Connect with us

REAL ESTATE

ΝΟΚ: Ανάγκη για νέο πιο απλό κανονισμό – Τι φέρνει η επόμενη ημέρα στον κλάδο του real estate μετά την απόφαση του ΣτΕ

Newsroom

Published

on

Μινιόν. Εσωτερική όψη του κτιρίου. Πηγή: ypodomes.com
Πηγή: bizness.gr

Πολυεπίπεδα ζητήματα εγείρονται σε διάφορους κλάδους της κατασκευής από τις εξελίξεις γύρω από τον Νέο Οικοδομικό Κώδικα (Ν.Ο.Κ.), μετά την απόφαση του ΣτΕ, όπως παρουσιάστηκαν στο 8ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Δικηγόρος ΣτΕ & Αρείου Πάγου, Διδάκτωρ Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου του ΕΚΠΑ που εκπροσώπησε στην Ολομέλεια του ΣτΕ τρεις βασικές υποθέσεις προσφυγής για τον Ν.Ο.Κ., τόνισε ότι από το 1975 δεν έχει καταρτιστεί ουσιαστικός πολεοδομικός σχεδιασμός. Η έλλειψη αυτή οδήγησε στην κρίση του Ν.Ο.Κ. ως αντισυνταγματικού και στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων για πολίτες και κατασκευαστές.

Όπως είπε το ΣτΕ έκανε ένα πρώτο, αλλά όχι πλήρες, βήμα, προστάτευσε μόνο όσους είχαν εκδώσει οικοδομική άδεια έως 11/12 και είχαν ξεκινήσει εργασίες. Όσοι είχαν υποβάλει προσφυγές έμειναν εκτός προστασίας. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί πολίτες να χάσουν τις άδειές τους, να χαρακτηριστούν τα ακίνητά τους αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Αναμένεται επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η ορθή λύση εξήγησε, θα ήταν ένας σαφής νόμος που να προβλέπει πως όλες οι άδειες που είχαν εκδοθεί έως 11/12 προστατεύονται. Αφού αυτό δεν έγινε, η υπόθεση θα κριθεί πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι όλοι οι πολίτες που είχαν τη νόμιμη πεποίθηση ότι διέθεταν άδεια πρέπει να καλύπτονται. “Η αρχή της ασφάλειας δικαίου αποτελεί θεμελιώδη λίθο κάθε ευνομούμενης πολιτείας.

Παράλληλα, το Σύνταγμα επιβάλλει ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, που πρέπει να εκπονηθεί άμεσα. Σήμερα, οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα, όμως έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αφού επικεντρώνονται σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ο σχεδιασμός θα έπρεπε να ανατίθεται στο ΤΕΕ, ώστε να διασφαλίζεται επιστημονική προσέγγιση”.

ΤΕΕ: Ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας δικαίου

Από την πλευρά του ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του ΤΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας δικαίου στον τομέα των οικοδομικών αδειών και των πολεοδομικών διαδικασιών. Είπε ότι είναι αυτονόητο όσοι διαθέτουν άδειες να μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους, επισημαίνοντας το παράλογο να κατεδαφίζονται οικοδομές εξαιτίας προσφυγών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι εργασίες προχωρούν. Κατά την εκτίμησή του, όσοι έχουν προσφύγει θα δικαιωθούν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, γεγονός που ελπίζει να ληφθεί υπόψη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η ανασφάλεια δικαίου, καθώς η έκδοση αδειών έχει μειωθεί και κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη ότι θα ολοκληρώσει μια διαδικασία χωρίς εμπόδια. Αυτό αποθαρρύνει ξένους επενδυτές, αφού ακόμη και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα δυσκολεύονται να προχωρήσουν.

Προτείνεται νέος ΝΟΚ 10 σελίδων

Ο κ. Στασινός προτείνει τη δημιουργία ενός Νέου Οικοδομικού Κανονισμού απλού και κατανοητού, έως δέκα σελίδες, που θα καθορίζει μόνο τα βασικά στοιχεία. Στόχος είναι να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να ενισχύεται η αρχιτεκτονική δημιουργικότητα, χωρίς υπερβολικές εγκυκλίους και ερμηνείες. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη ενοποίησης όλων των πολεοδομιών σε έναν κεντρικό φορέα, πιθανόν στο πρότυπο του Κτηματολογίου, ώστε να υπάρχει ενιαία εφαρμογή των κανόνων.

Η ολοκλήρωση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη και η ψηφιοποίηση του αρχείου των πολεοδομικών αδειών μέσα σε έναν χρόνο από το ΤΕΕ θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο.

Προσέθεσε ακόμα ότι έως το 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό τα πολεοδομικά σχέδια, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πρέπει να ανταποκριθεί στην ανάγκη έγκρισης πολλών προεδρικών διαταγμάτων ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια που θα ολοκληρωθεί σε 3–4 χρόνια, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσε όπως είπε… έναν αιώνα.

