Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ψηφιακές επενδύσεις 150 δισ. ευρώ στην Ευρώπη μέσω του NextGenerationEU

Newsroom

Published

on

Την “ψηφιακή δεκαετία της Ευρωπαϊκής Ένωσης” οραματίζεται η Ευρώπη, επενδύοντας στον ψηφιακό τομέα πόρους €150 δισ., ήτοι το 20% του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU, συνολικού ύψους €750 δισ.

“Πρέπει να κάνουμε αυτήν τη δεκαετία, την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε ένα κοινό σχέδιο για την ψηφιακή Ευρώπη με σαφώς καθορισμένους στόχους για το 2030, όπως η συνδεσιμότητα, οι δεξιότητες και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Και χρειάζεται να συμμορφωνόμαστε με σαφείς αρχές: το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και τη συνδεσιμότητα, την ελευθερία του λόγου, την ελεύθερη ροή δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια”, τόνισε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως εξήγησε η ίδια, οι πόροι των €150 δισ. από το NextGenerationEU θα κατευθυνθούν σε τρεις τομείς: σε αυτόν των δεδομένων, στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και σε αυτόν των υποδομών. Όσον αφορά τα δεδομένα, κομβικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό καταλαμβάνει η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους στο πλαίσιο του NextGenerationEU – με βάση το Gaia-X.

“Όσον αφορά τα εξατομικευμένα δεδομένα – από επιχειρήσεις σε καταναλωτές – η Ευρώπη υπήρξε πολύ αργή και εξαρτάται πλέον από άλλους. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τα βιομηχανικά δεδομένα. Και εδώ, τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη προηγείται – διαθέτουμε την τεχνολογία και κυρίως, τη βιομηχανία”, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Κινητήρια δύναμη

Όπως πρόσθεσε, ο όγκος των βιομηχανικών δεδομένων στον κόσμο θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα πέντε έτη – το ίδιο και οι ευκαιρίες που συνδέονται μ’ αυτά: “Χρειάζεται να δώσουμε στις εταιρείες μας, τις ΜμΕ μας, τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας και τους ερευνητές μας, την ευκαιρία να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους. Και τα βιομηχανικά δεδομένα αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό, στο πλαίσιο της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών Στην πραγματικότητα, όμως, το 80% των βιομηχανικών δεδομένων, αν και συλλέγεται, δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Πρόκειται για καθαρή σπατάλη”.

Σύμφωνα με όσα είπε η ίδια από το βήμα του Κοινοβουλίου, “μια πραγματική οικονομία των δεδομένων θα αποτελούσε ισχυρή κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να διασφαλίσουμε αυτά τα δεδομένα για την Ευρώπη και να τα καταστήσουμε ευρύτερα προσβάσιμα”.

Αναφερόμενη στην αξιοποίηση των δεδομένων πρόσθεσε: “Έχουμε ανάγκη από κοινούς χώρους δεδομένων – για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας ή της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα στηρίξει τα οικοσυστήματα της καινοτομίας εντός των οποίων τα πανεπιστήμια, οι εταιρείες και οι ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και να συνεργάζονται με βάση αυτά”.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο δεύτερος άξονας, στον οποίο θα επικεντρωθούν οι πόροι του του NextGenerationEU είναι αυτός της τεχνολογίας – ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης. “Είτε πρόκειται για γεωργία ακριβείας, για ακριβέστερες ιατρικές διαγνώσεις ή για ασφαλή αυτόνομη οδήγηση, η τεχνητή νοημοσύνη θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Ωστόσο, ένας τέτοιος κόσμος χρειάζεται κανόνες. Θέλουμε ένα σύνολο κανόνων, που βάζει τους ανθρώπους στο επίκεντρο. Οι αλγόριθμοι δεν πρέπει να είναι μαύρο κουτί και πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά”, υπογράμμισε η κυρία φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος γνωστοποίησε ότι η Ευρώπη θα προτείνει σχετικό νόμο επί αυτού του θέματος το επόμενο έτος.

Επίσης, έκανε γνωστό το πλάνο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής ταυτότητας: “Μια ταυτότητα στην οποία θα έχουμε εμπιστοσύνη και την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οπουδήποτε στην Ευρώπη, για οποιαδήποτε συναλλαγή, από την πληρωμή των φόρων τους έως την ενοικίαση ενός ποδηλάτου. Μια τεχνολογία στο πλαίσιο της οποίας εμείς οι ίδιοι θα μπορούμε να ελέγχουμε ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται και πώς”.

