Πολλαπλές εντάξεις πράξεων στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με αντικείμενο τη διαχείριση βιοαποβλήτων, πραγματοποιήθηκαν για 10 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3,83 εκατ. ευρώ.
Στους Δήμους που εντάχθηκαν θα αναπτυχθεί δίκτυο καφέ κάδων για την διαλογή στην πηγή ενός διακριτού ρεύματος οργανικών απορριμμάτων, το οποίο μετέπειτα θα οδηγείται προς ξεχωριστή επεξεργασία στις υφιστάμενες υποδομές της Περιφέρειας.
Πιο συγκεκριμένα, οι Δήμοι Δεσκάτης, Πρεσπών, Καστοριάς, Ορεστικού, Κοζάνης, Αμυνταίου, Εορδαίας, Φλώρινας, Βοΐου και Γρεβενών είναι οι δικαιούχοι των πράξεων διαχείρισης αποβλήτων ενώ ο συνολικός στόχος, για τη συλλογή βιοαποβλήτων κατ’ έτος, ανέρχεται σε 10.421 τόνους.
Η πράξη περιλαμβάνει, εκτός από την προμήθεια κάδων δημόσιας και οικιακής χρήσης, την προμήθεια απορριματοφόρων για τη συλλογή του συγκεκριμένου ρεύματος αποβλήτων καθώς και δράσεις ενημέρωσης για τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών.
Η Δυτική Μακεδονία έχει σημειώσει άλματα στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και συνεχίζει να προχωρά σε σημαντικές αναβαθμίσεις. Άλλωστε είναι η Περιφέρεια στην οποία έγινε η αρχή για αλλαγή σελίδας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με την πρώτη μονάδα ΣΔΙΤ που αναπτύχθηκε και λειτούργησε για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης διαθέτει ετήσια δυναμικότητα 120 χιλ. τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), ενώ είναι επιφορτισμένη με τη μεταφόρτωση του συνόλου των ΑΣΑ που παράγονται στους 12 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω 10 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), την επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και την ταφή των υπολειμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι επιδόσεις της μονάδας υπήρξαν εξαιρετικές εφόσον, σε απόλυτους αριθμούς, από τους 120 χιλ. τόνους απορριμμάτων που επεξεργάστηκε η ΜΕΑ, τα βιοαποδομήσιμα υλικά έφτασαν στο 86% ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτήθηκαν έφτασαν τους 11 χιλ. τόνους, χωρίς να προσμετρώνται οι επιπλέον 6 χιλ. τόνοι τόνοι που συγκεντρώθηκαν από τα προγράμματα Διαλογής στην Πηγή, που «τρέχουν» παράλληλα στην Περιφέρεια.
Αναλόγως υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για το 2019 ενώ από το 2020, οπότε η Μονάδα θα δέχεται και τα απορρίμματα της Κέρκυρας, τα μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.
Πηγή: ypodomes.com