Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Οι 2 τουριστικές επενδύσεις – μαμούθ στην Κρήτη που αναζητούν επενδυτές

Newsroom

Published

on

Σητεία - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
Σητεία - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro

Η συνέργεια φέρει πάντα οφέλη, ιδίως αν αφορά κεφάλαια για χρηματοδότηση επενδύσεων, και αυτό τον δρόμο επιλέγουν πλέον πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μεγάλες επενδύσεις, ειδικά στο χώρο των ξενοδοχείων.

Το δρόμο άνοιξε το Ελληνικό, όπου η Lamda Development S.A. και η ΤΕΜΕΣ A.E. είχαν ανακοινώσει στο τέλος του 2020 τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη των ξενοδοχείων και τουριστικών κατοικιών στο Ελληνικό.

Αντίστοιχα, πριν λίγο καιρό, και η Prodea ανακοίνωσε συνεργασία με Invel και YODA Group, με στόχο την από κοινού υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και Ιταλία.

Η έλλειψη τεχνογνωσίας και η ισχύς εν τη ενώσει όσον αφορά τα κεφάλαια χρηματοδότησης των επενδύσεων αποτελούν τους δύο κυριότερους λόγους για τους οποίους αναζητούνται συνέργειες – συνεργασίες – συνεπενδυτές. Όπως αντίστοιχα και στην περίπτωση των δύο επενδύσεων – μαμούθ στην Κρήτη.

Το Λασίθι των mega-projects

Μπορεί τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα να κατέχει η Δυτική Κρήτη, ωστόσο ο νομός Λασιθίου αποτελεί την περιοχή με μερικές από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος τουριστικές επενδύσεις, δύο εκ των οποίων είναι αυτές που αναζητούν επενδυτές.

Ιτανός Γαία στο Κάβο Σίδερο

Μετά από 25 ολόκληρα και πλέον χρόνια που χρειάστηκαν για να ωριμάσει πολεοδομικά η έκταση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Κρήτη (μια από τις μεγαλύτερες στα σκαριά στη χώρα μας), η επένδυση ξεκινά να βρίσκει βηματισμό και πάλι, στην μετα-πανδημική εποχή, συνεχίζοντας την αναζήτηση επενδυτών για να ξεκινήσει το έργο.

Ο λόγος για την πολυτελή τουριστική επένδυση “Ιτανός Γαία” της Minoan PLC στην αχανή έκταση των 25.οοο στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο στη Σητεία.

Η επένδυση έχει μακρά ιστορία καθώς η έκταση, ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, μισθώθηκε στην Minoan PLC από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Οι λόγοι ήταν κυρίως γραφειοκρατικοί (με πολλά προβλήματα και προσφυγές στο ΣτΕ), ωστόσο πλέον δεν υπάρχουν άλλα, καθώς η τελευταία προσφυγή απορρίφθηκε το 2017, το Προεδρικό Διάταγμα είναι σε ισχύ και έχει ενταχθεί από το 2012 στη διαδικασία fast track επενδύσεων.

Με την οικονομική κρίση, χάθηκε ακόμη μια δεκαετία καθώς ήταν δύσκολη έως αδύνατη η μόχλευση κεφαλαίων και η προσέλκυση επενδυτών για το έργο.

Η πανδημία προκάλεσε εκ νέου καθυστέρηση, καθώς δυσκόλεψε αρκετά την εύρεση επενδυτών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενημέρωση της εταιρείας πέρυσι, λόγω των περιοριστικών μέτρων ήταν δύσκολες οι συναντήσεις και οι επιτόπιες επισκέψεις στην έκταση.

Πλέον με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, επανεκκινούν δυναμικά οι διαδικασίες εύρεσης επενδυτών.

Εξάλλου, οι κύριοι λόγοι που το έργο δεν ξεκίνησε ακόμη είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας και κεφαλαίων της Minoan για την υλοποίηση της επένδυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρηματοδοτικό κενό που υπήρχε για τη λειτουργία της εταιρείας (ώστε να βρεθούν επενδυτές) έχει καλυφθεί από τους μετόχους.

Μάλιστα, η πανδημία ίσως αποδειχθεί και επιταχυντής των εξελίξεων καθώς οι νέες τάσεις στον τουρισμό, με την ανάγκη για ιδιωτικότητα και ασφάλεια, φαίνεται ότι δίνει νέα πνοή στο έργο.

Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος της επένδυσης αφορά τη δημιουργία εξοχικών κατοικιών, κάποιες από τις οποίες θα είναι αρκετά απομονωμένες, παρέχοντας σημαντική ιδιωτικότητα, χωρίς όμως να χάνουν τα ωφέλη της περίληψής τους σε ένα οργανωμένο τουριστικό συγκρότημα.

Ο τρόπος ανάπτυξης της επένδυσης θα προσομοιάζει αυτό της Lamda με την ΤΕΜΕΣ για τα ξενοδοχεία στο Ελληνικό. Έτσι και η Minoan θα αναζητήσει επενδυτές μέσω συνεργασιών και κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Αυτή την περίοδο, επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης με τη Μονή Τοπλού (συγκεκριμένα το κοινωφελές ίδρυμα “Παναγία Ακρωτηριανή”) για τους όρους της (ενοίκιο και διάρκεια).

