Connect with us

REAL ESTATE

Jeremy Dworken (Foster+Partners): οι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και το case study του mega έργου 270 Park Avenue στη Νέα Υόρκη

Στέλλα Αυγουστάκη

Published

on

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
Ο οικιστικός πύργος Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development

Υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μεγάλων έργων στην ελληνική αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν επενδυτές και πελάτες με την οικονομική και στρατηγική δυνατότητα να τα υποστηρίξουν.

Αυτό επισήμανε στο Bizness.gr ο Partner της Foster + Partners και Director του γραφείου της εταιρείας στη Νέα Υόρκη, Jeremy Dworken, στο περιθώριο του 1ου CODE Forum, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τις προϋποθέσεις για έργα σύγχρονου και βιώσιμου σχεδιασμού που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής και του αστικού περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στο case study της ανάπτυξης των νέων κεντρικών γραφείων της JPMorganChase, στο 270 Park Avenue στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι οι αγορές που επενδύουν σε πράσινες υποδομές και αρχιτεκτονική υψηλών προδιαγραφών αποκτούν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Όπως ανέφερε, η αρχιτεκτονική δεν αποτελεί απλώς μια τεχνική διαδικασία, αλλά έναν παράγοντα με άμεση επίδραση στην κοινωνία, στην οικονομική δραστηριότητα και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα

Η Foster + Partners έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε εμβληματικά έργα μεγάλης κλίμακας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο ολοκληρωμένος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του masterplan για το mega-project The Ellinikon, στην παραλιακή ζώνη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπτύξεις στην Ευρώπη. Το έργο αφορά τη διαμόρφωση συνολικών χρήσεων γης, δημόσιων χώρων και βιώσιμων παραλιακών κοινόχρηστων υποδομών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ο Riviera Tower, ο υπό κατασκευή πύργος κατοικιών στο The Ellinikon, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποτελέσει το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, με ύψος περίπου 200 μέτρων. Το έργο ενσωματώνει εκτεταμένα στοιχεία πρασίνου και σχεδιάζεται με στόχο την επίτευξη υψηλών πιστοποιήσεων βιωσιμότητας.

Παράλληλα, το γραφείο συμμετέχει στην ανάπτυξη του The Grid στο Μαρούσι, ενός σύγχρονου γραφειακού και εμπορικού συγκροτήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, με έντονη παρουσία δημόσιων χώρων, πράσινων επιφανειών και κεντρικής αυλής που λειτουργεί ως χώρος συνάντησης και συνεργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, η Foster + Partners έχει παρουσιάσει masterplan για την αστική ανάπλαση της ιστορικής Ζυθοποιίας FIX, με στόχο τη μετατροπή της σε μια ζωντανή, μικτών χρήσεων παραλιακή περιοχή που θα περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, πολιτιστικούς χώρους και εκτεταμένους δημόσιους υπαίθριους χώρους.

Κατά την κεντρική ομιλία του στο CODE Forum, ο Jeremy Dworken παρουσίασε το έργο των νέων κεντρικών γραφείων της JPMorganChase, στο 270 Park Avenue, το οποίο αποτελεί το πρώτο πλήρως ηλεκτροδοτούμενο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο στον τομέα της βιωσιμότητας, της τεχνολογικής ενσωμάτωσης και της καινοτομίας στον σχεδιασμό χώρων εργασίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση του έργου 270 Park Avenue στη Νέα Υόρκη

Η μεγαλύτερη πρόκληση του έργου, όπως ανέφερε, ήταν η ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων (MEP integration) και ο ενεργειακός σχεδιασμός ενός πύργου που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Το έργο κλήθηκε παράλληλα να ανταποκριθεί στον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Park Avenue, ενσωματώνοντας ένα νέο τοπόσημο σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο αστικό περιβάλλον, με υπόγειες σιδηροδρομικές γραμμές που οδηγούν στο Grand Central Terminal και σημαντικούς κυκλοφοριακούς περιορισμούς.

Η ομάδα σχεδιασμού συνεργάστηκε στενά με μηχανικούς κυκλοφορίας και πολεοδομικούς συμβούλους ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή πρόσβαση από τις γωνίες του οικοδομικού τετραγώνου και ενιαία ροή πεζών και οχημάτων, ενώ η υπερδομή του πύργου διαμορφώθηκε ώστε να ανταποκρίνεται στις χωρικές και τεχνικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

No Surprising Architecture

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική αρχή αποτέλεσε η φιλοσοφία της «no surprising architecture», δηλαδή η πλήρης διαφάνεια και η συνεχής συμμετοχή του πελάτη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Μέσα από εξειδικευμένα workshops, mock-ups και δοκιμές σε κλίμακα 1:1, η ομάδα και ο πελάτης δοκίμασαν κρίσιμα στοιχεία του κτιρίου — από τις σκάλες έως τον φωτισμό και την εμπειρία των εσωτερικών χώρων — ώστε να κατανοήσουν πλήρως το τελικό αποτέλεσμα πριν την κατασκευή.

Ο σχεδιασμός εξελίχθηκε εν μέσω της πανδημίας Covid-19, γεγονός που απαίτησε νέες μεθόδους συνεργασίας και πειραματισμού. Δημιουργήθηκαν φυσικά μοντέλα και ψηφιακά σενάρια προσομοίωσης, προκειμένου να εξεταστούν λεπτομέρειες φωτισμού, υλικών και λειτουργικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια και την εμπειρία του χρήστη.

Η κατεδάφιση του προηγούμενου κτιρίου αποτέλεσε από μόνη της ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο. Περίπου το 97% των υλικών επαναχρησιμοποιήθηκε ή ανακυκλώθηκε, συμπεριλαμβανομένων χάλυβα και σκυροδέματος, ενώ ακόμη και τα δέντρα μεταφυτεύθηκαν στο Μπρονξ. Το νέο κτίριο στοχεύει σε πιστοποίηση LEED Platinum, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση για υψηλές περιβαλλοντικές επιδόσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην ποιότητα του αέρα και στην ευεξία των εργαζομένων. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το εσωτερικό περιβάλλον επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα, ενισχύοντας τη φιλοσοφία ότι τα κτίρια μπορούν είτε να υποστηρίξουν είτε να επιβαρύνουν τον άνθρωπο.

Βιωσιμότητα

Όπως σημείωσε, η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα όλων των έργων της Foster + Partners, με τη φύση και το φυσικό φως να αποτελούν βασικά εργαλεία σχεδιασμού. Η εταιρεία λειτουργεί ως διεπιστημονικός οργανισμός, συνδυάζοντας αρχιτέκτονες, μηχανικούς και ειδικούς διαφορετικών πεδίων, με στόχο να κατανοεί την ταυτότητα κάθε επιχείρησης και να μεταφράζει τις αξίες της σε δομημένο χώρο.

Το νέο headquarters της JPMorganChase σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, το τέλος της εποχής των «άρρωστων κτιρίων», αναδεικνύοντας μια νέα γενιά χώρων εργασίας που μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υγεία, την παραγωγικότητα και την κοινωνική ζωή των χρηστών τους.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ17 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο

Το νέο συγκρότημα "πράσινων" γραφείων της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΔΕΗ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ18 ώρες ago

Οι νέοι πόλοι “πράσινων” γραφείων στην Αττική εκτός του παραδοσιακού άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ18 ώρες ago

Πώς χτίζει χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα ο ουγγρικός όμιλος Indotek – Από το Oscar Hotel στα τρία εμπορικά κέντρα

Ρόδος - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ18 ώρες ago

Προέγκριση για νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στο Κιοτάρι της Ρόδου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ενοποιούνται τρία ξενοδοχεία στην Κέρκυρα – Δημιουργείται το νέο 5άστερο Mythos Resort

Πηγή: Premia Properties
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο big-box ακίνητο στο Κορωπί από την Premia Properties για τα γραφεία και το dealership της Tesla

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο 75 κλινών “στα σκαριά” στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Χίος - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη τεσσάρων νησιών του Αιγαίου

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα “σκαριά” στο Ρέθυμνο

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

To masterplan της ανάπλασης στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Νέο 6ώροφο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Κουκάκι – Πού θα γίνει και ποια εταιρεία επενδύει

Το νέο "πράσινο" συγκρότημα γραφείων NEXIS στο πρώην ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση - Πηγή: Hill International
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε το NEXIS στη Μεταμόρφωση – Πώς το πρώην ΕΚΕΠ έγινε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων 21.000 τ.μ.

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προχωρά έργο μετατροπής κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων σε νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890