένδυση με άρωμα Αραβίας… βρίσκεται στα σκαριά

Παύλος Ρίζος

Published

on

Η περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας - Πηγή: Canva Pro
Η περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας - Πηγή: Canva Pro

Mega deal στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στα σκαριά, με μια μεγάλη τουριστική επένδυση πολλαπλής στόχευσης με άρωμα… Αραβίας να προετοιμάζεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Πρόκειται για το λιμάνι του Αστακού και την παρακείμενη ναυτιλιακή βιομηχανική ζώνη, μια έκταση – φιλέτο με υποδομές, που από χρόνια πριν βολιδοσκοπούν διάφοροι επενδυτές, με επίκεντρο κυρίως την Αραβική Χερσόνησο.

Παλιότερα (την περασμένη δεκαετία της κρίσης) είχε βγει στην επιφάνεια το ενδιαφέρον εκ Κατάρ για μεγάλη ενεργειακή επένδυση στην περιοχή, με αντικείμενο το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η επένδυση αυτή δεν προχώρησε.

Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά και ιδίως μετά την πρόσφατη πώληση έκτασης 108 στρεμμάτων δίπλα από το λιμάνι του Αστακού τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και σύντομα αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη μεγάλη τουριστική επένδυση (και όχι μόνο) που ετοιμάζεται εκεί.

Ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες του ακινήτου σήμερα;

Η όλη έκταση που περιλαμβάνει το λιμάνι του Αστακού και την όμορη βιομηχανική ζώνη ανήκε στον όμιλο ΑΕΓΕΚ, ο οποίος όμως λόγω των οικονομικών του προβλημάτων την πούλησε (έναντι δανείων) στις τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι δύο τράπεζες (μέσω της εταιρείας ΑΕΠ Επενδυτικής Περιουσίας) είναι από το 2008 οι ιδιοκτήτες του ακινήτου – φιλέτου και για πολύ καιρό προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να κάνουν το ακίνητο πιο ελκυστικό με στόχο την πώλησή του.

Ουσιαστικά, υπάρχουν 4 εταιρείες που ελέγχουν την περιοχή. Η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. που έχει το λιμάνι καθώς και άλλες τρεις που ελέγχουν και διαχειρίζονται τη ναυτιλιακή βιομηχανική ζώνη στην περιοχή (ΣΥΜΕΤ, ΑΚΑΡΠΟΡΤ, ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.).

Βασικοί μέτοχοι στην ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ είναι, όπως προειπώθηκε, η Alpha Bank με ποσοστό 71,08% και η Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 28,92%.

Η πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ που ανοίγει το δρόμο για την επένδυση

Το χρόνιο αίτημα των τραπεζών για την όμορφη έκταση 108 στρεμμάτων ικανοποιήθηκε πλέον, με την πώληση της στην ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΑΔ, με την υπογραφή του συμβολαίου πώλησης ολοκληρώθηκε η πώληση του ακινήτου (πρώην δημοσίου κτήματος) από την ΕΤΑΔ στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο (πρώην δημόσιο κτήμα) βρίσκεται στη θέση “Πλατυγιάλι” της Κοινότητας Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, είναι όμορο της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) και αποτελείται από έξι εδαφικές εκτάσεις, οι οποίες περιήλθαν χωρίς αντάλλαγμα στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε. το 2016, δυνάμει του ν. 4389/2016.

Μέσω της συμφωνίας η ΕΤΑΔ κατάφερε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα για την εξαγορά του συγκεκριμένου δημόσιου κτήματος που για πρώτη φορά εκδηλώθηκε το 2009 από την αγοράστρια προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Για το λόγο αυτό, η ολοκλήρωση της συμφωνίας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η έκταση είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, δεδομένου ότι περιλαμβάνεται στην περιοχή της Ελεύθερης Ζώνης και αποτελεί λειτουργικά ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο με τις υποδομές της ΝΑΒΙΠΕ και των λιμενικών εγκαταστάσεων αυτής.

Είχε προηγηθεί η μεταβίβαση του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΤΑΔ το 2016, όπως και όλοι οι απαραίτητοι νομικοί έλεγχοι και ενέργειες από την πλευρά της ΕΤΑΔ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος, μετά και την πρόσφατη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την ολοκλήρωση μίας επωφελούς συμφωνίας, που, μέσω της αξιοποίησης της ναυτιλιακής και βιομηχανικής ζώνης, αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Οι πληροφορίες για την mega επένδυση, που υπάρχουν ήδη από παλιότερα, μιλούν για δημιουργία μιας νέας υπερμαρίνας για mega yachts, παγκοσμίου κλάσης.

