Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άδ. Γεωργιάδης: Σε κάθε δημοσιονομικό χώρο που βρίσκουμε, θα πηγαίνουμε κατά βάση σε μειώσεις φόρων

bizness.gr

Published

on

Άδωνις Γεωργιάδης στο 2ο Athens Investment Forum

Στην εκδήλωση απονομής των Βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μίλησε χθες στο Μέγαρο Μουσικής ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικά, ο Υπουργός είπε τα εξής:

«Κατ’ αρχάς να δώσω μερικές απαντήσεις σε αυτά που άκουσα.

Αγαπητή κυρία Γεννηματά, σας έχω συμπάθεια και εκτίμηση. Δεν υπάρχει επί των ημερών μας καμία ασυδοσία της αγοράς. Αντιθέτως, είμαι υπερήφανος να πω ότι έχουμε επιβάλει μέχρι στιγμής από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε πολύ μεγάλες εταιρίες.

Έχουμε επιβάλει το μεγαλύτερο πρόστιμο σε τράπεζα, το μεγαλύτερο πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία και μπορεί να ξαναβάλουμε αν χρειαστεί. Χθες μάλιστα εκδόθηκε η εγκύκλιος σε εφαρμογή νόμου του ’17 για τις ιδιωτικές κλινικές, που δεν είχε βγει εδώ και δύο χρόνια και αφορά την υποχρέωσή τους να αναρτούν τους τιμοκαταλόγους των υπηρεσιών τους.

Συνεπώς, άλλο πράγμα να πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά, στην οποία προσωπικά πιστεύω απολύτως και άλλο πράγμα να πιστεύουμε στην ασύδοτη αγορά.

Οι κανόνες της ελευθέρας αγοράς επιβάλουν οι κανόνες να τηρούνται και να τηρούνται από όλους και από τους μικρούς και από τους μεγάλους και να μην υπάρχει κάποια διάκριση.

Απάντηση δεύτερη στον αγαπητό μου Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο οποίος έχει κάνει και αυτός εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να επιστρέψω τα καλά λόγια, επί της ουσίας όμως, γιατί τα έλεγα και όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και με καλούσατε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Άλλωστε εγώ ο ίδιος είμαι μικρομεσαίος. Τα πρώτα μου βιβλία τα πούλησα 15 ετών στην έκθεση βιβλίου της Κηφισιάς και μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει ποτέ να εργάζομαι, μόνο τώρα που έγινα Υπουργός και απαγορεύεται να έχω παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Και όταν δεν θα είμαι Υπουργός, πάλι θα έχω τη δουλειά μου σε μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση. Όμως, εδώ θα πρέπει να μιλάμε όχι μόνο για τις εξαγγελίες, αλλά και για όσα ήδη γίνονται.

Προσέξτε. Στη Βουλή κατετέθη χθες το βράδυ ένα νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο που θα είναι νόμος του κράτους σε λίγες μέρες, έχει συγκεκριμένα μέτρα.

Μέτρα που προφανώς αφορούν κατά πάρα πολύ μεγάλο μέρος τη μικρομεσαία επιχείρηση. Έχει την πρώτη, έστω και μικρή, μείωση προκαταβολής φόρου, θέλαμε μεγαλύτερη.

Έχει μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 4% και έχουμε δρομολογήσει άλλο ένα 4% την επόμενη χρονιά. Έχει μείωση του φόρου στο μέρισμα των επιχειρήσεων. Όλα αυτά αφορούν και τους μικρομεσαίους.

Έρχομαι στις ασφαλιστικές εισφορές που είναι και το πολύ επιβαρυντικό κομμάτι, γιατί, αντικειμενικά, κέρδη μπορεί να μην έχουν πολλές επιχειρήσεις ή εν πάση περιπτώσει μεγάλα κέρδη που να τους αφορά ιδιαίτερα το 4% μείωσης του συντελεστή του φόρου, αλλά ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εργαζομένους

Έχουμε ήδη εξαγγείλει από το 2ο εξάμηνο του 2020 μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% και υπενθυμίζω ότι και η προηγούμενη κυβέρνησή μας Σαμαρά – Βενιζέλου είχε προχωρήσει πάλι σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Άλλο αν μετά, θα μικροπολιτικολογήσω, υπήρξε μία αντιστροφή αυτής της πορείας, αυξήθηκαν οι εισφορές και τώρα εμείς ξαναμπαίνουμε στη διαδρομή να τις μειώσουμε.

