Connect with us

REAL ESTATE

8 στους 10 θα προβούν σε αγορά, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου μέσα στην επόμενη 5ετία – Τι δείχνει νέα έρευνα

Newsroom

Published

on

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro

Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αγοράσουν, πουλήσουν ή ενοικιάσουν κάποιο ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για τους μεσίτες.

Σημειώνεται πως τη μελέτη για λογαριασμό του Ε.Ε.Α. εκπόνησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Από την έρευνα προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και ένα από αυτά είναι ότι παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν, η ζήτηση για μεσιτικές υπηρεσίες παραμένει ισχυρή. Υπάρχουν λοιπόν σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, κάτι που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου μιλάμε για έναν κλάδο με ιδιαίτερη δυναμική με κυρίαρχη χρονιά το 2019 σε επίπεδο δηλωθέντων εισοδημάτων και αριθμού επαγγελματιών.

Όταν σήμερα το 76% των ερωτώμενων δηλώνει ότι είναι πιθανό να αγοράσει, πουλήσει ή ενοικιάσει κάποιο ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία, καταλαβαίνουμε ότι το επάγγελμα του μεσίτη είναι κομβικό.

Επίσης τα στοιχεία αποδεικνύουν και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά για την αναζήτηση στέγης, κάτι που ήδη αποτελεί πρόβλημα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην προσπάθεια του να στηρίξει με κάθε τρόπο τα μέλη του, έχει εκπονήσει μία σειρά από Μελέτες που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά διάφορους κομβικούς κλάδους της οικονομίας. Έτσι, μετά από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, τις σχολές οδηγών, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών αλλά και άλλους κλάδους, έχουν πλέον και οι μεσίτες μία εμπεριστατωμένη Μελέτη για τον δικό τους επαγγελματικό χώρο».

Κύρια αποτελέσματα έρευνας:

  • Οι συναλλαγές ακινήτων αφορούν κατά κύριο λόγο κατοικίες και δευτερευόντως επαγγελματική στέγη. Το 87% του δείγματος έχει προβεί σε μία ή περισσότερες συναλλαγές ακινήτων.
  • Το 77% θεωρεί πιθανό να κάνει κάποια συναλλαγή με ακίνητα την επόμενη πενταετία, το 11% απίθανο και το 12% δεν κάνει κάποια πρόβλεψη. Στο ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής συναλλαγής, το 51,9% θα ξεκινήσει την αναζήτηση ακινήτου μέσω του διαδικτύου, το 24,2% μέσω κάποιου μεσιτικού γραφείου και το 14,6% μέσω συγγενών και φίλων.
  • Το 76% όσων είχαν κάποια συναλλαγή αφορά ενοικίαση κατοικίας (είτε ως ιδιοκτήτες/τριες είτε ως ενοικιαστές/τριες) και το 55% αγοραπωλησία κατοικίας. Ακολουθούν οι συναλλαγές για επαγγελματική στέγη, με το 30% να αφορά ενοικίαση και το 10% αγοραπωλησία. Σημαντικό ποσοστό συναλλαγών (26%) αφορά αγοραπωλησίες οικοπέδων και ένα ελάχιστο ποσοστό (3%) αφορά στην ενοικίαση οικοπέδου.
  • Το 52% όσων είχαν συναλλαγή με ακίνητα αξιοποίησαν υπηρεσίες μεσιτικής διαμεσολάβησης. Το 45% όσων χρησιμοποίησαν μεσιτικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν τη συναλλαγή τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Κύρια αιτία της μη απεύθυνσης σε κάποιον μεσίτη αναδεικνύεται η διεκπεραίωση της συναλλαγής από το ίδιο το άτομο (67,4%). Το 26,7% απέφυγε τη μεσιτεία, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης.
  • Η αξιοποίηση μεσιτικών υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για την ενοικίαση (56,3%) ή την αγορά/πώληση κατοικίας (54,4%) και έπονται η αγοραπωλησία οικοπέδου (20,13%), η ενοικίαση επαγγελματικής στέγης (14,1%) και η αγοραπωλησία επαγγελματικής στέγης (7,7%).
  • Το 54% όσων αξιοποίησαν μεσιτικές υπηρεσίες απευθύνθηκε εξ αρχής σε κάποιον μεσίτη ή μεσίτρια, ενώ το 45% όχι.
  • Σχεδόν το 50% όσων αξιοποίησαν κάποιον/α μεσίτη ή μεσίτρια εμφανίζεται πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες που έλαβε.
  • To 64% θεωρεί τον/την μεσίτη/τρια με τον/την οποίον/α συνεργάστηκε αξιόπιστο/η ή μάλλον αξιόπιστο/η, το 20% διατηρεί ουδέτερη στάση και μόλις το 16% θεωρεί τον/την μεσίτη/τρια που συνεργάστηκε αναξιόπιστο/η ή μάλλον αναξιόπιστο/η.
  • Το 61,7% των ερωτώμενων θεωρεί πολύ και αρκετά ενημερωμένο/η τον/την μεσίτη/τρια με τον/την οποίον/α συνεργάστηκε. Μέτρια ενημερωμένος/η θεωρεί ότι ήταν το 24,6% των ερωτώμενων, και πολύ πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά των απαντήσεων που βρίσκουν λίγο ή καθόλου ενημερωμένο/η τον/την μεσίτη/τρια, δηλαδή μόλις 12,8%.
  • Ως σημαντικότεροι παράγοντες για την επιλογή του καταλληλότερου μεσίτη, αναδεικνύονται ο επαγγελματισμός (62,7%), η παροχή αξιόπιστων πληροφοριών (47,3%), η γνώση της αγοράς (43,9%) και η εμπειρία (35,8%). Σημαντικό, επίσης, θεωρείται το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών (21,2%), οι συστάσεις από πρόσωπα που εμπιστεύονται (14,3%) αλλά και η ευελιξία – διαθεσιμότητα του μεσίτη (12,8%), ενώ χαμηλά αξιολογούνται η φήμη (5,4%) και οι διαθέσιμες κριτικές – αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών (3,9%).
  • Ως σημεία που χρήζουν βελτίωσης από τους μεσίτες, αναδεικνύονται η μεγαλύτερη ακρίβεια των προσφερόμενων πληροφοριών (52,7%), η πιο εξειδικευμένη γνώση (32,8%), το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών (29,3%), η ευγένεια και ο επαγγελματισμός (25,1%), η διαφάνεια στις χρεώσεις (24,6%), η ευελιξία στις ανάγκες των πελατών (24,2%), η ταχύτητα εξυπηρέτησης (22,3%) και η αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων (22,1%).
  • Το 51% όσων έχουν αξιοποιήσει μεσιτικές υπηρεσίες στο παρελθόν εμφανίζεται πρόθυμο να συστήσει τον μεσίτη ή τη μεσίτρια που συνεργάστηκε σε τρίτους, έναντι του 26% που δηλώνει ούτε πιθανό ούτε απίθανο να παρέχει συστάσεις και του 22% που αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
  • Το 61,5% όσων έχουν χρησιμοποιήσει μεσιτικές υπηρεσίες για κάποια συναλλαγή με ακίνητα, θεωρεί τη συμβολή τους σημαντική, έναντι του 23,6% που τη χαρακτηρίζει ούτε σημαντική ούτε ασήμαντη και του 13,7% που τη χαρακτηρίζει ασήμαντη.
  • Κύριες πηγές πληροφόρησης για την εξεύρεση κατάλληλου μεσίτη ή μεσίτριας αναδεικνύονται το διαδίκτυο (74,5%) και οι συστάσεις φίλων ή της οικογένειας (53,7%), ενώ χαμηλή επίδραση φαίνεται να έχουν οι διαφημίσεις (9%) και οι εφημερίδες ή τα περιοδικά (4,7%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
To πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι - Πηγή: Υπερταμείο / Growthfund
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Στη “μάχη” για το μεγάλο έργο παραχώρησης στο Τατόι η Hellenic Properties – Με ποιά άλλη εταιρεία συμμετέχει ως κοινοπραξία