Το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί και παλιότερα ανέφερε επίσης, εκτός από τη μαρίνα, και οικιστικές επενδύσεις για υπερπολυτελείς κατοικίες αλλά και τουριστικές υποδομές.

Πλέον, με την “προίκα” της έκτασης 108 στρεμμάτων που απέκτησε η ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ (στην οποία κατά πληροφορίες θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες), ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν ήδη συμφωνήσει ή δρομολογούν τις διαδικασίες για το πράσινο φως στην πώληση των μετοχών τους στην εταιρεία στην κοινοπραξία που θέλει να την αγοράσει.

Η κοινοπραξία αποτελείται από μετόχους της εταιρείας Archirodon (όχι την ίδια την εταιρεία) και την A1 Yacht Trade.

Σημειώνεται ότι η Archirodon είναι μία πολυσχιδής κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται διεθνώς σε έργα υποδομών. Η μητρική της εταιρεία εδρεύει στην Ολλανδία.

Όσον αφορά την Α1 Yacht Trade Consortium, αυτή δραστηριοποιείται στον κλάδο του yachting προσφέροντας υπηρεσίες σχετικές με την πρακτόρευση μεγάλων σκαφών, της μεσιτείας και της ναύλωσης σκαφών αναψυχής, καθώς και την πλήρη διαχείρισή τους.

Η εταιρεία είναι συνεργάτης της BWA Yachting και η αποστολή της είναι να διευκολύνει τη διασύνδεση της Ελλάδας με ένα δίκτυο γραφείων που παρέχουν υπηρεσίες yachting σε όλη τη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η επένδυση και προχωρήσει, τα κεφάλαια θα έρθουν από το επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι και τους μετόχους της Archirodon που συμμετέχουν.

Η τελευταία θα αναλάβει την κατασκευή της επένδυσης ενώ η έτερη συμμέτοχος στην κοινοπραξία A1 Yacht Trade θα λειτουργήσει ως operator της μαρίνας.

Πάντως για την υλοποίηση της επένδυσης, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα χρειαστεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για να καθορισθούν οι χρήσεις γης και άλλα θέματα, ενώ μια επιλογή για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι και η ένταξη στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Ο χάρτης των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Κρήτη – Ποιά νέα τουριστικά projects δρομολογούνται από τα Χανιά έως το Λασίθι

Σάμος, Πυθαγόρειο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

“Πράσινο φως” σε τριπλή ξενοδοχειακή επένδυση στη Σάμο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ10 ώρες ago

“Πράσινο” για νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας

Το νέο "πράσινο" συγκρότημα γραφείων NEXIS στο πρώην ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση - Πηγή: Hill International
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ10 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ11 ώρες ago

Σε νέο στάδιο αδειοδοτικής ωρίμανσης περνά η στρατηγική τουριστική επένδυση PHĀEA στη Νότια Κρήτη

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ11 ώρες ago

Θεσμοθετήθηκε το νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό – Τι αλλάζει για τις ξενοδοχειακές επενδύσεις και ποιές οι 5 κατηγορίες τουριστικής ανάπτυξης

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL11 ώρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Σκιάθος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σκιάθο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Hilton Chania Old Town Resort & Spa - Πηγή: Hilton / Όμιλος Τσιλεδάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ο νέος χάρτης των διεθνών ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα – Τα openings και τα projects της επόμενης περιόδου

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Τα έργα που θα κρίνουν την ανάπτυξη των εταιρειών real estate στην Ελλάδα έως το 2030

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE4 ημέρες ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

To masterplan της ανάπλασης στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις

Το νέο 5αστέρων Infinity Porto Heli στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Mold Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Στην ΕΚΤΕΡ το mega έργο 101 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 5άστερου Infinity Six Senses Porto Heli

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων σε νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο

Hilton Chania Old Town Resort & Spa - Πηγή: Hilton / Όμιλος Τσιλεδάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ο νέος χάρτης των διεθνών ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα – Τα openings και τα projects της επόμενης περιόδου

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL11 ώρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890