ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Υψηλές “πτήσεις” για τα εμπορικά κέντρα της Lamda το 2023 – Ο ρόλος του Designer Outlet & ο μετασχηματισμός της Lamda Malls

Published

on

Το εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι - Πηγή: Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος

Υψηλές “πτήσεις” και αποδόσεις σημείωσαν τα εμπορικά κέντρα της Lamda στ0 9μηνο του 2023, με την ένταξη του Designer Outlet να συνεισφέρει σημαντικά στο αποτέλεσμα του ομίλου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και ο εταιρικός μετασχηματισμός της Lamda Malls με το βλέμμα στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εν ευθέτω χρόνω.

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τα malls

Τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), προ αποτιμήσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και λοιπών αναπροσαρμογών του Ομίλου Lamda Development για το 9μηνο 2023 παρουσίασαν κέρδη €35,3εκ έναντι κερδών €2,9εκ το 9μηνο 2022.

Εμπορικά Κέντρα: ο συνεχιζόμενος ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα (14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα) και των εσόδων στάθμευσης (21% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας). Τα κέρδη €61,6εκ αποτελούν νέο ιστορικό ρεκόρ σε εννεάμηνη βάση (αύξηση 15% έναντι των κερδών €53,8εκ σε συγκρίσιμη βάση για τα 3 Εμπορικά Κέντρα το Εννεάμηνο 2022).

Designer Outlet Athens: η θετική συνεισφορά με €7,8εκ κέρδη EBITDA για το Εννεάμηνο 2023 (κέρδη €1,3εκ το Εννεάμηνο 2022 για περίοδο 2 μηνών).

Οι κύριοι παράγοντες της ενίσχυσης των κερδών EBITDA των 3 Εμπορικών Κέντρων είναι (α) η αύξηση των εσόδων από μισθώματα και (β) η αύξηση των εσόδων στάθμευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) πλέον περιθωρίου περίπου 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες.

Προχωρά ο μετασχηματισμός της Lamda Malls

Στο πλαίσιο του εν εξελίξει εταιρικού μετασχηματισμού της Lamda Malls, είναι σε εξέλιξη οι παρακάτω σημαντικές διαδικασίες/ενέργειες:

• Η ολοκλήρωση της εισφοράς των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών (α) LAMDA ELLINIKON MALLS HOLDING S.M.S.A., (β) Malls Management Services S.M.S.A. και (γ) The Mall Athens S.M.S.A. στο μετοχικό κεφάλαιο της LAMDA MALLS, η οποία βάσει του χρονοδιαγράμματος αναμένεται περί τα τέλη του 2023.

• Η ολοκλήρωση της μετατροπής της εταιρικής μορφής της θυγατρικής εταιρείας DESIGNER OUTLET ATHENS από ΕΠΕ σε ΑΕ, η οποία βάσει χρονοδιαγράμματος αναμένεται περί τα τέλη του 2023.

Advertisement

TRENDING