Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Περιστέρης: Μονόδρομος η ταχεία υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων

Newsroom

Published

on

Ως μονόδρομο, χαρακτήρισε την ταχεία υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων, ο επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης στο Athens Investment Forum που διοργανώνεται σήμερα στο Hilton Athens.

Όπως σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Περιστέρης για να βγει η χώρα από την κρίση υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις: το επενδυτικό σοκ, ο επενδυτικός πατριωτισμός και η ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών έναντι των ξένων.

Κατά τον κ. Περιστέρη, τα δύο πρώτα εξαρτώνται κυρίως από τις ίδιες τις εταιρείες. “Εμείς στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το κάνουμε πράξη διαχρονικά και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από την πρώτη ημέρα της κρίσης. Έχουμε στηρίξει έμπρακτα την ελληνική οικονομία και κοινωνία επενδύοντας περισσότερα από 2,5 δις. ευρώ τα χρόνια της κρίσης, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, διατηρήσαμε συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα σε εποχές δύσκολες.

Είναι ευχάριστο που πλέον έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις το κάλεσμα που εδώ και χρόνια είχαμε απευθύνει για επαναπατρισμό κεφαλαίων από όλους κι ελπίζω ότι – έστω και τώρα που οι συνθήκες είναι σαφώς πιο ασφαλείς – θα ανταποκριθούν κι άλλες επιχειρήσεις. Γιατί δεν μπορεί κάποιες επιχειρήσεις να έχουν τις καταθέσεις τους εκτός Ελλάδας και μόνο τα δάνεια τους στη χώρα μας και γιατί χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις ούτε φυσικά ανάπτυξη.

Παράλληλα ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ χαρακτήρισε ως ζητούμενο την ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως υπογράμμισε “Όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει να είναι για λόγους δικαιοσύνης, αλλά και γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες μας, εγχώριοι και Ευρωπαίοι, την διαπίστωση που έχει κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποί έχει εξηγήσει ότι για να προωθηθούν οι επενδύσεις σε μια χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να κινητοποιηθούν οι εγχώριοι επιχειρηματίες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη νέα εποχή. Το μόνο που ζητούν είναι το αυτονόητο. Ισότιμη μεταχείριση.

Ισότιμη μεταχείριση στο κόστος χρηματοδότησης, στην ευκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, στην φορολογία, στην πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους. Κι ειδικά στη φορολογία, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, αλλά για την συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, η οποία αθροιστικά είναι ίσως από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Είναι πολύ ευχάριστο ότι αυτό το έχει συνειδητοποιήσει η νέα κυβέρνηση και κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της φορολογίας”.

Στη συνέχεια ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στους επενδυτικούς τομείς που δραστηριοποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Χαρακτηριστικά είπε “Τις επενδύσεις σε έργα κι υποδομές κάθε είδους και στην παραγωγή ενέργειας, δηλαδή σε τομείς με τεράστια εγχώρια προστιθέμενη αξία και ένα σημαντικό πολλαπλασιαστή, καθώς για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται σε αυτούς, στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν 1,8 ευρώ.

Στον τομέα των υποδομών έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, ότι στη χώρα μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια υποδομές συνολικής αξίας άνω των 18 δις. ευρώ. Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουν βασικές υποδομές που θα εξυπηρετήσουν την ψηφιακή μετάβαση αλλά φυσικά και υποδομές κάθε είδους, με κυρίαρχο εργαλείο υλοποίησης τους τις συμβάσεις παραχώρησης και τις Συμπράξεις Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα. Το πείραμα αποδείχθηκε επιτυχημένο, τόσο σε μεταφορικές υποδομές, όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, όσο και σε έργα περιβάλλοντος, όπως στην διαχείριση απορριμμάτων.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν αποδειχθεί και αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις και ταυτόχρονα αποτελούν προτεραιότητα τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Σε συνθήκες σημαντικής έλλειψης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η ταχεία υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από τον ιδιωτικό τομέα με την αρωγή του τραπεζικού συστήματος και της Ε.Ε. είναι μονόδρομος.

Στον τομέα της ενέργειας, η άποψή μας εδώ και χρόνια είναι ότι για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο οι εγχώριες ενεργειακές πηγές.

Ποια είναι τα εγχώρια «καύσιμα» μας; Τι διαθέτει η χώρα; Διαθέτει άνεμο κι ήλιο, δηλαδή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, νερά και λιγνίτη. Με δεδομένο ότι ελήφθη από την Κυβέρνηση η σωστή απόφαση για σταδιακή απόσυρση του λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να στραφούμε μαζικά στις άλλες εγχώριες ενεργειακές πηγές, δηλαδή στις ΑΠΕ. Και με χαρά βλέπω και τη νέα κυβέρνηση να υποστηρίζει την ενίσχυση των ΑΠΕ και της καθαρής
ενέργειας.

Ας διευκρινίσουμε, όμως, κάτι για να είμαστε σαφείς. Πραγματικά καθαρή ενέργεια είναι μόνο η ενέργεια από ΑΠΕ. Δεν έχει νόημα να καταργήσουμε τον λιγνίτη επειδή ρυπαίνει και να τον αντικαταστήσουμε με εισαγόμενα καύσιμα σαν το φυσικό αέριο, απλά επειδή ρυπαίνουν λιγότερο.

Πράγματι, το φυσικό αέριο ρυπαίνει λιγότερο από τον λιγνίτη και είναι χρήσιμο για λόγους ισορροπίας κι ευστάθειας του συστήματος για ένα μεταβατικό διάστημα. Κι εμείς ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουμε έγκαιρα ανταποκριθεί και σε αυτή την πρόκληση μέσω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης Άδειας Παραγωγής για μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα συνδυασμένου κύκλου 670 MW στην περιοχή της Κομοτηνής.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το φυσικό αέριο εκπέμπει ρύπους, πέρα από το γεγονός ότι είναι εισαγόμενο καύσιμο. Άρα, η χρήση του πρέπει να είναι περιορισμένη. Πραγματικά καθαρή ενέργεια είναι η ενέργεια που έχει μηδενικούς ρύπους, δηλαδή οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για αυτό χρειάζεται η δυναμική στήριξή τους και η μαζική στροφή σε αυτές.

Για να γίνει αυτό πρέπει ταυτόχρονα να υλοποιηθούν επενδύσεις σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους: Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ – Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση – Επενδύσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων. Μόνο η ταυτόχρονη προώθηση και των τριών αυτών κατηγοριών επενδύσεων θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, με τεράστια οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δις ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του
σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας

Εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε χρόνια τώρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι προωθούμε νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν κι άλλες πολλές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την αποθήκευση που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν. Ωφελημένες θα βγουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και θα μπορούν έτσι να κάνουν ευκολότερα τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τους.

Αλλά ωφελημένοι θα βγουν και όλοι οι Έλληνες που μέσω των ΑΠΕ θα μπορούν να δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τσέπη τους με φθηνότερο ρεύμα, περιβαλλοντικά οφέλη με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και κοινωνικά οφέλη με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE20 ώρες ago

Νέος διαγωνισμός από το Υπερταμείο για την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο στο Μαρκόπουλο – Πώς θα αξιοποιηθεί

Eliamos Villas Hotel & Spa, Κεφαλονιά - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

Στη SWOT η διαχείριση του 5άστερου Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ποιές 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται στα Δωδεκάνησα – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sandblu Santorini, LXR Hotels Resorts - Πηγή: © 2025 Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ντεμπούτο για τα LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα – Ανοίγει το 2026 το νέο 5άστερο Sandblu Santorini

Πηγή: AKTOR
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Πώς ο Όμιλος AKTOR θα αξιοποιήσει μέρος του mega ομολογιακού δανείου 140 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων real estate

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Affordable living: πώς το “Ανακαινίζω – Νοικιάζω” μετατρέπει τα κλειστά ακίνητα σε επενδυτικό κεφάλαιο

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χερσόνησο

Αργολική Ριβιέρα - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε διαβούλευση η νέα 5άστερη τουριστική επένδυση Hydra Rock στην Ερμιονίδα – Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησε η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια – Πού κατασκευάζεται και τι περιλαμβάνει

Το πρώτο ξενοδοχείο Destination by Hyatt στην Ελλάδα ανοίγει στην Πάρο - Πηγή: SWOT
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για το ξενοδοχειακό brand Destination by Hyatt – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Η ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Legendary Food
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago

Προς ολοκλήρωση η μεγάλη εμπορική επένδυση στη Στοά Αρσακείου – Ποιοί χώροι έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν

Sound of the Sea Karpathos, Tapestry Collection by Hilton - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από 3 ξενοδοχειακές αλυσίδες – κολοσσούς – Πού και πότε θα ανοίξουν 34 νέα ξενοδοχεία από Hilton, Wyndham και Fattal

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Με 18 νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η Hilton – Τα νέα openings και η “επιστροφή” του brand Hilton

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας 199 στο Μαρούσι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Από το Μαρούσι έως την Πειραιώς: πότε ολοκληρώνονται 3 μεγάλα έργα της Noval Property

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Στα “σκαριά” και το δεύτερο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Προχωρά και το MOB1

Sokio Piraeus, BW Premier Collection - Πηγή: Sokio Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αττική και Μύκονο η Best Western – Στόχος ο διπλασιασμός των ξενοδοχείων της στην Ελλάδα έως το 2030

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αιτωλοακαρνανία – Με ποιές αλλαγές προχωρά η επένδυση

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE3 ημέρες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).