Άρα, τα βασικά που είπατε, μείωση φόρων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ήδη τα βάζουμε σε μία σειρά και ήδη τα ψηφίζουμε και μπορώ να δεχθώ την κριτική, ότι θα τα θέλαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όμως, οι δεσμεύσεις, αγαπητή Πρόεδρε του Κινήματος Αλλαγής, δεν είναι δεσμεύσεις Τσίπρα. Αν ήταν δεσμεύσεις Τσίπρα, δεν θα είχαμε καμία διάθεση να τις ακολουθήσουμε. Είναι δεσμεύσεις της χώρας.

Δεν πιστεύω τώρα σοβαρά να θέλει ένας στην Ελλάδα να μπούμε πάλι σε μία διαδικασία να τσακωνόμαστε με τους ξένους. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι, είναι αυτό. Το τελευταίο που χρειάζεται.

Να έχετε εμπιστοσύνη λοιπόν στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουν γνώση οι φύλακες. Η διαπραγμάτευση γίνεται όπως πρέπει να γίνει. Ένα – ένα τα περνάμε όλα.

Πέρασε στα ψιλά των μέσων μαζικής επικοινωνίας, ήμουν σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή της κυρίας Αναστασοπούλου και του κυρίου Οικονόμου, που με ρωτάγανε συνέχεια για ένα διοικητή, λέει, που είναι 80 χρονών. Μάλιστα. Καλός ο Διοικητής. Συμπαθέστατος.

Αλλά για το ότι χθες ελήφθη απόφαση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να μπει ξανά η Ελλάδα από 1/1/20 στη λίστα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου, που είναι από τα πρώτα θέματα που μου θέσατε και εσείς όταν ήρθατε στο Υπουργείο για να μπορούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές τους από τις άλλες χώρες, για αυτό δεν αφιέρωσε ούτε ένα δευτερόλεπτο, ούτε καμία εκπομπή, ούτε κανένα δελτίο ειδήσεων. Και όμως, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν εξαγωγές και να είναι επιτυχημένες, αυτό ήταν που χρειαζότανε. Και αυτό η κυβέρνησή μας το πέτυχε και ένα μπράβο δεν ακούσαμε.

Άρα, προτείνω να αφήσουμε για λίγο τη συνήθη νεοελληνική γκρίνια, που είναι μεν παραδοσιακή – κι εγώ παραδοσιακός τύπος είμαι – και να δούμε τα πράγματα από την ανάποδη τώρα σκοπιά. Κι η ανάποδη σκοπιά είναι ότι σήμερα η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα αποπνέει μία αισιοδοξία.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Μυτιλιναίος, δεν το λέω για διαφήμιση της εταιρείας, θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, όπως κι άλλες έχουν προηγηθεί.

Πήγε στο Λουξεμβούργο και εξέδωσε ευρωπαϊκό ομόλογο, όχι ελληνικό ομόλογο, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Της προσφέρθηκαν 2 δισεκατομμύρια, τέσσερις φορές υπερκάλυψη, με επιτόκιο 2,5%, όταν πέρσι δανειζόταν η ίδια η εταιρεία με 5,5% και 6%.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι η διεθνής αγορά βλέπει την Ελλάδα ως μια χώρα που πράγματι ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Μην έρθουμε εμείς τώρα και αυτή την ωραία εικόνα που οι άλλοι βλέπουν σε εμάς να την αμαυρώνουμε και να την ακυρώνουμε.

Ναι, ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να τα καταφέρουμε.

Άρα, η Κυβέρνησή μας νομοθέτησε αμέσως την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της γραφειοκρατίας για να κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη, σε συνεργασία και μαζί σας συζητήσαμε και νομοθετήσαμε όλες τις αλλαγές στο ΓΕΜΗ για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα και γρηγορότερα, αρχίσαμε να μειώνουμε τους φόρους, ξεκινάμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κάναμε τις 120 δόσεις με το χαμηλότερο επιτόκιο και τις καλύτερες δόσεις όλων των εποχών. Και το λέω ως επιχειρηματίας, που έχω ενταχθεί σε όλες τις ρυθμίσεις δόσεων του παρελθόντος, ποτέ δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία δόσεων.

