Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

3rd InvestGR Forum 2020: πώς η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις

Newsroom

Published

on

Στο τελευταίο πάνελ της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, συζητήθηκε κατά πόσον η έννοια του Σκοπού (Purpose) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα και τη βελτίωση της εικόνας της ως επενδυτικού προορισμού.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και ασυνήθιστο πάνελ, με θέμα: «State and Corporate Purpose: The new asset of Greece to attract foreign investments» και συντονιστή τον δημοσιογράφο, κ. Απόστολο Μαγγηριάδη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JTI, κ. Victor Crespo, η Franchise Country Director Greece, Cyprus, Malta της The Coca-Cola Company, κα Λίλιαν Νεκταρίου και ο κ. Χρήστος Τσόλκας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Συγγραφέας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, μίλησε για τη σημασία του Σκοπού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αναφερόμενος στη συμβολή των μεταρρυθμίσεων στον αστικό ιστό για την προσέλκυση επενδύσεων και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Σήμερα, η ανάπλαση της Ομόνοιας δημιουργεί τις συνθήκες και βοηθά στη δημιουργία ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης. Άρα, μιλάμε για μεγαλύτερη προσέλκυση τουριστών. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε, με διάλογο και διαβούλευση, και για τα επόμενα βήματα του Μεγάλου Περιπάτου, αποδεικνύοντας ότι επενδύουμε στις παρεμβάσεις που έχουν πολλαπλά οφέλη».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Αθήνα στην προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα όσα έγιναν στον Δήμο των Αθηναίων στην περίοδο της πανδημίας: «Η εικόνα της χώρας άλλαξε σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Κι αυτό, γιατί η Ελλάδα επέδειξε διαχειριστική επάρκεια και ικανότητα, μέσα και από τη συνεννόηση των κομμάτων. Η κρίση, όμως, συνέβαλε και ως καταλύτης σε πολλές αλλαγές. Π.χ., στον Δήμο της Αθήνας πήραμε γρήγορα πολλές πρωτοβουλίες, όπως η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του Δήμου ή τα έργα οδοποιίας και οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας. Άρα, οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επενδυτικής προοπτικής της», για να καταλήξει: «Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας είναι ότι η Ελλάδα και η Αθήνα αποτελούν σοβαρό και ασφαλή επενδυτικό προορισμό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JTI, κ. Victor Crespo, παρουσίασε πώς η εταιρεία του αντιλαμβάνεται τη θέση και τον δικό της Σκοπό στο πλαίσιο του κλάδου των προϊόντων καπνού στην Ελλάδα, λέγοντας ότι: «Δεδομένου ότι η JTI είναι η 2η εταιρεία στην Ελλάδα και η μοναδική διεθνής εταιρεία με εγχώρια παραγωγή συμβατικών προϊόντων καπνού, συνεισφέροντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 2% του συνόλου της είσπραξης φόρων του Δημοσίου, στοχεύουμε στη διαρκή βελτίωση παρέχοντας προϊόντα υψηλής ποιοτικής στάθμης, θέτοντας τους καταναλωτές στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας».

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Crespo ανέλυσε πώς η JTI αξιολογεί την επένδυσή της, προ διετίας, στην εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, αναφέροντας ειδικότερα: «Για την JTI, η επένδυση στη ΣΕΚΑΠ αντιμετωπίζεται ως στόχος μακράς πνοής, με τη συνεχή και συστηματική επένδυση για την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του εργοστασίου, με αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών».

Καταλήγοντας, ο κ. Crespo περιέγραψε τη συνεισφορά της εταιρείας του στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οι στόχοι της JTI συντάσσονται με αυτούς της κυβέρνησης, καθώς συμβάλλουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της βελτίωσης του δείκτη εξαγωγών, εστιάζοντας σε τομείς με προστιθέμενη αξία. Παράλληλα, στηρίζουμε σταθερά και με συνέπεια εδώ και 40 χρόνια την αγροτική επιχειρηματικότητα με την προμήθεια των διεθνούς φήμης ποιοτικών ελληνικών καπνών».

Η Franchise Country Director Greece, Cyprus, Malta της The Coca-Cola Company, κα Λίλιαν Νεκταρίου, εξήγησε πώς η εταιρεία της αντιλαμβάνεται την έννοια του Σκοπού, τονίζοντας ότι: «Η έννοια της ανάπτυξης που συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία και στην προστασία του περιβάλλοντος (purposeful growth), συνιστά κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Πρόκειται για την άρρηκτη σύνδεση του ρόλου και της λειτουργίας των εταιρειών µε την κοινωνία και τους πολίτες. Για όλους εμάς στην Coca-Cola, η ανάπτυξη με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον συνδέεται άμεσα με την ανάγκη της συνεργασίας µε άλλες εταιρείες, την πολιτεία, την κοινωνία και µη κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς μόνον έτσι μπορούν να προκύψουν ουσιαστικές λύσεις στα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, αλλά και ο κόσμος.»

