ΑΡΘΡΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Καλέργης: Ουραγός η Ελλάδα στις επενδύσεις έργων υποδομών στην Ε.Ε.
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΕναρκτήρια Ομιλία του Προέδρου του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνου Καλέργη, στο εφετινό Συνέδριο του ΣΕΓΜ στο Hilton Athens.
Όπως γνωρίζετε, ο μελετητικός-συμβουλευτικός κλάδος είχε, έχει και οφείλει να έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθόσον συνιστά τον πρώτο πυλώνα του συστήματος υλοποίησης τεχνικών και αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Είναι γεγονός ότι η μακρόχρονη ύφεση έχει οδηγήσει τον κλάδο σε δυσμενέστατη θέση, με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που είτε έχουν ουσιαστικά κλείσει είτε βρίσκονται στο όριο της βιωσιμότητάς τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η δραματική υποχώρηση των επενδύσεων στον τομέα των Υποδομών-Κατασκευών έχει καταστήσει την Ελλάδα ουραγό στις επενδύσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες για τον τομέα των Υποδομών-Κατασκευών στην Ελλάδα είναι αρνητικές και στάσιμες, γεγονός που δε δημιουργεί αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία του κλάδου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη κρίση έχει αναδείξει και, δυστυχώς, συντηρεί πολλές και σημαντικές παθογένειες και αδυναμίες, τόσο από τη μεριά της πολιτείας όσο και από τη μεριά των μελετητικών επιχειρήσεων.
Παρά ταύτα όμως, όπως μπορούν να πιστοποιήσουν και οι παρευρισκόμενοι έγκριτοι οικονομολόγοι, ανάπτυξη με στέρεες βάσεις, ανάπτυξη με προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει με τον μελετητικό – συμβουλευτικό κλάδο σε ύφεση.
Με απλά λόγια, όταν οι σύμβουλοι μελετητές δεν έχουν δουλειά σημαίνει ότι δεν σχεδιάζονται, δεν προγραμματίζονται και δεν υλοποιούνται επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια.
Με δεδομένο τη συνεχή μείωση της εγχώριας ζήτησης την τελευταία δεκαετία, βασική διέξοδο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των μελετητικών επιχειρήσεων συνιστά η εξωστρέφεια.
Και η συστηματική εξωστρέφεια, όμως, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθόσον τα τελευταία χρόνια διαδραματίζονται σημαντικές μεταβολές στο ευρωπαϊκό και στο παγκόσμιο πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό της σημερινής πραγματικότητας, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών Γραφείων Μελετών οργάνωσε το Συνέδριο του 2019: «Οι Μελετητικές – Συμβουλευτικές Επιχειρήσεις μπροστά στις νέες απαιτήσεις και αγορές», το οποίο αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην Αθήνα και στο εμβληματικό Hilton Athens που θα μας φιλοξενήσει αυτό το διήμερο.
Προφανώς, σε ένα διήμερο συνέδριο δεν μπορούν να αναλυθούν και να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις ελληνικές μελετητικές – συμβουλευτικές επιχειρήσεις.
Γι’ αυτό επιλέξαμε να πραγματευτούμε, με τη βοήθεια των εκλεκτών ομιλητών μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάποια βασικά θέματα που αφορούν σημαντικά πεδία ενδιαφέροντος του κλάδου, όπως είναι:
- οι σύγχρονες απαιτήσεις και τάσεις στις διεθνείς αγορές,
- η χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά
- ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Υποδομών
- η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
- η 4η βιομηχανική επανάσταση και η νέα ψηφιακή εποχή
- οι αναγκαίες Διοικητικές και Επιχειρηματικές Μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη του κλάδου και
- η ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στον τομέα των ακινήτων.
Στους κύριους στόχους του προγράμματος του συνεδρίου περιλαμβάνονται:
-Η ενημέρωση για τις νέες απαιτήσεις, τις προοπτικές και τις μελλοντικές τάσεις του μελετητικού-συμβουλευτικού κλάδου στο σημερινό παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
-Η ανάδειξη της αναγκαιότητας προσαρμογής των μελετητικών επιχειρήσεων στις απαιτήσεις των εναλλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης έργων υποδομής και κατασκευών και της αναζήτησης συνεργειών/συνεργασιών με τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και με ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα. Οι σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες και δυνατότητες, αλλά και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλουν πλέον τον σχεδιασμό έργων με εμπορική αξία, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής επενδυτών και ιδιωτικών κεφαλαίων και να επιτυγχάνεται παραγωγική και αποδοτική σύμμειξη πόρων (το λεγόμενο blending).