Αυτή τη στιγμή, η σύμβαση έχει υπογραφεί για 40+40 έτη.

Δείτε τι περιλαμβάνει η επένδυση 5 αστέρων “Ιτανός Γαία”

Sitia Bay Resort στη Σητεία

Λίγο μακρύτερα, στη Σητεία κοντά, προετοιμάζεται άλλη μια μεγάλη επένδυση της Ικτίνος Ελλάς ΑΕ.

Το γνωστό ως Sitia Bay Resort αφορά τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχείο 5 αστέρων, μαρίνα, τουριστικές κατοικίες και γήπεδο γκολφ.

Η επένδυση είναι ώριμη αδειοδοτικά και πολεοδομικά καθώς υπάρχει ήδη σε ισχύ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή.

Έχει “κολλήσει” όμως χρηματοδοτικά και αναζητείται επενδυτής που θα εισέλθει στο project για να ξεκινήσει.

Αρχικά στο πρότζεκτ συμμετείχε και η Dolphin Capital Investors (DCI) η οποία όμως εκπληρώνοντας το σκοπό της (τη δημιουργία υπεραξίας και την απόδοση κερδών στους μετόχους της) πούλησε τα assets της, ανάμεσα στα οποία ήταν και η συμμετοχή στο Sitia Bay Resort. Έτσι η Ικτίνος αναγκάστηκε να αγοράσει το ποσοστό στην κυπριακή εταιρεία Latirus Enterprises Ltd,  που αντιστοιχούσε στη DCI.

Η δεκαετής οικονομική κρίση δε βοήθησε, όπως και η πανδημία. Ωστόσο, όπως επανέλαβε πρόσφατα η διοίκηση της Ικτίνος (μέσω της θυγατρικής της οποίας με το όνομα “Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική ΑΕ θα γίνει η επένδυση) η εταιρεία αναζητά κεφάλαια και επενδυτές ενώ παράλληλα ολοκληρώνει και τη μελέτη βιωσιμότητας.

Η επένδυση θα λάβει χώρα σε έκταση 2.689 στρεμμάτων σε περιοχή κοντά στη Σητεία (τόσο την πόλη όσο και το αεροδρόμιο).

Από το σύνολο της έκτασης, τα 556 στρέμματα περίπου είναι παραθαλάσσια και βρίσκονται στον όρμο της Φανερωμένης ενώ τα υπόλοιπα 2.133 βρίσκονται πιο μέσα στην ενδοχώρα, στο οροπέδιο Σώπατα Μεσοράχης του Δήμου Σητείας.

Δείτε τι περιλαμβάνει η mega – επένδυση στον Όρμο της Φανερωμένης

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το κτίριο γραφείων στην οδό Σκουλενίου 1 - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ21 ώρες ago

Ποιό κτίριο γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής κοντά στην Πλατεία Κλαυθμώνος αποκτά η Trastor

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Φολέγανδρο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχειακό έργο στα “σκαριά” σε περιοχή του Λασιθίου

Το ξενοδοχειακό ακίνητο της Μπλε Κέδρος στην περιοχή Αραχωβίτικα, στο Ρίο Αχαΐας - Πηγή: Μπλε Κέδρος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Προχωρά η διαδικασία για το νέο Coco-mat Village της Μπλε Κέδρος στην Αχαΐα – Εγκρίθηκαν οι κατεδαφίσεις

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο

Elyra - Πηγή: Ella Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ο νέος χάρτης των επενδύσεων των ELLA Resorts – To επόμενο νέο opening στην Κέρκυρα και η mega επένδυση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ανεβαίνουν οι “μετοχές” των Δυτικών Προαστίων στην αγορά real estate της Αθήνας – Πού κινούνται ενοίκια και τιμές πώλησης κατοικών το 2026

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” στο έργο επέκτασης του Utopia Blu στην Κω – Πώς θα αυξηθεί η δυναμικότητά του σε 136 κλίνες

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στη Βόρεια Κέρκυρα

Πηγή: Premia Properties
Χωρίς κατηγορία3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τη διπλή ξενοδοχειακή επένδυση της Premia Properties στην Κω

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Πήλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/ EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Ξενία Βυτίνας - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο

To ακίνητο της Telekom Estate στην οδό Πατησίων - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή

KERANIS Residences - Πηγή: Mercan Greece
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν

Fairmont Chania Resort - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο στην Καλλιθέα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Wyndham Residences Piraeus Marina Zeas - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

[VIDEO] Εγκαινιάστηκε το νέο Wyndham Residences στη Μαρίνα Ζέας – Τι αφορούσε η επένδυση 25 εκατ. ευρώ

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
Χωρίς κατηγορία1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS

The Ellinikon Mall - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό

Green Hill Residences (Riviera Hills) - Πηγή: Τεχνική Ολυμπιακή
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890