Connect with us

REAL ESTATE

8 στους 10 θα προβούν σε αγορά, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου μέσα στην επόμενη 5ετία – Τι δείχνει νέα έρευνα

Newsroom

Published

on

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro

Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αγοράσουν, πουλήσουν ή ενοικιάσουν κάποιο ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για τους μεσίτες.

Σημειώνεται πως τη μελέτη για λογαριασμό του Ε.Ε.Α. εκπόνησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Από την έρευνα προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και ένα από αυτά είναι ότι παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν, η ζήτηση για μεσιτικές υπηρεσίες παραμένει ισχυρή. Υπάρχουν λοιπόν σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, κάτι που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου μιλάμε για έναν κλάδο με ιδιαίτερη δυναμική με κυρίαρχη χρονιά το 2019 σε επίπεδο δηλωθέντων εισοδημάτων και αριθμού επαγγελματιών.

Όταν σήμερα το 76% των ερωτώμενων δηλώνει ότι είναι πιθανό να αγοράσει, πουλήσει ή ενοικιάσει κάποιο ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία, καταλαβαίνουμε ότι το επάγγελμα του μεσίτη είναι κομβικό.

Επίσης τα στοιχεία αποδεικνύουν και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά για την αναζήτηση στέγης, κάτι που ήδη αποτελεί πρόβλημα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην προσπάθεια του να στηρίξει με κάθε τρόπο τα μέλη του, έχει εκπονήσει μία σειρά από Μελέτες που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά διάφορους κομβικούς κλάδους της οικονομίας. Έτσι, μετά από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τις σχολές οδηγών, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών αλλά και άλλους κλάδους, έχουν πλέον και οι μεσίτες μία εμπεριστατωμένη Μελέτη για τον δικό τους επαγγελματικό χώρο».

Κύρια αποτελέσματα έρευνας:

