Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Γιώργος Περιστέρης: Μονόδρομος οι παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, εμείς συνεχίζουμε να επενδύουμε

Newsroom

Published

on

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε τα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη σημερινή Γενική Συνέλευση. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο όμιλος έχει ενεργή συμμετοχή στα project του ΒΟΑΚ, της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας, στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας ενώ είπε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ΣΔΙΤ και στην ανάπτυξη μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.

Για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, υποστήριξε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα άλλο διαγωνιστικό μοντέλο (μάλιστα όπως μαθαίνει το ypodomes.com είχε σταλεί και σχετική επιστολή στην Αττικό Μετρό). Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε πως δε μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της Αττικό Μετρό και του εποπτεύοντος υπουργείο λέγοντας πως «εμείς δεν υποβάλαμε προσφορά με βάση λόγους που εξηγήσαμε γιατί πιστεύαμε πως έπρεπε να επιλεγεί διαφορετικός τρόπος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακύρωση του έργου εντός τεσσάρων μηνών». Τη χρονική στιγμή που επελέγη από την Αττικό Μετρό υπήρχαν ορισμένες εμπλοκές λόγω της διακήρυξης, λόγω της ανάγκης εκτέλεσης προδρόμων εργασιών και λόγω προσφυγής που εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα αυτά οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως η δυνατότητα κατακύρωσης θα παρατεινόταν σε πολύ μακρύ χρονικό διάστημα και πως ο διαγωνισμός αυτός μπορεί να οδηγούνταν σε επιπλοκές. Είχαμε προτείνει άλλον τρόπο που θα ήταν απολύτως συμβατός με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και θα οδηγούσε σε κατακύρωση εντός λίγων μηνών».

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και μάλιστα υπογράμμισε πως «οι ελληνικές εταιρείες εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότατη φορολογία που πρέπει να μειωθεί». Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως συνεχίζεται η στρατηγική απεξάρτησης των εσόδων του ομίλου από την κυκλικότητα των κατασκευών με στόχο αύξηση του κύκλου εργασιών από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως οι παραχωρήσεις και η ενέργεια ενώ σημείωσε σκωπτικά πως «πρέπει να καταλάβει η πολιτεία πως κάθε προσπάθεια επενδυτική έχει την αξία της όταν γίνεται έγκαιρα. Ένα πράγμα που σύρεται χωρίς λόγο χάνει την επιρροή της στην κοινωνία».

Υπενθύμισε πως η διοίκηση προωθεί σχέδιο για τη σύσταση ξεχωριστής εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές στις παραχωρήσεις. Επανέλαβε πως ο στόχος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον τα 2.000 MW, ενώ στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος έχει ανακοινώσει τα σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή «η οποία με βάση τις αναλύσεις μας θα είναι και χρήσιμη και αναγκαία και επιχειρηματικά ενδιαφέρουσα».

Παρών στην Γενική Συνέλευση ήταν και ο μεγαλομέτοχος του ομίλου κ. Henry M. Holterman, διευθύνων σύμβουλος της Reggerborgh Invest που ελέγχει περί το 28% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αναφορά έγινε και στη ΔΕΗ, κάνοντας γνωστό πως ο όμιλος δεν έχει ενεργοποιήσει συμβατικές ρήτρες παρά τις πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Πρόσθεσε πως «από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα ενεργειακά λέμε πως η ΔΕΗ πρέπει να υποστηριχθεί για να παραμείνει οικονομικώς ισχυρή ως πυλώνας της ενεργειακής αγοράς. Πιστεύω πως η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα το έχει σαν πρώτη προτεραιότητα γιατί ορισμένα πράγματα έχουν καθυστερήσει». Για το θέμα της μονάδας Πτολεμαϊδα 5, ο Γ. Περιστέρης ήταν διπλωματικός αλλά επισήμανε πως «ήταν επενδυτική απόφαση που ελήφθη το 2009 όταν η τιμή των ρύπων ήταν στα 5,9 ευρώ και τώρα είναι 28 ευρώ».

Πρόσθεσε πως «εμείς προσπαθούμε να μην προκαλέσουμε περαιτέρω εμπλοκές υποστηρίζοντας χρηματοδοτικά σε μεγάλο βαθμό τις ταμειακές ανάγκες του έργου, δεν διακόψαμε ούτε περιορίσαμε τον ρυθμό κατασκευής, αλλά όλα αυτά δε μπορούν παρά να επηρεάζουν το έργο».

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κάνοντας μία αναδρομή στην τελευταία δεκαετία είπε πως η Ελλάδα υπέστη μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της Δύσης οικονομική κρίση και αυτό που επιτεύχθηκε να μείνει η εταιρεία όρθια «αλλά και τη φέραμε στη σημερινή κατάσταση όπου είναι ισχυρότερη και μεγαλύτερη στη μακρά ιστορία της ενώ βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης».

Τα έσοδα το 2018 ξεπέρασαν τα 1,4 δισ.ευρώ ενώ 2008 ήταν μόλις 650 εκατ. ενώ έχει εγκατεστημένα ή υπό κατασκευή 1.500 MW ενώ το 2008 είχε περίπου 150 MW. Για τον τομέα των υποδομών ο κ. Περιστέρης έκανε γνωστό πως διατηρείται ένα σοβαρό ανεκτέλεστο και παράλληλα κερδοφόρο χαρακτηρίζοντας το το μεγαλύτερο στον κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα.

Ο όμιλος είναι 100% ιδιοκτήτες δύο σημαντικών παραχωρήσεων στην Ελλάδα και με 17% σε άλλη μία παραχώρηση ενώ έχει επεκταθεί στα ΣΔΙΤ σε διαχείριση απορριμμάτων και σε έργα όπως η διαχείριση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η εγκατεστημένη ισχύ σε θερμική ηλεκτροπαραγωγή είναι της τάξης των 650 MW με ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους.

Για την ίδια την εταιρεία ο κ. Περιστέρης σημείωσε πως εκσυγχρονίστηκε η λειτουργία μας και καθορίστηκαν υψηλά επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης. Μιλώντας για το Δ.Σ. είπε πως «τα ανεξάρτητα μέλη που μας τιμούν με συμμετοχή στο Δ.Σ έχουν αφοσίωση στην εταιρεία και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να συνδράμουν με τη γνώση και την εμπειρία τους. Το λέω αυτό γιατί εμείς τα κάνουμε εδώ και χρόνια, χωρίς να τα διαφημίζουμε».

Επαίνεσε επίσης την δραστηριότητά του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ λέγοντας “βοηθήσαμε ουσιαστικά τη χώρα μας. Από την αρχή της κρίσης μιλάω για επενδυτικό σοκ, επενδυτικός πατριωτισμός και ισότιμη μεταχείριση των ελληνικών εταιρειών με τις ξένες εταιρείες. Μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς κρίσης επενδύσαμε πάνω από 2 δις. Ευρώ, διατηρήσαμε αδιαλείπτως το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων στις ελληνικές τράπεζες ιδίως την εποχή που ήταν οξυγόνο εν ανεπάρκεια για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μας εμπιστεύθηκαν σοβαροί επενδυτικοί οίκοι με τελευταία την Reggerborgh Invest. Οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται σε δυσμενές ανταγωνιστικό σημείο όσον αφορά το κόστος χρηματοδότησης, την υψηλότατη φορολογία (μάλλον έχουμε μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως φορολογικές επιβαρύνσεις) που πρέπει να μειωθεί.

Στόχος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στις ΑΠΕ είναι τα 2.000 MW. Στον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής έχουν ήδη ανακοινωθεί σχέδια για μεγάλη επένδυση στην Κομοτηνή. Για τις επενδύσεις στην αντλησοταμίευση αποκάλυψε πως αναπτύσσεται  ένα μεγάλο σύστημα στον Αχελώο ποταμό ισχύος 680 MW αλλά με κάποιες ελλείψεις στην αδειοδότηση.

 

Πηγή: Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά

Εθνική Τράπεζα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
REAL ESTATE3 ώρες ago

Συμφωνία 400 εκατ. ευρώ Εθνικής Τράπεζας – Dromeus για εμπορικά ακίνητα – Τι προβλέπει το deal

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ώρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 15 εκατ. ευρώ “στα σκαριά” στην Κω – Τι προβλέπει το 5άστερο της Blue Oceanic

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ώρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE3 ώρες ago

Φοιτητική κατοικία: τι συστήνει σε νέους φοιτητές και τις οικογένειές τους η ΠΟΜΙΔΑ

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Προχωρά η κατασκευή του “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB One της Hellenic Properties στο Μαρούσι

Η φοιτητική εστία της Premia Properties στην Πάτρα - Πηγή: Premia Properties
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

Οι 2+1 νέες επενδύσεις της Premia Properties σε κτίρια φοιτητικών κατοικιών στην Πάτρα – Ποιά ακίνητα θα αξιοποιήσει

Χαλκιδική - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο αδειοδοτικό βήμα για το Ξενία Παλιουρίου στη Χαλκιδική – Προχωρά η διαδικασία για την αξιοποίηση του ιστορικού τουριστικού ακινήτου

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι αξίες των ακινήτων κατοικίας στις Κυκλάδες το 2026 – Πώς επηρεάζονται οι τιμές πώλησης

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 ημέρες ago

“Μπαίνει” στο Votanikos Business Park της Dimand ο ΔΕΔΔΗΕ – Τι περιλαμβάνει το διπλό deal 158,3 εκατ. ευρώ

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες

Το νέο 5αστέρων Infinity Porto Heli στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Mold Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στην ΕΚΤΕΡ το mega έργο 101 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 5άστερου Infinity Six Senses Porto Heli

Radisson Blue Resort Mani - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” το νέο 5άστερο Radisson Blu Resort στη Μάνη – Τι θα περιλαμβάνει η αναβίωση του ιστορικού “Λακωνίς”

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ώρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Leonardo Hotel Athens City Center - Πηγή: Leonardo Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε το νέο Leonardo Hotel Athens City Center δίπλα στο νέο ΜΙΝΙΟΝ – Πώς επεκτείνεται η αλυσίδα στην Ελλάδα

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Πώς χτίζει το νέο οικιστικό χαρτοφυλάκιό της η Ten Brinke – Από τα μεγάλα συγκροτήματα στο remodeling κατοικιών

Four Seasons Mykonos - Πηγή: Four Seasons
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε το νέο 5άστερο Four Seasons στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου – Τι περιλαμβάνει το νέο πολυτελές resort

RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στα Νέα Κερδύλια Σερρών – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890