Στη συνέχεια, η κα Νεκταρίου περιέγραψε πώς η Coca-Cola συμβάλλει, σε εθνικό επίπεδο, σε “Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα”, αναφέροντας ειδικότερα: «Πιστεύουμε πως Ένας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα είναι εφικτός. Έτσι, μέσα από την κοινωνική πλατφόρμα “Zero Waste Future”, πραγματοποιούμε δράσεις ανά την Ελλάδα με γνώμονα την παρέμβαση, την εκπαίδευση σε θέματα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας και την αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών απέναντι στα απορρίμματα».

Ακολούθως, η κα Νεκταρίου ανέλυσε πώς ο Σκοπός συνδέεται με την υποστήριξη της κοινωνίας, λέγοντας ότι: «Στην Coca-Cola πιστεύουμε πως κάθε εταιρεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται, και των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να είναι ενεργό και υπεύθυνο μέλος και να βρίσκεται στο πλευρό τους, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ευημερία τους».

Ο κ.Χρήστος Τσόλκας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Συγγραφέας, ανέλυσε πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του ευρύτερου Σκοπού, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων εταιριών που το επιχειρηματικό τους μοντέλο στηρίζεται ή περιστρέφεται γύρω από τον «σκοπό».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσόλκας παρέθεσε «Διαδρόμους Ευκαιριών», πεδία δηλαδή στα οποία θα μπορούσε η Ελλάδα να εστιάσει και να χτίσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αναφέροντας ειδικότερα την εξ αποστάσεως εργασία ξένων υπηκόων, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή και τη μετεγκατάσταση συνταξιούχων άλλων χωρών μεσαίου και υψηλού οικονομικού προφίλ με προσφορά υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Τσόλκας εξήγησε πώς ένας Εθνικός Σκοπός μπορεί να λειτουργήσει ως γονιμοποιητικό στοιχείο για την αντιστροφή του brain drain, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι ταλαντούχοι που έφυγαν δε θα αργήσουν να επιστρέψουν, αν διαπιστώσουν ότι υπάρχει όραμα, σοβαρός, συνεπής και συστηματικός σχεδιασμός και δράσεις, που καλύπτουν έμπρακτα τις γενεσιουργές αιτίες της φυγής τους. Αξιοκρατία, γρήγορο κράτος, ισχυροί θεσμοί, ευνοϊκή φορολογία για ατομική και συλλογική ανάπτυξη, φρέσκιες ιδέες και, πάνω από όλα, σταθερότητα».

Το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών και του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων βιομηχανιών, ενώ σημαντικά ΜΜΕ είναι Χορηγοί Επικοινωνίας.

Οι εργασίες του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position θα συνεχιστούν στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2020.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE6 ώρες ago

Σε άνοδο οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Για ποιά διαμερίσματα αυξήθηκαν περισσότερο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Και με τη “βούλα” προχωρά ως Στρατηγική Επένδυση το Diaporos Green Retreat στη Χαλκιδική – Τι περιλαμβάνει η επένδυση των 41 εκατ. ευρώ

Lesante Classic - Πηγή: Lesante Collection
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Ολοκληρώνεται το 2026 η μεγάλη επένδυση αναβάθμισης του Lesante Classic, του πρώτου 5άστερου ξενοδοχείου της Ζακύνθου

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE7 ώρες ago

Τα 5 βήματα για τη σωστή μεταπώληση πολυτελούς κατοικίας στην Ελλάδα – Τι να προσέξετε

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου “στα σκαριά” στην Κέρκυρα

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Sokio Piraeus, BW Premier Collection - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Με ποιές αλλαγές προχωρά η επένδυση

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Από τα data centers έως τα logistics – Πώς οι υποδομές και η τεχνολογία επηρεάζουν το real estate

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στην Κω – Πού θα γίνει

Τα νέα κτίρια γραφείων στο ακίνητο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει

Wyndham Residences Piraeus Marina Zeas - Πηγή: Wyndham / DKG Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το ακίνητο στην οδό Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου

Το πρώτο ξενοδοχείο Destination by Hyatt στην Ελλάδα ανοίγει στην Πάρο - Πηγή: SWOT
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

To Ξενία Κύθνου - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Με 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).