REAL ESTATE
“Άλμα” 57% στα έσοδα από μισθώματα για την Trade Estates το 2024 – Πώς η υπεραπόδοση των retail parks βελτίωσε την κερδοφορία
Published
1 έτος agoon
By
Newsroom
“Άλμα” 57% στα έσοδα από μισθώματα σημείωσε η Trade Estates το 2024 ενώ η υπεραπόδοση των retail parks βελτίωσε την κερδοφορία της εταιρείας.
Ο κ. Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ανέφερε σχετικά:
«Το 2024 αποτέλεσε μία εξαιρετική χρονιά για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ καθώς οι οικονομικές επιδόσεις μας ξεπέρασαν σημαντικά το guidance του έτους, προς όφελος της Εταιρείας και των μετόχων της.
Η υπεραπόδοση των εμπορικών πάρκων μας, η έναρξη λειτουργίας μέσα στο 2024 του Top Parks της Πάτρας και κυρίως η πλήρης ενσωμάτωση του Smart Park συντέλεσαν στην ισχυρή αύξηση του συνόλου των μεγεθών μας.
Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την εφαρμογή του επενδυτικού μας προγράμματος, με την παράδοση και λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους του Εμπορικού Πάρκου Top Parks στο Ηράκλειο Κρήτης και του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της InterIKEA στον Ασπρόπυργο, εξετάζοντας ταυτόχρονα νέες επενδύσεις στον τομέα των εμπορικών ακινήτων και των logistic centers.
Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης του 16% του μετοχικού κεφαλαίου από τον Όμιλο Fourlis επετεύχθη η διεύρυνση του μετοχολογίου της Εταιρείας μας με την είσοδο νέων ισχυρών επενδυτικών σχημάτων ενώ παράλληλα οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι αύξησαν τη συμμετοχή τους, δίνοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην διοίκηση και στο στρατηγικό πλάνο της Εταιρείας μας.
Η προτεινόμενη εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην επερχόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση για διανομή του υψηλότερου μερίσματος (0,10€/μετοχή) που έχει ως σήμερα διατεθεί, επιβεβαιώνει τη στρατηγική και την προσήλωση μας στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας».
Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024
- Τα Συνολικά Έσοδα ανήλθαν σε 46,2 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 73,1%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Έσοδα από Μισθώματα ανήλθαν σε 37,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 56,9%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 30,1 εκατ. ευρώ έναντι 18,2 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 64,9%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Καθαρά Κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 7,5 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 75,2%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Κεφάλαια από Λειτουργικές Δραστηριότητες (Funds from Operations) ανήλθαν σε 15,2 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 70,9%) σε σχέση με το 2023.
- Σύνολο Ενεργητικού 605,1 εκατ. ευρώ την 31.12.2024 έναντι 543,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 11,3%) σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2023.
- Η Μεικτή Εύλογη Αξία (Gross Asset Value) την 31.12.2024 ανήλθε σε 541,5 εκατ. ευρώ έναντι 486,0 εκατ. ευρώ την 31.12.2023 (αύξηση 11,4%).
- Η εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) την 31η Δεκεμβρίου 2024 ανήλθε στα 311,9 εκατ. ευρώ (€2,59 ανά μετοχή) έναντι 298,4 εκατ. ευρώ (€2,48 ανά μετοχή), σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2023.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί την 13η Ιουνίου 2025, τη διανομή μερίσματος ποσού ευρώ 12.052.877,10 (που αντιστοιχεί σε καθαρό ποσό €0,10 ανά μετοχή) για την χρήση 2024. Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος συνολικού ποσού ευρώ 5.749.945,55 (που αντιστοιχεί σε καθαρό ποσό 0,047706 ευρώ ανά μετοχή) σε συνέχεια της από 18 Νοεμβρίου 2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε €6.302.931,55 (ήτοι €0,052294 ανά μετοχή).
Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2024
- Κατά το 2024 οι καταναλωτές που προτίμησαν να επισκεφθούν τα Εμπορικά Πάρκα της Trade Estates ανήλθαν σε 21 εκατ., καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2023 κατά 11,2% ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας στα €480 εκατ.. Η σημαντική αύξηση των μισθωτικών εσόδων από τρίτους ενοικιαστές και η διεύρυνση της διασποράς εσόδων μη σχετιζόμενων με το brand IKEA από 41% στις 31.12.2023 σε 57,8% στις 31.12.2024, επιβεβαιώνει την επιτυχή στρατηγική διαχείρισης του μισθωτικού ρίσκου.
- Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία από την Trade Estates του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της Inter ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο, ενώ οι εργασίες επί του ακινήτου στο οποίο θα ανεγερθεί το Διεθνές Logistics Center της InterIKEA προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και εξελίσσονται βάσει του χρονοδιαγράμματος του έργου.
- Aναφορικά με την επένδυση ανέγερσης νέου Logistics Center στην Ελευσίνα που θα μισθωθεί στην εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, εξελίσσεται η πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση.
- Στις 14 Οκτωβρίου 2024 υπεγράφη προσύμφωνο αγοραπωλησίας διηρημένων οριζόντιων ιδιοκτησιών με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. (θυγατρική εταιρεία της LAMDA Development Α.Ε.), για την υλοποίηση Εμπορικού Πάρκου Λιανικής (“Retail Park”) στο Commercial Hub, όπου θα αναπτυχθεί και το “The Ellinikon Mall”.
- Στις 30 Νοεμβρίου 2024 ξεκίνησε η λειτουργία του Εμπορικού Πάρκου Top Parks Πάτρας με μισθωτική πληρότητα 100%.
- Στις 2 Δεκεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγχώνευσης των θυγατρικών «ΡΕΝΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «BERSENCO ΑΕ» από την Εταιρεία.
- Στις 23 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή προμερίσματος για το οικονομικό έτος 2024.
Με δυναμική μπήκε το 2025
Στις 4 Φεβρουαρίου 2025, ο Όμιλος Fourlis ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης του 16% του μετοχικού κεφαλαίου της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ σε περιορισμένο κύκλο θεσμικών επενδυτών, με αποτέλεσμα τη μείωση της συμμετοχής του Ομίλου Fourlis κάτω από το 50%.
Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην από-ενοποίηση της Trade Estates από τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Fourlis, παραμένοντας ο μεγαλύτερος μέτοχός της σε ποσοστό 47,3%, ακολουθούμενος από την ΑUTOHELLAS ATEE (ποσοστό συμμετοχής 12,88%), την Latsco Hellenic Holdings (ποσοστό συμμετοχής 8,11%), το management της Εταιρείας σε ποσοστό 0,97% και ελεύθερη διασπορά σε ποσοστό 30,72%.
Η νέα μεγάλη επένδυση στην Κρήτη
Στον τομέα των εμπορικών πάρκων, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευαστική δραστηριότητα ανάπτυξης του νέου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης με πλάνο ολοκλήρωσης το Β’ Τρίμηνο του 2025.
Την 31.07.2024 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Εταιρείας και της ΤΕΝ BRINKE HELLAS AE για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της «PERSENCO ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (μετά τη σωρευτική πλήρωση των οριζόμενων προϋποθέσεων), η οποία κατέχει αγροτεμάχιο επιφανείας 50.882,52 τμ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, εντός του οποίου θα αναπτυχθεί νέο Εμπορικό Συγκρότημα με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια (GLA) 14.770 τ.μ. περίπου.
You may like
-
Γιατί παραμένει αναξιοποίητο το 32% των ακινήτων στην Ελλάδα – Μόλις 1 στα 10 κλειστά ακίνητα άμεσα αξιοποιήσιμο
-
Προς πώληση ακίνητο – φιλέτο της ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ με δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης στην Πάρο
-
Τα χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα το 2026 – Ποιές περιοχές καταγράφουν ισχυρή ζήτηση και πώς διαμορφώνονται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης κατοικιών
-
Πέντε ακίνητα 43,4 εκατ. ευρώ προς πώληση από την Εθνική Ασφαλιστική – Στο “ραντάρ” της Trastor επιλεγμένα assets
-
Στο Χρηματιστήριο το νέο ομολογιακό δάνειο 150 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Πώς θα χρησιμοποιιηθεί
-
Ξεκινά η Dimand το πρώτο πιλοτικό έργο “προσιτής κατοικίας” στην Πέτρου Ράλλη – Ποιά άλλα νέα έργα σχεδιάζει
Εισήλθε και στην ελληνική αγορά η Moving Doors – Τι σημαίνει το νέο concept Seamless Living που φέρνει
Γιατί παραμένει αναξιοποίητο το 32% των ακινήτων στην Ελλάδα – Μόλις 1 στα 10 κλειστά ακίνητα άμεσα αξιοποιήσιμο
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου 5 αστέρων στην Κω
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Αλόννησο
Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο κοντά στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Προς πώληση ακίνητο – φιλέτο της ΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΑ με δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης στην Πάρο
Σε κοινό επενδυτικό σχήμα από 4 funds πωλήθηκε το ξενοδοχείο Radisson Blu Zaffron στη Σαντορίνη
Στη νέα αγορά των serviced apartments εισέρχεται η Golden Age Capital – Γιατί επένδυσε στην Moving Doors
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
Άνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
Νέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Προς Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο
[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει
Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon
Στην “τελική ευθεία” η μεταμόρφωση της ιστορικής Στοάς Αρσακείου – Πώς θα λειτουργήσει με 5 θεματικούς πυλώνες
Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν
Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΆνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΝέα επένδυση logistics 110,4 εκατ. ευρώ σχεδιάζει στη Δυτική Αττική η LIDL – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
-
LOGISTICS3 εβδομάδες agoΠρος Στρατηγική Επένδυση το νέο mega logistics center της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Ασπρόπυργο
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει




