ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ
Το μεγάλο στοίχημα των εμπορικών κέντρων – Η περίπτωση της Lamda Malls
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΗ πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί στην αγορά έχουν οδηγήσει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας σε μεγάλη μείωση εσόδων.
Η Lamda Development, που διαχειρίζεται 3 από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, το The Mall Athens, το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις αυτές, παρά την συγκυρία.
Αν και η κύρια εστίαση της εταιρείας, σε επίπεδο νέων έργων, αφορά το mega-project στο Ελληνικό, όπου αναμένεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο για τη μεταβίβαση, τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αποτελούν προς το παρόν σημαντική πηγή εσόδων.
Επιστροφή στην κανονικότητα με τη βοήθεια των εμβολίων βλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, με βάση όσα είπε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας του 2020.
Το παρατεταμένο lockdown δημιούργησε ισχυρή οικονομική πίεση στα εμπορικά κέντρα της Lamda. Η μέθοδος του click away που εφαρμόστηκε για μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται να τόνωσε την αγορά, όμως η επακόλουθη πλήρης απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, εντός και εκτός εμπορικών κέντρων, οδήγησε σε περαιτέρω πίεση.
Η εταιρεία επίσης συνεχίζει να στηρίζει τους μισθωτές της με ενίσχυση του 80% στα μισθώματα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Οι εταιρείες διαχείρισης των εμπορικών κέντρων αναμένεται να παρουσιάσουν δραματική μείωση εσόδων όσο διαρκεί το δεύτερο lockdown (από το Νοέμβριο του 2020 και έως ότου λήξει το απαγορευτικό), όχι μόνο γιατί τα καταστήματα λιανικής είναι κλειστά αλλά και γιατί χάνουν έσοδα από την εκμετάλλευση των συναφών εγκαταστάσεων (π.χ. πάρκινγκ) αλλά και την εκμετάλλευση χώρων εντός των εμπορικών κέντρων, τα οποία διατίθενται για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες δε χάνουν μόνο από το ενοίκιο που δε θα εισπράξουν αλλά και από το ποσοστό επί των πωλήσεων των καταστημάτων που επίσης έχει χαθεί.
Το στοίχημα της Lamda Malls για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
Τα εμπορικά κέντρα της Lamda θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα σημαντική πηγή χρηματοδότησης των έργων στο mega project του Ελληνικού και η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας τους, με στόχο τη μελλοντική εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Αυτό εκτιμάται να γίνει εντός 2 ετίας, δηλαδή έως το 2ο22, χωρίς να έχει αποκλειστεί και το 2021 ακόμη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να μεγιστοποιηθεί η αξία των εμπορικών κέντρων λόγω της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αναφέρει η εταιρεία στην πρόσφατη παρουσίασή της στο πλαίσιο του 9ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ, που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, «την περίοδο της εισαγωγής, όποτε κι αν αυτή συμβεί, αναμένεται να έχουν μειωθεί οι αποδόσεις των εμπορικών μας κέντρων σε σχέση με τη σημερινή περίοδο, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την αξία των ακινήτων».
Τα επόμενα βήματα
Το 2021 ενδεχομένως αποτελέσει μια καλή συγκυρία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, υπό προϋποθέσεις φυσικά, που μάλιστα ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
Η πρώτη και σημαντικότερη είναι το άνοιγμα των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία.
Η δεύτερη αποτελεί το ξεκαθάρισμα των πολεοδομικών θεμάτων του The Mall Athens, προκειμένου και αυτό να περάσει στα χέρια της Lamda Malls μέσω εισφοράς. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να προχωρήσει θετικά το 2021 καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυσή του. Η Lamda έχει ήδη αγοράσει δύο όμορρα οικόπεδα, πλησίον του εμπορικού κέντρου, από την Εθνική Τράπεζα, έναντι 11 εκ. ευρώ. Αυτά θα δοθούν ως αντισταθμιστικό όφελος στο Δήμο Αμαρουσίου, με στόχο να εκδοθεί εκ νέου οικοδομική άδεια για το εμπορικό (μετά την ακύρωση της προηγούμενης από το ΣτΕ). Υπενθυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2020 και ύστερα από αναμονή έξι ετών, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το ειδικό χωρικό σχέδιο στην περιοχή του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου. Με τον τρόπο αυτό καθορίστηκαν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, ενώ εγκρίνονται τόσο οι περιβαλλοντικοί όροι όσο και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
Τέλος, το 2021 θα είναι και η πρώτη χρήση πλήρους λειτουργίας της επέκτασης του Golden Hall στο όμορροφ ακίνητο του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Lamda Malls έχει ήδη τα δύο εμπορικά κέντρα (Golden Hall, Mediterranean Cosmos) ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners, με ποσοστό 31,7%, ο οποίος μάλιστα ελέγχει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Trastor ΑΕΕΑΠ.
You may like
-
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
-
Δύο οικόπεδα στο The Ellinikon πούλησε η Lamda Development στην Ten Brinke έναντι 41,5 εκατ. ευρώ
-
[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο Riviera Tower στο Ελληνικό – Πώς προχωρά το μεγάλο οικιστικό έργο
-
Σε αδειοδοτική διαδικασία η μεγάλη οικιστική επένδυση Aura Residential στο The Ellinikon – Τι θα περιλαμβάνει και ποιές εταιρείες επενδύουν
-
The Ellinikon: στα 150 μέτρα ύψος “σκαρφαλώνει” ο Riviera Tower – Στα 200 μέτρα το 2026, σε λειτουργία από το 2027
-
Σε νέα ιστορικά υψηλά οι επιδόσεις των εμπορικών κέντρων της Lamda Development το 2025 – Προχωρούν και τα δύο νέα malls στο The Ellinikon
Προκηρύχθηκε από την ΕΤΑΔ ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του Ξενία Βυτίνας
“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Αντίπαρο
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Πρέβεζα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις με επίκεντρο το Ilisia Hotel – “Στα σκαριά” και το δεύτερο ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα
Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για τη νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιά γνωστή εταιρεία σχεδιάζει νέο ξενοδοχείο
Προς ολοκλήρωση η επένδυση σε κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει και ποιά άλλα έργα υλοποιεί
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Πήλιο
“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
Προχωρά έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο
[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
Παραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει
“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη επένδυση της ZEUS στον Πειραιά – Ποιό εμβληματικό κτίριο κοντά στο λιμάνι “μεταμορφώνεται”
[ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνονται τον Απρίλιο τα έργα ανανέωσης του ξενοδοχείου President στη Λεωφόρο Κηφισίας
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν
Με “φουλ μηχανές” για νέες επενδύσεις σε data centers η Ten Brinke – “Στα σκαριά” 4 νέα έργα
Προς ολοκλήρωση η επένδυση σε κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει και ποιά άλλα έργα υλοποιεί
Σε τροχιά αναβάθμισης το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στην Ευρυτανία με τη δημιουργία ξενοδοχείου
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες agoΠαραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΝέο ξενοδοχείο δρομολογείται στο κέντρο του Πειραιά – Σε ποιόν κεντρικό δρόμο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΠρος ολοκλήρωση η μεγάλη επένδυση της ZEUS στον Πειραιά – Ποιό εμβληματικό κτίριο κοντά στο λιμάνι “μεταμορφώνεται”





