ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επανεκκίνηση τουρισμού: οι 4 περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που “έσωσε” ο εγχώριος τουρισμός
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΣε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον κλάδο του τουρισμού που αγγίζει κατ’ επέκταση και άλλους τομείς της οικονομίας, υπάρχουν ορισμένοι προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα που κατάφεραν να “δουλέψουν” τόσο, ώστε οι επαγγελματίες να κάνουν λόγο για “βαθιά ανάσα” και “σώσιμο της παρτίδας”, τουλάχιστον για τον μήνα Αύγουστο, που είναι, ωστόσο, ένας από τους πιο δυνατούς μήνες για τον τουρισμό.
Σαμοθράκη, Λήμνος, Πάργα, Πρέβεζα και Αμμουλιανή είναι τα μέρη που προσέλκυσαν τους Έλληνες τουρίστες σημειώνοντας υψηλές πληρότητες, δεδομένων των συνθηκών.
Λήμνος, το νησί που αγαπούν οι Βορειοελλαδίτες (και όχι μόνο)
Με ικανοποιητικές, για τα δεδομένα, πληρότητες και μεγάλο ποσοστό τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, η Λήμνος είναι το νησί που παρά τη συγκυρία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου ήδη από τα μέσα Ιουλίου και όπως φαίνεται αυτό το ενδιαφέρον θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Λήμνου, Δημήτρης Σφενδύλης.
«Φέτος, αν δεν είχαμε πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού θα βλέπαμε αύξηση στις αφίξεις της τάξεως 15-20%. Ωστόσο, στο νησί υπάρχει κόσμος και φέτος, κυρίως Έλληνες αφού οι πτήσεις τσάρτερ μειώθηκαν αισθητά», επισημαίνει ο κ.Σφενδύλης και σημειώνει: «Οι Έλληνες και ειδικά οι Βορειοελλαδίτες μας επιλέγουν σταθερά την τελευταία πενταετία. Θετικό φυσικά είναι το γεγονός ότι υπάρχουν συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, εννέα την εβδομάδα από Καβάλα ενώ η διαδρομή διαρκεί μόλις 3 ώρες. Φέτος προστέθηκαν και επιπλέον τρία δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη (διάρκειας 5 ωρών με μια ώρα στάση στη Σαμοθράκη), γεγονός που έφερε κι άλλο κόσμο στο νησί από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».
Όπως επισημαίνει ο κ.Σφενδύλης η Λήμνος έχει καταφέρει να διατηρήσει την ασφαλή επιδημιολογική της εικόνα, κάτι που επηρεάζει θετικά την επιλογή του κόσμου. «Είμαστε ακόμη ευτυχώς σε μια καλή κατάσταση και δεν έχουμε κρούσματα. Τηρούμε τα μέτρα και προσπαθούμε για το καλύτερο που μπορούμε», προσθέτει.
Στη Λήμνο φέτος προστέθηκαν περίπου 300 επιπλέον κλίνες και η πλειονότητα των καταλυμάτων λειτούργησε. Συνολικά η σεζόν στο νησί του βορείου Αιγαίου διαρκεί περίπου 80 μέρες και σε μια πρώτη αποτίμηση, σύμφωνα πάντα με τον κ.Σφενδύλη, η μείωση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με πέρσι -μια από τις καλύτερες χρονιές στον τουρισμό- αγγίζει το 40%.
Σαμοθράκη: Το περιορισμένο ωράριο δεν ανέκοψε το κύμα των τουριστών
Παρά το γεγονός ότι η Σαμοθράκη έχασε ένα σημαντικό αριθμό τουριστών από τα Βαλκάνια και κυρίως από τη Ρουμανία, καταφέρνει να τα πηγαίνει καλά χάρις το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων τουριστών. «Το νησί είναι γεμάτο μέχρι τέλη Αυγούστου», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γιάννης Γλήνιας. Η Σαμοθράκη, σύμφωνα με τον κ.Γλήνια είχε τουρισμό μέχρι και σχεδόν τα τέλη του Σεπτέμβρη αλλά φέτος δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, λόγω του νέου κορονοϊού, φαίνεται πως δεν πτόησαν τον κόσμο που συνεχίζει να καταφθάνει στο νησί και δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος.
