ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ
Το μεγάλο στοίχημα των εμπορικών κέντρων – Η περίπτωση της Lamda Malls
Published
5 έτη agoon
By
NewsroomΗ πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί στην αγορά έχουν οδηγήσει τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της χώρας σε μεγάλη μείωση εσόδων.
Η Lamda Development, που διαχειρίζεται 3 από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της χώρας, το The Mall Athens, το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις αυτές, παρά την συγκυρία.
Αν και η κύρια εστίαση της εταιρείας, σε επίπεδο νέων έργων, αφορά το mega-project στο Ελληνικό, όπου αναμένεται και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Δημόσιο για τη μεταβίβαση, τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αποτελούν προς το παρόν σημαντική πηγή εσόδων.
Επιστροφή στην κανονικότητα με τη βοήθεια των εμβολίων βλέπει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, με βάση όσα είπε κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας του 2020.
Το παρατεταμένο lockdown δημιούργησε ισχυρή οικονομική πίεση στα εμπορικά κέντρα της Lamda. Η μέθοδος του click away που εφαρμόστηκε για μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται να τόνωσε την αγορά, όμως η επακόλουθη πλήρης απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, εντός και εκτός εμπορικών κέντρων, οδήγησε σε περαιτέρω πίεση.
Η εταιρεία επίσης συνεχίζει να στηρίζει τους μισθωτές της με ενίσχυση του 80% στα μισθώματα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Οι εταιρείες διαχείρισης των εμπορικών κέντρων αναμένεται να παρουσιάσουν δραματική μείωση εσόδων όσο διαρκεί το δεύτερο lockdown (από το Νοέμβριο του 2020 και έως ότου λήξει το απαγορευτικό), όχι μόνο γιατί τα καταστήματα λιανικής είναι κλειστά αλλά και γιατί χάνουν έσοδα από την εκμετάλλευση των συναφών εγκαταστάσεων (π.χ. πάρκινγκ) αλλά και την εκμετάλλευση χώρων εντός των εμπορικών κέντρων, τα οποία διατίθενται για εμπορικούς ή διαφημιστικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι οι εταιρείες δε χάνουν μόνο από το ενοίκιο που δε θα εισπράξουν αλλά και από το ποσοστό επί των πωλήσεων των καταστημάτων που επίσης έχει χαθεί.
Το στοίχημα της Lamda Malls για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο
Τα εμπορικά κέντρα της Lamda θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα σημαντική πηγή χρηματοδότησης των έργων στο mega project του Ελληνικού και η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας τους, με στόχο τη μελλοντική εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Αυτό εκτιμάται να γίνει εντός 2 ετίας, δηλαδή έως το 2ο22, χωρίς να έχει αποκλειστεί και το 2021 ακόμη. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να μεγιστοποιηθεί η αξία των εμπορικών κέντρων λόγω της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αναφέρει η εταιρεία στην πρόσφατη παρουσίασή της στο πλαίσιο του 9ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ, που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, «την περίοδο της εισαγωγής, όποτε κι αν αυτή συμβεί, αναμένεται να έχουν μειωθεί οι αποδόσεις των εμπορικών μας κέντρων σε σχέση με τη σημερινή περίοδο, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την αξία των ακινήτων».
Τα επόμενα βήματα
Το 2021 ενδεχομένως αποτελέσει μια καλή συγκυρία για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, υπό προϋποθέσεις φυσικά, που μάλιστα ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
Η πρώτη και σημαντικότερη είναι το άνοιγμα των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία.
Η δεύτερη αποτελεί το ξεκαθάρισμα των πολεοδομικών θεμάτων του The Mall Athens, προκειμένου και αυτό να περάσει στα χέρια της Lamda Malls μέσω εισφοράς. Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να προχωρήσει θετικά το 2021 καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυσή του. Η Lamda έχει ήδη αγοράσει δύο όμορρα οικόπεδα, πλησίον του εμπορικού κέντρου, από την Εθνική Τράπεζα, έναντι 11 εκ. ευρώ. Αυτά θα δοθούν ως αντισταθμιστικό όφελος στο Δήμο Αμαρουσίου, με στόχο να εκδοθεί εκ νέου οικοδομική άδεια για το εμπορικό (μετά την ακύρωση της προηγούμενης από το ΣτΕ). Υπενθυμίζουμε ότι το Φεβρουάριο του 2020 και ύστερα από αναμονή έξι ετών, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίνει το ειδικό χωρικό σχέδιο στην περιοχή του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου. Με τον τρόπο αυτό καθορίστηκαν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, ενώ εγκρίνονται τόσο οι περιβαλλοντικοί όροι όσο και το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
Τέλος, το 2021 θα είναι και η πρώτη χρήση πλήρους λειτουργίας της επέκτασης του Golden Hall στο όμορροφ ακίνητο του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Lamda Malls έχει ήδη τα δύο εμπορικά κέντρα (Golden Hall, Mediterranean Cosmos) ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners, με ποσοστό 31,7%, ο οποίος μάλιστα ελέγχει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Trastor ΑΕΕΑΠ.
You may like
-
Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon
-
Συνεχίζεται η άνοδος της επισκεψιμότητας και των εσόδων στα malls της LAMDA – Πώς προχωρούν τα δύο νέα στο The Ellinikon
-
Πώς χτίζει χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα ο ουγγρικός όμιλος Indotek – Από το Oscar Hotel στα τρία εμπορικά κέντρα
-
Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων
-
The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ
-
The Ellinikon: από το 2027 οι πρώτοι κάτοικοι καθώς παραδίδονται τα πρώτα οικιστικά έργα
Προς εξεύρεση επενδυτή για την αξιοποίηση του Ξενία Κοζάνης η ΕΤΑΔ – Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ακινήτου
Προχωρούν οι νέες επενδύσεις ανακαινίσεων στα ξενοδοχεία της Electra Hotels
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon
Σε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
Συνεχίζεται αλλά με ηπιότερο ρυθμό η αύξηση στις αξίες των οικοπέδων στην Αττική – Πού κινούνται οι τιμές σε 5 περιοχές
Ποιο νησί του Βορείου Αιγαίου σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές πώλησης κατοικιών το 2026
Συνεχίζει τις αποεπενδύσεις η Trastor – Ποιό ακίνητο σε γνωστό εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι πούλησε
“Στα σκαριά” νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην Ζάκυνθο
Νέο deal για 5άστερο ξενοδοχείο MGallery στη Ρόδο – Πότε αναμένεται να ανοίξει
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο
Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα
Προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί
Σε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026
“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels
Σε διαφορετικές κατασκευαστικές ταχύτητες τα δύο νέα premium malls στο The Ellinikon
Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων
[VIDEO] Πώς προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
Σε εξέλιξη ο mega διαγωνισμός του Κτηματολογίου για την μίσθωση νέου κτιρίου γραφείων 8.000 τ.μ. στην Αθήνα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΚαι επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα
-
RESIDENTIAL7 ημέρες agoΠροχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση Apollo Hills της Hines στη Βούλα – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί
-
RESIDENTIAL3 ημέρες agoΣε φάση επανασχεδιασμού η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο The Ellinikon – Τι αλλάζει με την αποχώρηση της Centric
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026