  • Οι συναλλαγές ακινήτων αφορούν κατά κύριο λόγο κατοικίες και δευτερευόντως επαγγελματική στέγη. Το 87% του δείγματος έχει προβεί σε μία ή περισσότερες συναλλαγές ακινήτων.
  • Το 77% θεωρεί πιθανό να κάνει κάποια συναλλαγή με ακίνητα την επόμενη πενταετία, το 11% απίθανο και το 12% δεν κάνει κάποια πρόβλεψη. Στο ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής συναλλαγής, το 51,9% θα ξεκινήσει την αναζήτηση ακινήτου μέσω του διαδικτύου, το 24,2% μέσω κάποιου μεσιτικού γραφείου και το 14,6% μέσω συγγενών και φίλων.
  • Το 76% όσων είχαν κάποια συναλλαγή αφορά ενοικίαση κατοικίας (είτε ως ιδιοκτήτες/τριες είτε ως ενοικιαστές/τριες) και το 55% αγοραπωλησία κατοικίας. Ακολουθούν οι συναλλαγές για επαγγελματική στέγη, με το 30% να αφορά ενοικίαση και το 10% αγοραπωλησία. Σημαντικό ποσοστό συναλλαγών (26%) αφορά αγοραπωλησίες οικοπέδων και ένα ελάχιστο ποσοστό (3%) αφορά στην ενοικίαση οικοπέδου.
  • Το 52% όσων είχαν συναλλαγή με ακίνητα αξιοποίησαν υπηρεσίες μεσιτικής διαμεσολάβησης. Το 45% όσων χρησιμοποίησαν μεσιτικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν τη συναλλαγή τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Κύρια αιτία της μη απεύθυνσης σε κάποιον μεσίτη αναδεικνύεται η διεκπεραίωση της συναλλαγής από το ίδιο το άτομο (67,4%). Το 26,7% απέφυγε τη μεσιτεία, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.
  • Η αξιοποίηση μεσιτικών υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για την ενοικίαση (56,3%) ή την αγορά/πώληση κατοικίας (54,4%) και έπονται η αγοραπωλησία οικοπέδου (20,13%), η ενοικίαση επαγγελματικής στέγης (14,1%) και η αγοραπωλησία επαγγελματικής στέγης (7,7%).
  • Το 54% όσων αξιοποίησαν μεσιτικές υπηρεσίες απευθύνθηκε εξ αρχής σε κάποιον μεσίτη ή μεσίτρια, ενώ το 45% όχι.
  • Σχεδόν το 50% όσων αξιοποίησαν κάποιον/α μεσίτη ή μεσίτρια εμφανίζεται πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες που έλαβε.
  • To 64% θεωρεί τον/την μεσίτη/τρια με τον/την οποίον/α συνεργάστηκε αξιόπιστο/η ή μάλλον αξιόπιστο/η, το 20% διατηρεί ουδέτερη στάση και μόλις το 16% θεωρεί τον/την μεσίτη/τρια που συνεργάστηκε αναξιόπιστο/η ή μάλλον αναξιόπιστο/η.
  • Το 61,7% των ερωτώμενων θεωρεί πολύ και αρκετά ενημερωμένο/η τον/την μεσίτη/τρια με τον/την οποίον/α συνεργάστηκε. Μέτρια ενημερωμένος/η θεωρεί ότι ήταν το 24,6% των ερωτώμενων, και πολύ πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά των απαντήσεων που βρίσκουν λίγο ή καθόλου ενημερωμένο/η τον/την μεσίτη/τρια, δηλαδή μόλις 12,8%.
  • Ως σημαντικότεροι παράγοντες για την επιλογή του καταλληλότερου μεσίτη, αναδεικνύονται ο επαγγελματισμός (62,7%), η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών (47,3%), η γνώση της αγοράς (43,9%) και η εμπειρία (35,8%). Σημαντικό, επίσης, θεωρείται το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών (21,2%), οι συστάσεις από πρόσωπα που εμπιστεύονται (14,3%) αλλά και η ευελιξία – διαθεσιμότητα του μεσίτη (12,8%), ενώ χαμηλά αξιολογούνται η φήμη (5,4%) και οι διαθέσιμες κριτικές – αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών (3,9%).
  • Ως σημεία που χρήζουν βελτίωσης από τους μεσίτες, αναδεικνύονται η μεγαλύτερη ακρίβεια των προσφερόμενων πληροφοριών (52,7%), η πιο εξειδικευμένη γνώση (32,8%), το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών (29,3%), η ευγένεια και ο επαγγελματισμός (25,1%), η διαφάνεια στις χρεώσεις (24,6%), η ευελιξία στις ανάγκες των πελατών (24,2%), η ταχύτητα εξυπηρέτησης (22,3%) και η αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων (22,1%).
  • Το 51% όσων έχουν αξιοποιήσει μεσιτικές υπηρεσίες στο παρελθόν εμφανίζεται πρόθυμο να συστήσει τον μεσίτη ή τη μεσίτρια που συνεργάστηκε σε τρίτους, έναντι του 26% που δηλώνει ούτε πιθανό ούτε απίθανο να παρέχει συστάσεις και του 22% που αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
  • Το 61,5% όσων έχουν χρησιμοποιήσει μεσιτικές υπηρεσίες για κάποια συναλλαγή με ακίνητα, θεωρεί τη συμβολή τους σημαντική, έναντι του 23,6% που τη χαρακτηρίζει ούτε σημαντική ούτε ασήμαντη και του 13,7% που τη χαρακτηρίζει ασήμαντη.
  • Κύριες πηγές πληροφόρησης για την εξεύρεση κατάλληλου μεσίτη ή μεσίτριας αναδεικνύονται το διαδίκτυο (74,5%) και οι συστάσεις φίλων ή της οικογένειας (53,7%), ενώ χαμηλή επίδραση φαίνεται να έχουν οι διαφημίσεις (9%) και οι εφημερίδες ή τα περιοδικά (4,7%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ9 ώρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Golden Milos Beach House by Domotel - Πηγή: Domotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

REAL ESTATE1 ημέρα ago

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Wyndham Corfu Acharavi - Πηγή: Wyndham Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Μέσω της Wyndham επεκτείνεται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά η καναδική Mercan – Σε ποιό γνωστό ξενοδοχείο της Κέρκυρας επενδύει

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

5 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία στα Ιόνια Νησιά – Δείτε σε ποιά νησιά θα γίνουν

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Προσιτή κατοικία: 9 παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά και ζήτηση – Τι δείχνει έρευνα της Alpha Bank

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

Η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κύμη Ευβοίας - Πηγή: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

KERANIS Residences - Πηγή: Mercan Greece
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Σε νέα “εποχή” περνά το ιστορικό κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ στον Πειραιά – Πώς θα μετατραπεί σε KERANIS Residences από την καναδική MERCAN

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Γορτυνίας 7 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).