ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΥΠΑΝΕΠ: Υψηλό το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Published
6 έτη agoon
By
Newsroom«Όσοι δεν χρηματοδοτηθούν από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το έτερο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας που αναμένεται να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου».
Αυτό τονίστηκε από την πολιτική ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στα 557 εκατ. ευρώ ανήλθε μέχρι το μεσημέρι της 21ης Μαΐου το ύψος των δανείων κεφαλαίων κίνησης που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο προβλέπει την επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το μέσο ποσό των δανείων, ανέρχεται στις περίπου 300.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί εντός λίγων ημερών, προσεγγίζουν τις 1.900, ενώ απομένουν ακόμη προς διάθεση περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ, καθώς οι προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.
«Η ζήτηση είναι παρά πολύ μεγάλη και για αυτό, όσοι δεν χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το έτερο πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας που αναμένεται να λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου».
Πάντως από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ξεκαθάρισε , απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι το ΤΕΠΙΧ αφορά νέα δάνεια και όχι αναχρηματοδότηση δανείων. «Οι όροι είναι ξεκάθαροι» σημείωσε ο υφυπουργός.
Πολλές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση σε 4 τράπεζες, αλλά από μια τράπεζα θα πάρουν δάνειο. Άρα υπάρχει μια πλασματική εικόνα, ωστόσο, σημαντικό κομμάτι της ζήτησης θα καλυφθεί από το εγγυοδοτικό ταμείο, όπως σημείωσε ο υφυπουργός.
Μικροπιστώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Τσακίρη, εντός του επομένου διαστήματος αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις. Αν και το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, στη δημιουργία του συνέβαλε κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης και επ’ αυτού ο κ. Γεωργιάδης έκανε μνεία στον προκάτοχό του, Γιάννη Δραγασάκη για την προεργασία που είχε κάνει.
Πάντως, η ουσία του θέματος είναι ότι ο νόμος για τις μικροπιστώσεις δεν θα καταλαμβάνει τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων. Οπότε μικροπιστώσεις, θα μπορούν να δίνουν άλλοι φορείς και οικονομικές δραστηριότητες, πλην των τραπεζών.
Επίσης, όπως απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσακίρης, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι η εποπτική αρχή των φορέων μικροπιστώσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η εξαίρεση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τις μικροπιστώσεις ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επίσης, απαίτηση ήταν η εποπτική αρχή να μην είναι η Τράπεζα της Ελλάδας.
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Τσακίρης ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του έτους αναμένονται και τα εξής προγράμματα:
– Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ύψους 400 εκατ. ευρώ γα έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ
– Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους, 30 εκατ. ευρώ
– Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής, ύψους 50 εκατ. ευρώ
– Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ
– Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας
– 100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.
– Αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200%
Στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση για τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικής έρευνας και τεχνολογίας, εστίασε ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Δήμας, ανακοινώνοντας τις επόμενες παρεμβάσεις για τη στήριξη του τομέα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ουσιαστική στήριξη για την ενίσχυση του R&D αποτελεί η απόφαση για την αύξηση του αφορολόγητου για επιστημονικές και τεχνολογικές δαπάνες από το 130% στο 200%, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο υφυπουργός, παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου, η πιστοποίηση των δαπανών αυτών θα μπορεί να γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές και όχι υποχρεωτικά από υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Ανέφερε επίσης, ότι θα δημιουργηθεί μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσες νεοφυείς εταιρείες υπάρχουν και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους.
Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι το 50% του κεφαλαίου που θα εισφέρει σε μια επιχείρηση, θα αφαιρείται από το φυσικό πρόσωπο. Το ανώτατο ετήσιο ύψος των εισφορών ενός Επιχειρηματικού Αγγέλου θα είναι οι 300.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εισφέρει περισσότερα από 100.000 ευρώ σε μία επιχείρηση.
«Το προηγούμενο καλοκαίρι που ήρθαμε εδώ στο υπουργείο, η υπηρεσίες αξιολογούσαν τις δαπάνες έρευνα και ανάπτυξης του 2016. Επιταχύνθηκε και άλλαξε η διαδικασία, εντάχθηκαν στο σύστημα οι εξωτερικοί ορκωτοί ελεγκτές, ενώ επανέρχεται διάταξη του 2017 η οποία προβλέπει ότι εάν δεν έχει απαντήσει σε 6 μήνες η αρμόδια υπηρεσία λογίζονται οι δαπάνες ως δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ενώ αλλάζει και ο τρόπος υποβολής. Θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα» σημείωσε ο υφυπουργός.
You may like
-
Εντυπωσιακή η πορεία της BriQ στο 9μηνο – Συνεχίζει τις επενδύσεις εν μέσω πανδημίας
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021
Θετικά προχωρά το 2026 για τα τέσσερα εμπορικά κέντρα της Lamda Development σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ποιό mall ξεχώρισε σε επιδόσεις
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην πόλη της Κω
“Στα σκαριά” τρία νέα ξενοδοχεία DoubleTree by Hilton στην Ελλάδα – Ποιες άλλες επενδύσεις προχωρά η Nova Constructions
The Ellinikon: παραδόθηκε ο πρώτος εμπορικός χώρος στη Riviera Galleria – Πώς προχωρά το The Ellinikon Mall
Ο νέος χάρτης των τουριστικών επενδύσεων της Χαλκιδικής – Πού επενδύουν Sani/Ikos, ONYX, Domes και Mitsis
Από το Κεφαλάρι και την Πολιτεία έως την Εκάλη και τις οικογενειακές γειτονιές της Κηφισιάς – Τι δείχνουν οι τάσεις για αγορά κατοικίας ανά περιοχή
Και επίσημα στην Trade Estates το 50% του Sofia South Ring Mall στη Βουλγαρία
Ξεκινά η κατασκευή της mega τουριστικής επένδυσης της ONYX στη Σάνη της Χαλκιδικής
Αγορά κατοικίας: οι αγοραστές ή οι πωλητές ακινήτων βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση το 2026;
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων στην Κεφαλονιά
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
Πώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
Προχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
Τι αλλάζει στο Project VORIA στο Μαρούσι με την ωρίμανση του σχεδιασμού – Πώς αναδιοργανώνεται το νέο 5άστερο ξενοδοχείο MGallery
Νέο αδειοδοτικό βήμα για τη μεγάλη επένδυση της Intracom στα Κουφονήσια – Τι σχεδιάζει στο Άνω Κουφονήσι
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το νέο mega mall στο The Ellinikon
[VIDEO] Εγκαινιάστηκε το νέο Wyndham Residences στη Μαρίνα Ζέας – Τι αφορούσε η επένδυση 25 εκατ. ευρώ
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΝέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΣε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΠώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΠροχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση








