Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Υπογράφηκε το έργο της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου

bizness.gr

Published

on

Μια μεγάλη στιγμή για την εξέλιξη του εγχώριου ενεργειακού συστήματος συντελέστηκε χτες στο Δημαρχείο Κισάμου στην Κρήτη, με τις υπογραφές του έργου της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της αναδόχου κοινοπραξίας, παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διασύνδεση, ένα ενεργειακό έργο που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και μελετών ήδη από τη δεκαετία του 1970, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη» εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι με την αποπεράτωσή του, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει ενόψει της συμβασιοποίησης, είχε χαρακτηρίσει το έργο ως «το μεγαλύτερο, με διαφορά, υποθαλάσσιο project στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως», σχολιάζοντας ότι «η ταχεία ωρίμανσή του αποτελεί επιτυχία του ΑΔΜΗΕ».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, κος Μανούσος Μανουσάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη «μικρή διασύνδεση» που όπως είπε «μόνο μικρή δεν είναι» αν ληφθούν υπ΄ όψιν τα εντυπωσιακά τεχνικά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν «σταθμό για τις υποβρύχιες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς». Τη χαρακτήρισε μάλιστα «διασύνδεση των ρεκόρ» εφόσον θα είναι:

– Η μεγαλύτερη σε μήκος υπόγεια – υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, συνολικού μήκους 176 χιλιομέτρων (134  χλμ. υποβρύχιο τμήμα και 42 χλμ. υπόγεια τμήματα) και

– Η βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο (αφού το καλώδιο θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 1.000 μέτρων περίπου) .

Ανέφερε επίσης ότι το καλώδιο που συνδέει το Λαύριο με τη Σύρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος στο κόσμο, το οποίο βρίσκεται εν λειτουργία αυτή τη στιγμή και κατασκευάστηκε στα πλαίσια της Α’ Φάσης της Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Αναλύοντας την ανατομία του εμβληματικού ενεργειακού έργου που θα ενώσει για πρώτη φορά το ηπειρωτικό σύστημα με την μεγαλόνησο, ο κος Μανουσάκης σημείωσε πως στην «καρδιά» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου βρίσκονται τα εξής έργα:

– Το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου και το υπόγειο καλώδιο από τον νέο Τερματικό Σταθμό στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο έως το σημείο προσαιγιάλωσης στον Κόλπο της Νεαπόλεως που ανατέθηκε στην Fulgor, εταιρεία του ομίλου των Ελληνικών Καλωδίων, leader της ελληνικής βιομηχανίας και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη.

– Το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, που ανέλαβε η Prysmian Powerlink, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καλωδίων στον κόσμο (από πλευράς κύκλου εργασιών), η ανώτερη διοίκηση της οποίας ταξίδεψε από το Μιλάνο και παραβρέθηκε στην τελετή των υπογραφών

– Η υπόγεια Γραμμή Μεταφοράς (καλώδιο) από το σημείο προσαιγιάλωσης του υποβρύχιου καλωδίου στον Κόλπο Κισσάμου ως τον Υποσταθμό των Χανίων που θα κατασκευάσει η Ελληνικά Καλώδια.

– και τέλος ο νέος τερματικός σταθμός Μετάβασης – Αντιστάθμισης στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο και η αναβάθμιση του υφιστάμενου Υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων που ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ, εκ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας.

Όπως είπε ο κος Μανουσάκης, οι διαγωνισμοί έγιναν σε χρόνο – ρεκόρ, εξολοκλήρου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΑΔΜΗΕ και τα τεύχη καταρτίστηκαν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν ενστάσεις και εμπλοκές, ένα συχνό και σύνηθες φαινόμενο στο παρελθόν που προκαλούσε κωλυσιεργίες στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου δεν ξεκινά σήμερα από μηδενική βάση: Περιλαμβάνει σειρά άλλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως:

– Την ενίσχυση/αναβάθμιση της Εναέριας Γραμμής Μεταφοράς Μεγαλόπολη-Σπάρτη-Σκάλα-Μολάοι,

– Την κατασκευή νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς από τον Υποσταθμό των Μολάων έως τον νέο Τερματικό Σταθμό της Πελοποννήσου,

– και τη δημιουργία νέου Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας στην Κρήτη.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πρόβλεψη για την εγκατάσταση οπτικών ινών κατά μήκος όλων των εναερίων, υπόγειων και υποβρύχιων Γραμμών Μεταφοράς, γεγονός δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο έργο, αφού επιτρέπει την αξιοποίησή του και για παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Το έργο και η διαγωνιστική διαδικασία

Το έργο «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων 150 kV XLPE Ε.Ρ. δύο κυκλωμάτων, για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», διακρίνεται σε 3 επιμέρους έργα.

Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε την περασμένη Άνοιξη, υποβλήθηκαν 3 προσφορές για τα 2 υποβρύχια καλώδια, 4 προσφορές για τους 2 Υποσταθμούς που θα κατασκευαστούν στα 2 άκρα της διασύνδεσης και 2 προσφορές  για το υπόγειο, χερσαίο τμήμα της όδευσης των καλωδίων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι πλέον έμπειρες εταιρείες σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων. Τελικά, ανάδοχοι για το έργο αναδείχθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο:

1. Για το πρώτο (Δυτικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης και τις υπόγειες διασυνδέσεις της Πελοποννήσου ανακηρύχθηκε η εταιρεία FULGOR AE έναντι τιμήματος 140,2 εκατ. ευρώ,

2. Για το δεύτερο (Ανατολικό) κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης ανακηρύχθηκε η εταιρεία Prysmian Powerlink έναντι τιμήματος 125,9  εκατ. ευρώ,

3. Για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ  έναντι τιμήματος 41,09 εκατ. ευρώ.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 384 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και Φορέας Υλοποίησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το καλώδιο θα ξεκινά από την Νεάπολη Βοιών και θα καταλήγει στα Νωπήγεια Χανίων.

Η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου θα ενταχθεί για συγχρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους. Επίσης θα λάβει δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και είναι το μεγαλύτερο -έως τώρα- ενιαίο έργο σε προϋπολογισμό στην ιστορία του Διαχειριστή.

Το έργο της «μικρής» διασύνδεσης είναι στρατηγικής σημασίας τόσο όσον αφορά τη μείωση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα υψηλό μιας και οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (οι καταναλωτές όλης της χώρας θα δουν μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος λόγω της δραστικής μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ που θα είναι της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) όσο και σε επίπεδο ασφάλειας προμήθειας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι ΑΣΠ θα πρέπει το επόμενα χρόνια να μειωθούν δραστικά και να μεταβούν σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ καθώς η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα απελευθερώσει επενδύσεις και σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετατρέποντας την σταδιακά σε ένα «πράσινο νησί», συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική οικονομία και εθνική Οικονομία.

Πηγή: Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Advertisement Aecom
Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE24 λεπτά ago

Τα βασικά κριτήρια επιτυχίας των επενδύσεων της Noval Property

Οικία Καλαμάρη, Πειραιάς - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE1 ώρα ago

Νέα επένδυση της Orilina Properties σε ιστορικό κτίριο στον Πειραιά

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE2 ώρες ago

Πού θα επενδύσει η Lamda Development τα κεφάλαια από το νέο “πράσινο” ομόλογο

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE21 ώρες ago

Υπερκαλύφθηκε η Δημόσια Προσφορά της Dimand με υψηλή τελική τιμή μετοχής

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS2 ημέρες ago

Είσοδος της Μπλε Κέδρος στον κλάδο των logistics με επένδυση στη Μεταμόρφωση

Πηγή: The Port Square Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Άνοιξε το πρώτο “urban smart” ξενοδοχείο του Πειραιά πάνω στο λιμάνι και το Μετρό

Το νέο υπό κατασκευή κέντρο διαλογής δεμάτων (logistics hub) της ACS στην Π. Ράλλη - Πηγή: ACS
LOGISTICS3 ημέρες ago

Πότε παραδίδεται σε λειτουργία το νέο logistics hub της ACS στο Αιγάλεω

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Εγκρίθηκε η επένδυση για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Ζάκυνθο

Γενική άποψη της επένδυσης στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Συνεργασία Lamda Development – Prodea για τη δημιουργία σχολείου μέσα στο Ελληνικό

Το νέο HUB 26 Thessaloniki Office Complex στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Divercity Architects
REAL ESTATE4 ημέρες ago

8 νέες επενδύσεις & έργα στο pipeline της Dimand

REAL ESTATE9 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

REAL ESTATE5 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE10 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE11 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε το νέο Πύργο του Πειραιά από ψηλά

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL7 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Στο δρόμο του Χρηματιστηρίου και η Dimand – Στα σκαριά 8 νέες μεγάλες επενδύσεις

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι – Δείτε video

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα – Ποιά εταιρεία την υλοποιεί

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Τα μεγάλα έργα real estate της Dimand

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς θα γίνει ο νέος Πύργος του Πειραιά

The Ellinikon Park - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης στο Ελληνικό

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Isla Brown Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε το πρώτο 5άστερο resort της Brown Hotels στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται & πώς θα επεκταθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Αγρίνιο

Trending