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας 199 στο Μαρούσι - Πηγή: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ23 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η κτιριακή επένδυση γραφείων της Noval Property στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι

Design by Canva Pro
REAL ESTATE23 ώρες ago

Αρχιτεκτονική και Real Estate στην εποχή του AI: η μετάβαση που αλλάζει τον σχεδιασμό και την οργάνωση των έργων

Sigma Suites Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

New entry στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης – Άνοιξε το νέο 4άστερο Sigma Suites Hotel στις Συκιές

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας 199 στο Μαρούσι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ισχυρή ανάπτυξη για τη Noval Property το 2025 – Ποιά έργα ολοκλήρωσε και ποιά βρίσκονται στο pipeline για το 2026

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Jeremy Dworken (Foster+Partners): οι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και το case study του mega έργου 270 Park Avenue στη Νέα Υόρκη

San Antonio Summerland
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Μύκονο

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 ημέρες ago

Τι προβλέπεται για την αγορά logistics real estate στην Ελλάδα το 2026 – Οι νέες τάσεις και η πορεία των τιμών ενοικίασης και πώλησης αποθηκών

Πηγή: Ελλάκτωρ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Ποιό κτίριο γραφείων στη Βασιλίσσης Σοφίας απέκτησε από την PRODEA η ΕΛΛΑΚΤΩΡ

To πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι - Πηγή: Υπερταμείο / Growthfund
REAL ESTATE3 ημέρες ago

5 “μνηστήρες” για το έργο παραχώρησης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά μεγάλα ονόματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και γραφείων Skyway στο Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE

Το ακίνητο στην οδό Χάρητος 3 στο Κολωνάκι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Παραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

Το ιστορικό Μέγαρο Αλμυράντη στην Παλιά Βουλή, που θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS3 ημέρες ago

Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές

The Modernist στο Κολωνάκι - Πηγή: BriQ Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση

Το νέο IKOS Kissamos - Πηγή: LinkedIn/Ανδρέας Ανδρεάδης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project

Το πολυώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Παπαστράτου και Αγίου Δημητρίου στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Προς ολοκλήρωση η μεγάλη επένδυση της ZEUS στον Πειραιά – Ποιό εμβληματικό κτίριο κοντά στο λιμάνι “μεταμορφώνεται”

Η οδός Αισχύλου στην περιοχή του Ψυρρή - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν

Φωτό: Apto
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο Data Center Olive στα Σπάτα – Ποιά εταιρεία επενδύει και πώς προχωρά το έργο

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 μήνα ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι - Όμιλος Regency
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι

Το νέο συγκρότημα κατοικιών και supermarket της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).