Ανατροπές στο σχεδιασμό

Ο Στάθης Τρυφωνόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Διαρχων Architect επισημαίνει ότι η κατάργηση των παταριών και των μπόνους του Ν.Ο.Κ. έφερε σοβαρές ανατροπές, καθώς πολλές μελέτες χρειάζονται αναθεώρηση. Χωρίς τα κίνητρα του Ν.Ο.Κ., οι κατασκευαστές διστάζουν να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά κριτήρια, λόγω του αυξημένου κόστους. Οι συνεχείς αλλαγές στους οικοδομικούς κανονισμούς και οι ακυρώσεις άρθρων από το ΣτΕ δημιουργούν αστάθεια, όπως είπε, γεγονός που δυσκολεύει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους επενδυτές. Παράλληλα, το πλαίσιο προσφυγών επιτρέπει στον καθένα να μπλοκάρει έργα, προκαλώντας καθυστερήσεις και αβεβαιότητα.

Αλλαγές και στους στατικούς

Άμεσα έχει επηρεαστεί από τον Ν.Ο.Κ. και το έργο των στατικών μελετητών, καθώς κάθε αλλαγή στον συντελεστή δόμησης μεταφράζεται σε διαφορετικά φορτία, νέες γεωμετρίες και φέροντες οργανισμούς. Ο Αλέξανδρος Μ. Νικήτας, Ιδρυτής & Γενικός Διευθυντής, Torsion εξήγησε ότι παρότι έλυσε ορισμένες ασάφειες προηγούμενων ετών, ωστόσο, εισήγαγε συγκεκριμένα όρια ύψους ανά περιοχή και μπόνους στον συντελεστή δόμησης, που συχνά αξιοποιήθηκαν καταχρηστικά, π.χ. με επενδύσεις όψεων που πρόσφεραν επιπλέον καθαρά τετραγωνικά μέτρα.

Οι στατικοί καλούνται να αντιμετωπίζουν ολοένα πιο σύνθετες κατασκευές, με βαρύτερα φορτία, απαιτητικές θεμελιώσεις και αυξημένες συνθήκες ασφαλείας. Αυτό οδηγεί σε συνεχείς επανυπολογισμούς, αναθεωρήσεις και καθυστερήσεις, με άμεσο αντίκτυπο σε χρόνο και κόστος.

Επενδυτική αβεβαιότητα

Ο Γιώργος Βιτούλας, Επικεφαλής της Arbitrage επισήμανε ότι οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αβεβαιότητα, καθώς η πολυνομία και οι ασάφειες οδηγούν σε καθυστερήσεις, προσφυγές και ανατροπές. Ο κλάδος του real estate αναμένει όπως είπε σύγχρονες και ευέλικτες διαδικασίες, καθώς τα μεγάλα έργα επιβαρύνονται από χρόνιες εκκρεμότητες. Παρά τον πολεοδομικό σχεδιασμό από το 1975, παραμένουν άλυτα ζητήματα όπως το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες και η αποτύπωση του οδικού δικτύου. Η αμφισβήτηση γύρω από τον Ν.Ο.Κ. και τα εκτός σχεδίου ακίνητα, καθώς και έργα που βρίσκονται σε ημιτελή φάση, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και αποθαρρύνουν την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ34 λεπτά ago

Νέα “διπλή” ξενοδοχειακή επένδυση δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Φωκίδα

Φωτό: Ella Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ώρες ago

Τι φέρνει για την Ella Resorts η νέα χρηματοδότηση 710 εκατ. ευρώ – Ποιό mega project στην Αττική αποτελεί τη “ναυαρχίδα”

Πηγή: Milos Cove
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ώρες ago

“Πράσινο φως” για τo έργο επέκτασης του Cove Milos στη Μήλο – Τι περιλαμβάνει

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ώρες ago

Συνεχίζει η METRO τις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα – Πού άνοιξαν νέα My Market σε Αττική και Κρήτη

Militos Logistics Center - Πηγή: KARPATHIOS DEVELOPMENT
LOGISTICS2 ημέρες ago

Από τις αποθήκες στις υποδομές: πώς αλλάζει το logistics real estate στην Ελλάδα

Ηράκλειο Κρήτης - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Ηράκλειο

Τρίκαλα Θεσσαλίας - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην πόλη των Τρικάλων

Dunes Nissos Resort - Πηγή: NESOS CORFU / ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα 5άστερη τουριστική επένδυση Dunes Nissos Resort στη Βόρεια Κέρκυρα

Το 5άστερο ξενοδοχείο The Fiction Athens στο Μαρούσι - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ντεμπούτο στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για το νέο 5άστερο urban lifestyle THE FICTION Athens στο Μαρούσι

Ιωάννινα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στην Ήπειρο- Πού θα γίνει νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Σωκράτους 65-67 - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Προχωρά σταδιακά από τη Dimand το Votanikos Business Park στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα – Το 2027 η πρώτη παράδοση κτιρίου

Hull Logistics Park - Πηγή: Streem Global Real Estate Developments
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park

Το κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Bizness.gr
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

Εντός του 2026 το reopening της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Τι σχεδιάζει η Εrgon που ανέλαβε το ακίνητο

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Κορυφαία προτεραιότητα της Noval η ολοκλήρωση του The Grid στο Μαρούσι – Ποιοί οι μισθωτές που έχουν ήδη “κλείσει”

Πολυτελές θέρετρο και ιδιωτικές κατοικίες της Four Seasons στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Four Seasons
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για το οικιστικό σκέλος της 5άστερης επένδυσης στο Hinitsa Bay στην Αργολίδα

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία βρίσκονται στα “σκαριά” στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS6 ημέρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

Το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Λαζαράκη στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890