ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

3 μεγάλα εμπορικά ακίνητα κοντά στον Κηφισό αναζητούν νέο μέλλον

Published

on

Η Λεωφόρος Κηφισού από ψηλά - Design by Canva Pro

Βοτανικός, Ακαδημία Πλάτωνος, Γκάζι. Τρεις περιοχές, πρώην βιομηχανικές, που τα τελευταία χρόνια αναζητούν να βρουν -επάξια- μια θέση ανάμεσα στις νέες hot εμπορικές περιοχές της Αθήνας.

Εκεί, τρία μεγάλα εμπορικά ακίνητα, νυν ή παρ’ ολίγον εμπορικά κέντρα, αναζητούν λύσεις για να περάσουν στην επόμενη ημέρα.

Την ώρα που στον Κηφισό, από τη Δυτική πλευρά του ποταμιού, ολοκληρώνονται ή δρομολογούνται μεγάλες επενδύσεις, όπως το νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park στο Νέο Φάληρο, η επέκταση του River West και η έτερη μεγάλη επένδυση της Noval στους χώρους του πρώην εργοστασίου της Viohalco, στην αντίπερα όχθη τρία μεγάλα εμπορικά ακίνητα βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης λύσης, επενδυτών ή και τα δύο μαζί.

1. Το πρώην Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος

Στην έκταση – φιλέτο στην Ακαδημία Πλάτωνος τελικά δεν έγινε το Academy Gardens της BlackRock, μια εμβληματική επένδυση για εμπορικό κέντρο που θα αναβάθμιζε την περιοχή, αλλά ένα καθαρά εμπορικό πάρκο. Εκεί βρισκόταν παλιά η κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εμπορικό ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Κηφισού 60 με την οδό Ηρούς.

Άνοιξε το 2020 και το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργεί πλέον ως κατάστημα Leroy Merlin.

H επένδυση ανήλθε σε περίπου 22 εκ. ευρώ (μαζί με την απόκτηση του οικοπέδου).

Φέτος, η Hines ξεκίνησε διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ακινήτου, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό τίμημα και έτσι ο διαγωνισμός έληξε άγονος, στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών.

2. Το Athens Heart στο Γκάζι

Τα σχέδια για το premium εκπτωτικό mall στην Πειραιώς έμειναν στο συρτάρι και σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Εθνική Τράπεζα αναζητά νέο εταίρο για την επόμενη ημέρα του γνωστού εμπορικού κέντρου Athens Heart.

Το “εμπορικό κέντρο της καρδιάς μας” με σήμα την καρδιά δεν κατάφερε ποτέ να δικαιολογήσει τον τίτλο του.

Παρά τις προσπάθειες κατα καιρούς, τις αλλαγές διαχείρισης αλλά και ιδιοκτησίας, ουσιαστικά το εμπορικό κέντρο δεν κατάφερε να πάρει επάξια μια θέση στην πεντάδα των πιο δημοφιλών εμπορικών κέντρων της Αθήνας.

Λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, το 2019, έγινε συμφωνία ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την αμερικανική Hines, για τη δημιουργία joint venture που θα μετέτρεπε το γνωστό εμπορικό κέντρο σε πολυτελές εκπτωτικό mall με την ονομασία Gazi Outlets. Μάλιστα, με στόχο την προσέλκυση επιπλέον επισκεψιμότητας, το εμπορικό στη νέα του μορφή θα έχει και πολλές χρήσεις ψυχαγωγίας (χώρους εστίασης και κινηματογράφο).

Πλέον η Εθνική Τράπεζα αναζητά εταιρεία για να αγοράσει το εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε ήδη σταλεί ενημέρωση στους μεγάλους παίκτες της αγοράς (εταιρείες real estate αλλά και εταιρείες που έχουν ήδη εμπορικά κέντρα).

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο οι εξελίξεις αναμένεται να “τρέξουν” όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η μετα-πανδημική εποχή στην ελληνική οικονομία.

3. Το ημιτελές mall στο Βοτανικό

Το κατά 70% ημιτελές mall του πρώην κραταιού ομίλου real estate του Μπάμπη Βωβού αποτελεί σίγουρα ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα της επίπτωσης που είχε η φούσκα ακινήτων μαζί με την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε στην Ελλάδα στις δυναμικά αναπτυσσόμενες εταιρείες real estate.

Είναι εξάλλου γνωστή η μεγάλη ταχύτητα με την οποία ο Μπάμπης Βωβός επιθυμούσε να ολοκληρώνει τα νέα projects ώστε να προχωρά στα επόμενα. Μόνο που στην περίπτωση του mall στο Βοτανικό, η κολοσσιαία επένδυση 250 εκ ευρώ “σκόνταψε” στις αντιδράσεις και προσφυγές των κατοίκων της περιοχής και τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Το νέο mall φιλοδοξούσε να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Αθήνα και την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά 25% σε μέγεθος το The Mall Athens στο Μαρούσι.

Είχε προβλεπόμενη επιφάνεια 70.000 τ.μ. και θα περιλάμβανε και 3.000 θέσεις στάθμευσης.

Αποτελούσε τμήμα του project της Διπλής Ανάπλασης (που τελικά ακυρώθηκε από το ΣτΕ) και είχε ξεκινήσει το 2008, ακριβώς πάνω στην αρχή της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Επρόκειτο μάλιστα να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το 2009, με τους κατασκευαστικούς ρυθμούς ρεκόρ της Διεθνούς Τεχνικής. Τελικά οι κατασκευές σταμάτησαν στο 70%, με το μπλόκο του ΣτΕ, μετά από τις συνεχείς προσφυγές των κατοίκων της περιοχής.

Από το πάγωμα των εργασιών και μετά, και φυσικά με τις οικονομικές εξελίξεις γύρω από το Μπάμπη Βωβό και τη Διεθνή Τεχνική να τρέχουν, το mall ουσιαστικά αφέθηκε στην τύχη του.

Ο όμιλος κατέρρευσε και το σχέδιο εξυγίανσης του, που εγκρίθηκε πριν 5 έτη, έφερε το mall στα χέρια των νέων του ιδιοκτητών: τις τράπεζες Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τελευταίες μάλιστα συνέστησαν την εταιρεία “ΑΕΠ Ελαιώνα” για να διαχειριστεί το project του Mall ενώ είχε γίνει και μια διετής συμφωνία με την Hines, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, και αυτή η συμφωνία εξέπνευσε πλέον με αποτέλεσμα να τεθεί πάλι το πρότζεκτ επί μηδενικής βάσης.

Το νέο Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την οριστική Διπλή Ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2021 έδωσε νέες ελπίζες για την αξιοποίηση του ημιτελούς mall. Μάλιστα, το υπέγραψαν και οι δύο ιδιοκτήτριες – τράπεζες του μέσω της ΑΕΠ Ελαιώνα.

Στο νέο σχέδιο των 163,5 εκ. ευρώ περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση του ημιτελούς mall, 52.000 τ.μ.. Το τι μέλλει γενέσθαι όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Στο τραπέζι έχει πέσει τόσο η ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου όσο και η δημιουργία κτιρίου σύγχρονων γραφείων υψηλών προδιαγραφών, που παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση τελευταία.

5 ακίνητα – φιλέτα στο Βοτανικό αναμένουν μεγάλες επενδύσεις με τη Διπλή Ανάπλαση

Advertisement

TRENDING