ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ
Το μεγάλο στοίχημα των εμπορικών κέντρων – Η περίπτωση της Lamda Malls
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΗ πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί στην αγορά έχουν οδηγήσει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας σε μεγάλη μείωση εσόδων.
Η Lamda Development, που διαχειρίζεται 3 από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, το The Mall Athens, το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις αυτές, παρά την συγκυρία.
Αν και η κύρια εστίαση της εταιρείας, σε επίπεδο νέων έργων, αφορά το mega-project στο Ελληνικό, όπου αναμένεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο για τη μεταβίβαση, τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αποτελούν προς το παρόν σημαντική πηγή εσόδων.
Επιστροφή στην κανονικότητα με τη βοήθεια των εμβολίων βλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, με βάση όσα είπε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας του 2020.
Το παρατεταμένο lockdown δημιούργησε ισχυρή οικονομική πίεση στα εμπορικά κέντρα της Lamda. Η μέθοδος του click away που εφαρμόστηκε για μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται να τόνωσε την αγορά, όμως η επακόλουθη πλήρης απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, εντός και εκτός εμπορικών κέντρων, οδήγησε σε περαιτέρω πίεση.
Η εταιρεία επίσης συνεχίζει να στηρίζει τους μισθωτές της με ενίσχυση του 80% στα μισθώματα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Οι εταιρείες διαχείρισης των εμπορικών κέντρων αναμένεται να παρουσιάσουν δραματική μείωση εσόδων όσο διαρκεί το δεύτερο lockdown (από το Νοέμβριο του 2020 και έως ότου λήξει το απαγορευτικό), όχι μόνο γιατί τα καταστήματα λιανικής είναι κλειστά αλλά και γιατί χάνουν έσοδα από την εκμετάλλευση των συναφών εγκαταστάσεων (π.χ. πάρκινγκ) αλλά και την εκμετάλλευση χώρων εντός των εμπορικών κέντρων, τα οποία διατίθενται για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες δε χάνουν μόνο από το ενοίκιο που δε θα εισπράξουν αλλά και από το ποσοστό επί των πωλήσεων των καταστημάτων που επίσης έχει χαθεί.
Το στοίχημα της Lamda Malls για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
Τα εμπορικά κέντρα της Lamda θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα σημαντική πηγή χρηματοδότησης των έργων στο mega project του Ελληνικού και η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας τους, με στόχο τη μελλοντική εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Αυτό εκτιμάται να γίνει εντός 2 ετίας, δηλαδή έως το 2ο22, χωρίς να έχει αποκλειστεί και το 2021 ακόμη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να μεγιστοποιηθεί η αξία των εμπορικών κέντρων λόγω της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αναφέρει η εταιρεία στην πρόσφατη παρουσίασή της στο πλαίσιο του 9ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ, που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, «την περίοδο της εισαγωγής, όποτε κι αν αυτή συμβεί, αναμένεται να έχουν μειωθεί οι αποδόσεις των εμπορικών μας κέντρων σε σχέση με τη σημερινή περίοδο, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την αξία των ακινήτων».
Τα επόμενα βήματα
Το 2021 ενδεχομένως αποτελέσει μια καλή συγκυρία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, υπό προϋποθέσεις φυσικά, που μάλιστα ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
Η πρώτη και σημαντικότερη είναι το άνοιγμα των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία.
Η δεύτερη αποτελεί το ξεκαθάρισμα των πολεοδομικών θεμάτων του The Mall Athens, προκειμένου και αυτό να περάσει στα χέρια της Lamda Malls μέσω εισφοράς. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να προχωρήσει θετικά το 2021 καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυσή του. Η Lamda έχει ήδη αγοράσει δύο όμορρα οικόπεδα, πλησίον του εμπορικού κέντρου, από την Εθνική Τράπεζα, έναντι 11 εκ. ευρώ. Αυτά θα δοθούν ως αντισταθμιστικό όφελος στο Δήμο Αμαρουσίου, με στόχο να εκδοθεί εκ νέου οικοδομική άδεια για το εμπορικό (μετά την ακύρωση της προηγούμενης από το ΣτΕ). Υπενθυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2020 και ύστερα από αναμονή έξι ετών, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το ειδικό χωρικό σχέδιο στην περιοχή του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου. Με τον τρόπο αυτό καθορίστηκαν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, ενώ εγκρίνονται τόσο οι περιβαλλοντικοί όροι όσο και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
Τέλος, το 2021 θα είναι και η πρώτη χρήση πλήρους λειτουργίας της επέκτασης του Golden Hall στο όμορροφ ακίνητο του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Lamda Malls έχει ήδη τα δύο εμπορικά κέντρα (Golden Hall, Mediterranean Cosmos) ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners, με ποσοστό 31,7%, ο οποίος μάλιστα ελέγχει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Trastor ΑΕΕΑΠ.
You may like
-
Νέο ομολογιακό δάνειο τουλάχιστον 330 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Lamda Development – Πώς θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια
-
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
-
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
-
The Ellinikon: ποιά είναι τα δύο πρώτα έργα real estate που ολοκληρώνονται το 2027
-
Νέα ιστορικά υψηλά για τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development το 2025 – Πώς προχωρούν τα νέα malls στο The Ellinikon
-
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
Νέο ομολογιακό δάνειο τουλάχιστον 330 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Lamda Development – Πώς θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια
Ακόμη ένα ορόσημο για την mega τουριστική επένδυση Six Senses Megalonisos στους Πεταλιούς – Εγκρίθηκαν τα κίνητρα της Στρατηγικής Επένδυσης
“Πράσινο φως” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο Λασίθι – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
Ολοκληρώθηκε η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων AENORA Offices στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
“Πράσινο φως” για την απόκτηση των 3 κτιρίων γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Trastor
Ποιές είναι οι δυνατότητες και τα όρια της Τεχνητής Νοημοσύνης στο real estate – Ο ρόλος του Hybrid Intelligence
Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Leonardo Hotels – Στην Ομόνοια η δεύτερη ξενοδοχειακή επένδυση της αλυσίδας στην Αθήνα
Ανοίγει τον Ιούνιο το νέο Hilton στα Χανιά – Στα “σκαριά” ακόμη δύο ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Κρήτη
Άνοιξε το νέο κέντρο γραφείων της IWG στο IMERAS στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης – Δύο ακόμη νέοι χώροι γραφείων έως το 2027
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων
Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
“Στα σκαριά” 3 οικιστικά έργα από τη νεοσύστατη Taurus Development – Γιατί στοχεύει σε μικρά διαμερίσματα και σε ποιές περιοχές θα επενδύσει
Ποιές είναι οι 2 επενδύσεις σε κτίρια γραφείων που υλοποιεί η Intracom στον Ταύρο – Πότε ολοκληρώνονται
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα agoΣε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ6 ημέρες agoΠροχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες agoΗ Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.