Στόχος, επίσης, είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας κατάστρωσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου υποδομών-κατασκευών, βάσει του οποίου θα ωριμάσουν και θα υλοποιηθούν έργα και επενδύσεις στους διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, τα δίκτυα, η προστασία του περιβάλλοντος, κ.λπ., λαμβάνοντας υπόψη και την επιβεβλημένη, πλέον, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, πρέπει τάχιστα να σχεδιάσει και να ωριμάσει ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα υλοποίησης έργων υποδομών προς αναζήτηση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και σχημάτων, το οποίο θα εισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας, και παράλληλα στην ανάκαμψη του μελετητικού και του κατασκευαστικού κλάδου και στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας και στην αναχαίτιση της εντεινόμενης μετανάστευσης επιστημόνων.
Θεωρώ χρέος μου να ακουστεί και στην εκδήλωση αυτή ότι το φαινόμενο του brain drain, όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι από τα πλέον κρίσιμα εθνικά θέματα, διότι όσο συνεχίζεται τόσο εντείνεται η μετριοκρατία και μειώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης και εξόδου από την πολυδιάστατη κρίση. Κι αυτό ισχύει σε όλα τα επίπεδα: πολιτική, δημόσια διοίκηση, παιδεία, υγεία, πολιτισμός, αλλά και στην ιδιωτική οικονομία.
Άλλοι προσδοκώμενοι στόχοι του συνεδρίου είναι:
-Η ενημέρωση για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες διεύρυνσης των δραστηριοτήτων των μελετητικών επιχειρήσεων σε νέα πεδία, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η συντήρηση των υποδομών, οι «έξυπνες πόλεις», οι «έξυπνες μεταφορές», καθώς και η ανάδειξη της αναγκαιότητας προσαρμογής στις ραγδαίες εξελίξεις και στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
-Η ανάδειξη της αναγκαιότητας οικειοθελούς υλοποίησης όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που θα διασφαλίσουν ταχύρρυθμη, στέρεα, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με εναγκαλισμό και προώθηση θεμελιωδών αξιών και εννοιών όπως η αξιοκρατία, η υγιής επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία σε όλα τα επίπεδα.
-Η ανάδειξη της αναγκαιότητας συστηματικής και ουσιαστικής συνεργασίας δημόσιας διοίκησης και ιδιωτικού τομέα και δημιουργίας θεσμικού και διοικητικού περιβάλλοντος που να είναι φιλικό στην επιχειρηματικότητα και προσελκυστικό στις ιδιωτικές επενδύσεις, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
-Η ανάδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής σελίδας για τις επιχειρήσεις του τεχνικού κλάδου, αλλά και για τους επιχειρηματικούς συνδέσμους αυτών, αφήνοντας πίσω τη νοοτροπία της κρατικοδίαιτης και της ευκαιριακής επιχειρηματικότητας, αλλά και τις κακές επιχειρηματικές πρακτικές, και στρεφόμενοι προς μοντέλα ανάπτυξης εταιρειών με σύγχρονη οργάνωση και υποδομές, με πραγματικές δυνατότητες παροχής ποιοτικών και ανταγωνιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ευθύνη και σεβασμό στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στις μελλοντικές γενιές.
-Η ανάδειξη της αναγκαιότητας χρήσης των δημοσίων συμβάσεων και ως εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, αλλά και ως εργαλείο προστασίας και προώθησης της υγιούς, οργανωμένης και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Τέλος, η ενημέρωση για τις προοπτικές ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων στον τομέα των ακινήτων και για τις απαιτήσεις και δυνατότητες συμμετοχής των μελετητικών εταιρειών στην υλοποίηση αυτών.
Κλείνοντας την παρουσίαση των βασικών στόχων του συνεδρίου, θα ήθελα να αναφέρω ότι όταν το 2018 ξεκινήσαμε την οργάνωση του συνεδρίου και οριστικοποιήσαμε την ημερομηνία διεξαγωγής του, γνωρίζαμε ότι το φετινό συνέδριο ήταν πολύ πιθανό να γίνει λίγες μέρες πριν από τη διενέργεια εθνικών εκλογών.
Οι εξελίξεις όμως ήταν διαφορετικές και σήμερα το συνέδριο του ΣΕΓΜ μάς βρίσκει με νέα κυβέρνηση, η οποία κλείνει 80 περίπου μέρες θητείας.
Θεωρώ ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα θετικά, τόσο ως προς την ετοιμότητα διακυβέρνησης, όσο και ως προς τη διαφαινόμενη έντονη διάθεση λήψης αποφάσεων και μέτρων για την προσέλκυση και την άμεση υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, και, εν γένει, την προώθηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ουσιαστική και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας.
Ο ΣΕΓΜ, ως θεσμικός εκπρόσωπος των μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητα και την επιθυμία συνεργασίας με την κυβέρνηση σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που σχετίζεται με την υγιή ανάπτυξη της χώρας μας και ειδικότερα του κλάδου μας.
Σε κάθε περίπτωση, δε, ο ΣΕΓΜ θα συνεχίσει τη μακρόχρονη, συνεπή και ουσιαστική συμμετοχή του στον δημόσιο διάλογο, με τις δράσεις και τις προτάσεις του, προσπαθώντας να συμβάλλει γόνιμα στη διαμόρφωση πολιτικών για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του ρόλου του μελετητικού-συμβουλευτικού κλάδου.
Χαίρομαι, λοιπόν, που ανάμεσά μας είναι πολλά στελέχη και συνεργάτες των παραγωγικών υπουργείων, ώστε να ενημερωθούν και να αποκτήσουν μια καλή εικόνα για τα θέματα του μελετητικού και γενικότερα του τεχνικού κλάδου.
Πρέπει να υπενθυμίζουμε, με κάθε ευκαιρία, ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας των υποδομών-κατασκευών συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της οικονομίας, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ποιότητα διαβίωσης των πολιτών.
Θέλω να πιστεύω ότι με τις παρουσιάσεις των εκλεκτών ομιλητών, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, αλλά και με τις παρεμβάσεις των συνέδρων στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, θα καλυφθούν επιτυχώς οι στόχοι που προανέφερα.
Με τις σκέψεις αυτές και με την πεποίθηση ότι από το συνέδριό μας θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τις αναγκαίες θεσμικές και επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του μελετητικού – συμβουλευτικού κλάδου, και όχι μόνον, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΕΓΜ 2019 «Οι Μελετητικές – Συμβουλευτικές Επιχειρήσεις μπροστά στις νέες απαιτήσεις και αγορές».
Προσωπικώς, ευχαριστώ θερμώς όλους τους συμμετέχοντες στην οργάνωση και στην υλοποίηση του συνεδρίου: το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΜ, την ομάδα διοικητικής υποστήριξης, την εταιρεία οργάνωσης του συνεδρίου, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές και, βεβαίως, όλες και όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας επιδεικνύοντας το ενδιαφέρον σας και στηρίζοντας την προσπάθειά μας.
*Το ypodomes.com ήταν χορηγός επικοινωνίας του εφετινού συνεδρίου του ΣΕΓΜ
You may like
-
Νέες συμβάσεις με τράπεζες υπέγραψε η Lamda Development για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό
-
Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά πάρκα σε Αττική, Κρήτη & Πάτρα – Πότε ανοίγει το πρώτο
-
To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού
-
Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού
-
Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς
-
Οι 3 νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Μαρούσι
Ισχυρή ανάπτυξη για τη Noval Property το 2025 – Ποιά έργα ολοκλήρωσε και ποιά βρίσκονται στο pipeline για το 2026
Jeremy Dworken (Foster+Partners): οι ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και το case study του mega έργου 270 Park Avenue στη Νέα Υόρκη
“Στα σκαριά” νέο έργο επέκτασης γνωστού ξενοδοχείου στη Μύκονο
Τι προβλέπεται για την αγορά logistics real estate στην Ελλάδα το 2026 – Οι νέες τάσεις και η πορεία των τιμών ενοικίασης και πώλησης αποθηκών
Ποιό κτίριο γραφείων στη Βασιλίσσης Σοφίας απέκτησε από την PRODEA η ΕΛΛΑΚΤΩΡ
5 “μνηστήρες” για το έργο παραχώρησης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά μεγάλα ονόματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον
H ακτινογραφία της αγοράς real estate στη Θεσσαλονίκη – Ποιές περιοχές είναι δημοφιλείς για ακίνητα κατοικίας, αγορά γης και logistics
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Οινοποιεία ως real estate destination – Πώς μεταμορφώνονται από οικογενειακά κτήματα σε επενδυτικά assets
Στη γραμμή εκκίνησης η μεγάλη επένδυση logistics της Dimand στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ στη δυτική πλευρά της πόλης
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Παραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
“Στα σκαριά” το νέο ξενοδοχείο THE MODERNIST στον Πειραιά – Πώς προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση
[ΦΩΤΟ] Ανοίγει τον Απρίλιο το νέο IKOS Kissamos – Τι περιλαμβάνει το mega ξενοδοχειακό project
Προς ολοκλήρωση η μεγάλη επένδυση της ZEUS στον Πειραιά – Ποιό εμβληματικό κτίριο κοντά στο λιμάνι “μεταμορφώνεται”
[ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνονται τον Απρίλιο τα έργα ανανέωσης του ξενοδοχείου President στη Λεωφόρο Κηφισίας
Δύο νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάζει η Fattal – Σε ποιό γνωστό δρόμο θα γίνουν
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Προχωρά το mega project 30 εκατ. ευρώ με κατοικίες και εμπορικό κατάστημα της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες – Πότε θα ολοκληρωθεί
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
TRENDING
-
RESIDENTIAL5 ημέρες ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες agoΠαραδίδεται από το Μάρτιο το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΟλοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
LOGISTICS2 ημέρες agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές





