Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΕΒΕΠ: Αυτή είναι η επενδυτική κινητικότητα στη χώρα

Newsroom

Published

on

«Καταγράφεται επενδυτική κινητικότητα στη χώρα μας, έχουν δοθεί κίνητρα που έχει ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον επενδυτών, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται στην οικονομία, απέχει ακόμα πολύ από την έκρηξη επενδύσεων που επιδιώκουμε στη χώρα μας. Από τα 35 δισ. ευρώ προ κρίσης, στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ και στο μόλις 6% του ΑΕΠ, μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος του επενδυτικού χάσματος που δημιουργήθηκε τη τελευταία δεκαετία».

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά στην οποία γίνεται ανάλυση για τις επενδυτικές προσπάθειες, ενώ σε δήλωσή του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μας.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα εξής στοιχεία:

Πρώτη κίνηση της κυβέρνησης ήταν η άμεση αύξηση του ΠΔΕ από τα 5 δις ευρώ στα 6,7 δις ευρώ το 2019 και αύξηση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2020. Δεύτερη κίνηση, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επίσης από το 2020, και η διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τρίτη κίνηση, οι συμφωνίες των τελευταίων μηνών για επενδύσεις 55 δις ευρώ στην αγορά ενέργειας με νέες μονάδες ΑΠΕ, ηλεκτρικών δικτύων, αγωγούς και αποθήκευση φυσικού αερίου, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ακίνητα, λιμάνια και μαρίνες, καθώς και για άλλα ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια από τη βιομηχανία, την αγροδιατροφή, τα απορρίμματα, τα logistics, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Οι δράσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συγκροτήθηκε, συνέδεσε το ξεκίνημά της με την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τουριστικές υποδομές της Leptos Group, το σύνθετο έργο της Βιοχάλκο στον Ελαιώνα, με στόχο να αλλάξει επιχειρηματικά η περιοχή. Μία σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα με «ονοματεπώνυμο» αναπτύσσονται, όπως ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο που θεμελιώθηκε πέρυσι στον ‘Αγιο Νικόλαο της Βοιωτίας από την Μυτιληναίος ΑΕ, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric Power Europe.

Ο σταθμός σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της νέας βιομηχανικής επανάστασης στη χώρα, καταγράφοντας την εμπιστοσύνη στο αναδυόμενο οικονομικό περιβάλλον. Επίσης, σημειώνεται η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer να επιλέξει τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός εκ των έξι συνολικά «digital hubs» που προγραμματίζει παγκοσμίως, με μια επένδυση που βάζει τη χώρα μας στον διεθνή χάρτη της έρευνας νέων φαρμάκων, προαναγγέλλοντας νέες επενδύσεις.

Επενδύσεις

Η επένδυση της Pfizer εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, με δυνατότητα να προσφέρει σε πρώτη φάση 200 θέσεις εργασίας. Σε άλλους κλάδους, σημειώνεται η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ύψους 600 εκατ. ευρώ, της Dimand επίσης στον Πειραιά ύψους 250 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας σύγχρονες εγκαταστάσεις για 10.000 εργαζόμενους, η νέα επένδυση της Knauf στην Αμφιλοχία, η επένδυση της Friesland Campina Hellas στο Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ της Πάτρας, αλλά και η επενδυτική κινητικότητα από μεγάλους «retailers» σε όλη την Ελλάδα.

Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη ότι έχουν πραγματοποιηθεί σειρά επαφών με δυνητικούς επενδυτές ενώ, παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για διάσωση ελληνικών εταιρειών που έχουν αιτηθεί υπαγωγή σε άρθρα του Πτωχευτικού Κώδικα. Είναι γεγονός ότι ο επενδυτικός οδικός χάρτης της διετίας 2020-21, δημιουργεί συνθήκες για την προσέλκυση επενδυτών, ωστόσο, γνωρίζουμε πως, από τη συμφωνία μέχρι την υλοποίηση, υπάρχει χρονική καθυστέρηση, που οφείλεται σε δύο βασικά εμπόδια, την τροχοπέδη της γραφειοκρατίας και τον περιορισμό των πηγών χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις, εντός του 2020, εκτός από τα γνωστά εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως αυτό του Ελληνικού ύψους 2 δις ευρώ, των περιφερειακών αεροδρομίων 1,2 δις ευρώ και το κόστος κατασκευής στο Καστέλι 480 εκατ. ευρώ, αναμένονται συμφωνίες για επενδύσεις στην αγορά ενέργειας, ύψους 14 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Επίσης, από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένονται έσοδα 2,4 δις ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του ΔΑΑ, των Ελληνικών Πετρελαίων και των ΔΕΠΑ υποδομών και εμπορίας. Επιπλέον, από το Υπερταμείο, για το 2020, εκτιμώνται έσοδα 850 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 5,5 δις ευρώ της περιουσίας που ανήκει σε 14 διαφορετικές ΔΕΚΟ.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρατηρείται σε 12 κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως στον τουριστικό κλάδο, με ήδη προγραμματισμένες επενδύσεις αξίας 2,5 δις ευρώ, στα λιμάνια και τις μαρίνες με εκτιμώμενες επενδύσεις 1,5 δις ευρώ, στον αγροτικό τομέα με 1,2 δις ευρώ, στις εξορύξεις με 1,1 δις ευρώ, στην αγορά ακινήτων με 1 δις ευρώ, στη διαχείριση απορριμμάτων με 1 δις ευρώ, στις τηλεπικοινωνίες με 870 εκατ. ευρώ, στα τρένα και τις συγκοινωνίες με 400 εκατ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα με 300 εκατ. ευρώ, στις εμπορικές αλυσίδες λιανικής με 250 εκατ. ευρώ, στα εμπορευματικά κέντρα με 200 εκατ. ευρώ και στη βιομηχανία τροφίμων-ποτών με 160 εκατ. ευρώ.

Τι είπε ο Βασίλης Κορκίδης

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τέλος, επισημαίνει πως η αισιοδοξία δικαιολογείται από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται διαρκώς και πηγάζει, κυρίως, από το γεγονός ότι δεκάδες επενδυτικά έργα, που βρίσκονται προ των πυλών υλοποίησης, τελικών υπογραφών, διαγωνιστικής διαδικασίας, είτε σε φάση υποβολής προσφορών, αντιμετωπίζονται φιλικά και άμεσα. Όμως, επιβάλλεται, οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, σε θεσμικό και φορολογικό επίπεδο, να μην σταματήσουν εδώ, αφού είναι αυτές που πράγματι «βάζουν τέλος στη φορολογική και γραφειοκρατική πολιορκία των επιχειρήσεων» και, ταυτόχρονα, απελευθερώνουν τις μικρές και μεγάλες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Rocca a Mare Heraklion - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Premia Properties
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Golden Milos Beach House by Domotel - Πηγή: Domotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

REAL ESTATE4 ημέρες ago

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

Η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κύμη Ευβοίας - Πηγή: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Γορτυνίας 7 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).