Ψηφιακές υποδομές

Ο τρίτος τομέας ψηφιακών επενδύσεων, στον οποίο θα κατευθύνει η Ευρώπη τους πόρους του NextGenerationEU, είναι αυτός των υποδομών. “Οι συνδέσεις δεδομένων πρέπει να συμβαδίζουν με την υψηλή ταχύτητα της αλλαγής. Εφόσον καταβάλλουμε προσπάθειες για μια Ευρώπη ίσων ευκαιριών, δεν είναι αποδεκτό το 40% των πολιτών στις αγροτικές περιοχές να μην έχουν ακόμα πρόσβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις”, σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως πρόσθεσε, οι συνδέσεις τέτοιου είδους αποτελούν πλέον προαπαιτούμενο για την εργασία από το σπίτι, την κατ’ οίκον μάθηση, τις ηλεκτρονικές αγορές και για νέες σημαντικές υπηρεσίες, που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Χωρίς ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να στήσει κανείς σωστά μια επιχείρηση ή να τη διοικήσει αποτελεσματικά.

“Η επενδυτική ώθηση μέσω του NextGenerationEU αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη διάδοση σε κάθε χωριό. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να εστιάσουμε τις επενδύσεις μας στην ασφαλή συνδεσιμότητα, τη διάδοση του 5G, του 6G και των οπτικών ινών. Το NextGenerationEU αποτελεί, επίσης, μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας πιο συνεκτικής ευρωπαϊκής προσέγγισης στη συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών”, είπε αναφερόμενη στις υποδομές, σχολιάζοντας ότι στόχος είναι “η ψηφιακή αυτοδυναμία της Ευρώπης τόσο σε μικρή, όσο και σε μεγάλη κλίμακα”. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται η επένδυση κονδυλίων €8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών – τεχνολογία αιχμής φτιαγμένη στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή βιομηχανία προσανατολίζεται στην ανάπτυξη του δικού της μικροεπεξεργαστή επόμενης γενιάς, που θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσει η Ένωση τους αυξανόμενους όγκους δεδομένων με ενεργειακά αποδοτικό και ασφαλή τρόπο.

Ζωή χωρίς τεχνολογία

“Φτάνουμε στα όρια των όσων μπορούμε να κάνουμε με αναλογικό τρόπο. Κι αυτή η μεγάλη επιτάχυνση μόλις αρχίζει. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει τώρα να γίνει πρωτοπόρος στην ψηφιακή εποχή – ειδάλλως, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που χαράζουν άλλοι και που καθορίζουν αυτά τα πρότυπα για εμάς.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κινηθούμε γρήγορα”, υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Φανταστείτε για μια στιγμή αυτήν την πανδημία χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή μας. Από την παραμονή σε καραντίνα – σε απομόνωση από την οικογένεια και την κοινότητα και αποκομμένοι από τον κόσμο της εργασίας – έως σοβαρά προβλήματα εφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό συνέβη πριν από 100 χρόνια κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης πανδημίας”, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: ΣΕΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Σαντορίνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

“Πράσινο φως” για μετατροπή συγκροτήματος κατοικιών σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

Νέα άδεια για ξενοδοχειακό συγκρότημα διαμονής προσωπικού στα Κύθηρα

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL9 ώρες ago

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει

Mr & Mrs White Paros - Πηγή: BriQ Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Νέα ξενοδοχειακά έργα σε Πάρο και Κέρκυρα για την BriQ Properties – Συνεχίζεται η στρατηγική στόχευση σε logistics

Πηγή: Canva
LOGISTICS9 ώρες ago

Ποιά 3 νέα έργα logistics θα προσθέσουν 195.000 τ.μ. σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βερβερίδης Βασίλης / Motionteam
REAL ESTATE9 ώρες ago

Που κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στη Θεσσαλονίκη το 2026 – Δείτε παραδείγματα

Elounda Hills - Πηγή: Mirum Hellas
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ξεκινά τον Οκτώβριο η κατασκευή των branded κατοικιών στη mega τουριστική επένδυση Elounda Hills – Στη Δομική Κρήτης το έργο

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Οικοδομική άδεια για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λίνδο

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει

Η κάτοψη της μεγάλης επένδυσης του Ομίλου Μεντεκίδη στην Πυλαία - Πηγή: Enterprise Greece
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Πώς το παλιό εργοστάσιο της Siemens της Θεσσαλονίκης θα μεταμορφωθεί σε πύργο γραφείων και εμπορικό πάρκο

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Ποιό γνωστό πρώην κτίριο γραφείων μεταμορφώθηκε

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Αρκαδία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Zeus Piraeus Grand - Πηγή: Zeus International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση serviced residences της ZEUS στον Πειραιά – Πώς το γνωστό PHAROS μεταμορφώθηκε σε ZEUS Piraeus Grand

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4 αστέρων στη Σκύρο – Πού θα γίνει

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Πρώτο “πράσινο φως” με όρους για το νέο resort στο Σαλάντι – Τι θα περιλαμβάνει η τουριστική επένδυση

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890