Πάργα, Πρέβεζα και Σύβοτα: “Βαθιά ανάσα” για την τουριστική κίνηση ο Αύγουστος
Όπως σε όλη τη χώρα έτσι και στην περιοχή της Ηπείρου οι επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης είναι σοβαρές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Στράτο Ιωάννου, αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, υπεύθυνο για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου και ξενοδόχο στο επάγγελμα, η τουριστική κίνηση για τον μήνα που διανύουμε είναι πολύ καλύτερη από την -λόγω των συνθηκών- αναμενόμενη . «Το 80% των τουριστών είναι Έλληνες και μέχρι στιγμής η κίνηση είναι σε καλά επίπεδα, τα οποία φυσικά δεν συγκρίνονται με αυτά του 2019. Ο Αύγουστος είναι ένας σημαντικός μήνας, καθώς παραδοσιακά το 35 με 50 % του σύνολου των εσόδων προκύπτει από αυτόν. Ειδικά σε προορισμούς που η σεζόν είναι τρεις μήνες, πολλές φορές από τον Αύγουστο προκύπτει και το 60% του σύνολου των εσόδων και ως εκ τούτου είναι πολύ σπουδαίο αν θα “δουλέψει” καλά. Η παρτίδα, αν θέλετε, δεν σώζεται με έναν μήνα, αλλά αν ο Αύγουστος πάει καλά μπορεί να καλύψει κι έναν μήνα ακόμη», εξηγεί ο κ.Ιωάννου.
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει, η καλή επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και η τήρηση των μέτρων λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση τουριστών, στην πλειονότητά τους Ελλήνων.
Αμμουλιανή: Υψηλές πληρότητες για όλο τον Αύγουστο στο μοναδικό νησί της Χαλκιδικής
Μετά από τα περσινά αποτελέσματα και τη σεζόν των πέντε μηνών που έχουν τα τελευταία χρόνια στο νησί της Χαλκιδικής, φέτος για πρώτη φορά οι επαγγελματίες του νησιού άρχισαν να δουλεύουν από τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, οι πληρότητες στη περιορισμένη χρονικά τουριστική σεζόν, ξεπέρασαν τις καθημερινές το 60% ενώ τα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου αγγίζουν σχεδόν το 100%, σύμφωνα με τον Νικήτα Μαρτιγάκη, πρόεδρο του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής.
«Είμαστε τυχεροί και δεν έχουμε κρούσματα. Δουλεύουμε κυρίως με Έλληνες και Έλληνες του εξωτερικού ενώ έχουν έρθει και λίγοι Βαλκάνιοι και τουρίστες από άλλες χώρες της Ευρώπης», αναφέρει ο κ.Μαρτιγάκης. «Τα έχουμε πάει καλά, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε απώλειες. Είναι σαν να επιστρέψαμε σε σεζόν προ δεκαπενταετίας αλλά σε σχέση με άλλους προορισμούς νομίζω ότι δουλεύουμε ικανοποιητικά», πρόσθεσε.
Το νησάκι που βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους συνδέεται με πολύ τακτά δρομολόγια με την Τρυπητή και διαθέτει περίπου 2.500 κλίνες καθώς και ένα κάμπινγκ με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1500 ατόμων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
You may like
-
Σε τροχιά εκκίνησης το νέο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι
-
Mega deal στον τουρισμό – Στην Goldman Sachs περνούν τα ξενοδοχεία Casa Cook και Cook’s Club της Fosun
-
Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης στην Κέα
-
Κάλεσμα στην Αυστραλία για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα
-
Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Νάουσα της Πάρου
“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα Κουφονήσια – Πού θα γίνει
Νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στην Πλατεία Μητροπόλεως σχεδιάζει η MHV – Ποιό ακίνητο θα “μεταμορφωθεί”
Προχωρούν οι δύο οικιστικές επενδύσεις του Ομίλου Καστελόριζο σε Φιλοθέη και Αθηναϊκή Ριβιέρα
Σε νέα αδειοδοτική φάση η μεγάλη τουριστική επένδυση της ΕΚΤΕΡ στις Κολυμπήθρες της Πάρου – Οι όροι για την ανάπτυξη των 328 στρεμμάτων
Που κινούνται οι τιμές πώλησης κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης το 2026
Ποιά νέα ξενοδοχεία σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη – Οι 4 ξενοδοχειακές αφίξεις στην πόλη τα επόμενα χρόνια
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Ιωάννινα – Πού θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στο Μπαρμπάτι της Κέρκυρας
Ανοίγει ο “δρόμος” για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου Παπακώστα στον Πειραιά – Τα σχέδια για ξενοδοχείο και η επανακατασκευή του σινεμά Χάι Λάιφ
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
“Πράσινο φως” για επέκταση ξενοδοχείου στην Άνδρο
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα agoΠέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα








