RESIDENTIAL

Προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις το αμερικανικό mega-project στη Βούλα

Published

on

Η έκταση στα Εφοπλιστικά της Βούλας που θα επενδύσουν οι Hines - Henderson Park

Παρά τις αντιδράσεις και επιπλοκές από το Δήμο 3Β (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης), προχωρά κανονικά η διαδικασία -ως προς το επενδυτικό σκέλος τουλάχιστον- για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στα Εφοπλιστικά της Βούλας.

Συγκεκριμένα, χθες 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε από την Enterprise Greece η πρόσκληση για δημόσια διαβούλευση, με στόχο την κατάθεση του επενδυτικού φακέλου στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και τον χαρακτηρισμό της ως στρατηγική επένδυση.

Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, το έργο αφορά την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη του Project Voula σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας. Η έκταση είναι ευρύτερα γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη.

Θα περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή τουριστικούς λόγους. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο, στην περιοχή μπορούν να κατασκευαστούν μόνο κατοικίες, με συντελεστή δόμησης 0,60 και συντελεστή κάλυψης 30%, με μέγιστο ύψος των κτισμάτων να μην ξεπερνάει τα 13 μέτρα. Τα κτίσματα πρέπει να φέρουν επίσης κεκλιμένη στέγη με κεραμίδια.

Επίσης, θα περιλαμβάνονται γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειους χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες ασφάλειας.

Το project θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις, με χρονικό ορίζοντα τα 4 χρόνια, και η επένδυση θα φθάσει συνολικά τα 135 εκ. ευρώ.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία VHPH Properties, που έχει συσταθεί το περασμένο καλοκαίρι με στόχο την αγοραπωλησία ακινήτων και οικοπέδων.

Η κατάθεση του φακέλου στην Enterprise Greece επιβεβαιώνει την στρατηγική επιλογή της Hines να εστιάσει σε οικιστικές επενδύσεις στην Ελλάδα και λιγότερο σε εμπορικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαρτίου 2021 και κατόπιν η Enterprise Greece θα γνωμοδοτήσει στην Διυπουργική Επιτροπή για ένταξη του Project Voula στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων για fast track αδειοδοτήσεις.

Το ιστορικό των Κτημάτων Κόνιαρη

Το 1963 είχε κληροδοτηθεί η έκταση, γνωστή ως Κτήματα Κόνιαρη, στο Μουσείο Μπενάκη ενώ το 2008 το Μουσείο Μπενάκη διενήργησε τον πρώτο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης. Νικητής αναδείχθηκε ο επιχειρηματίας Ευγένιος Τίγκας. Το τίμημα έφθανε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 101 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα έπρεπε να καταβάλει 30 εκ. ευρώ ως προκαταβολή για την απόκτηση της έκτασης, όπως και έκανε. Η οικονομική κρίση όμως που ήρθε σύντομα ουσιαστικά ακύρωσε την επένδυση, καθώς, όπως λέγεται, η πλευρά του επιχειρηματία υπαναχώρησε, ζητώντας μάλιστα να της αποδοθεί πίσω η προκαταβολή.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά απο δικαστική μάχη, τελικά η πλευρά του επιχειρηματία κέρδισε και το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό της προκαταβολής, εντόκως, δηλαδή περίπου 50 εκ ευρώ.

Αυτό ενδεχομένως επίσπευσε τα σχέδια του Μουσείου Μπενάκη για την αξιοποίηση της έκτασης, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το ποσό αυτό.

Τα Κτήματα Κόνιαρη αγοράστηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την Hines μαζί με την Henderson Park έναντι 51 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε οτι το παραπάνω κοινό σχήμα Henderson Park – Hines έχει ήδη πραγματοποιήσει και δύο άλλες σημαντικές επενδύσεις real estate στην Ελλάδα. Την απόκτηση του ξενοδοχείου Grand Hyatt στην Αθήνα καθώς και ακόμη 5 ξενοδοχεία στην Κρήτη.

Διαβάστε για τις αντιδράσεις του Δήμου 3Β στα πλάνα της επένδυσης στη Βούλα

Advertisement

TRENDING