Και ετοιμάζουμε το νέο ασφαλιστικό που ανακοίνωσε ήδη ο Γιάννης Βρούτσης από προχθές στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πάλι. Το ξέρετε, κύριε Παππά, κουνάτε το κεφάλι σας. Ε, αφού κάνετε εμπάργκο, τι να μας κάνουν; Ελάτε εκεί να μας κάνετε παρέα, κάνατε την αρχή τώρα, το αποφασίσατε.

Άρα, επανέρχομαι, έχουμε ήδη κάνει για τέσσερις μήνες Κυβέρνηση – με υπερηφάνεια σας το λέω – πάρα πολλά.
Θα θέλαμε όλοι να κάνουμε περισσότερα;

Πρώτος εγώ σας λέω ότι θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα. Και σας το λέω και τώρα λοιπόν, μην έχετε καμία αμφιβολία και αυτή είναι μια διαφορά ιδεολογική με την προηγούμενη Κυβέρνηση, διότι πρέπει να έχουμε και ιδεολογικές διαφορές. Εντάξει, ψηφίσαμε όλοι μνημόνιο, μείναμε στο ευρώ, τα βρήκαμε στα μεγάλα, να κρατήσουμε, όμως, τις ιδεολογικές μας διαφορές.

Λοιπόν, εμείς κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα βρίσκουμε, δηλαδή κάθε χαλάρωση που θα επιτυγχάνει ο Πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα την πηγαίνουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί εμείς θέλουμε να δώσουμε χώρο στην ιδιωτική οικονομία να αναπνεύσει. Με βρίσκει σε αυτό εξαιρετικά σύμφωνο. Αυτό είναι το σχέδιό μας και αυτό θα κάνουμε.

Τώρα, όσον αφορά το αίτημα που ετέθη από τον κύριο Πρόεδρο, την οικονομική μας ενίσχυση στα προγράμματα που ετοιμάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και το θέμα των εφαρμογών της ηλεκτρονικής εποχής το οποίο προηγουμένως είπατε.

Προφανώς θα είμαστε παρόντες και ήμασταν μέχρι τώρα αλλά θα είμαστε και στο μέλλον. Και σας το λέω και από αυτό το βήμα και το ξέρετε ότι το λέω και το εννοώ, δεν το λέω για να το πω, ότι εφόσον έρθει ολοκληρωμένη μελέτη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο τέτοια που θα πιάσουν τα λεφτά τόπο και θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, δεν θα βρείτε Υπουργό μεγαλύτερο σύμμαχο σε αυτό από εμένα. Διότι είναι τελείως βέβαιο ότι η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται αυτή τη βοήθεια για να επιταχύνουμε την προσπάθεια μας ώστε να περάσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή.

Και να το πω και εδώ για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι, ωραία τα μεγάλα έργα, εγώ αγωνίζομαι πολύ γι’ αυτά όπως και για τις μεγάλες επενδύσεις καθώς οι μεγάλες επενδύσεις είναι απαραίτητες διότι αποτελούν ορόσημο, είναι εμβληματικές, στέλνουν ένα σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αλλάζει. Όλα αυτά χρειάζονται.

Αλλά μην νομίζετε ότι έχω την αυταπάτη ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα γυρίσουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία θα γυρίσει μόνο όταν η μικρομεσαία επιχείρηση θα προσλάβει έστω άλλο έναν υπάλληλο. Τότε θα χαίρεται ο φίλος μου ο Γιάννης Βρούτσης και θα λέει η ΕΡΓΑΝΗ πηγαίνει καλά.

Οφείλω να πω εδώ όμως – και θα τα πούμε εδώ για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι – ότι εμείς να μειώσουμε και τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να δώσουμε και το ερέθισμα στα επιμελητήρια για να γίνει η ψηφιακή μετάβαση, να κάνουμε και τα open mall για τους δήμους, να κάνουμε όλα αυτά που είναι φιλοεπενδυτικά.

Πρέπει και εσείς να κάνετε το κοινωνικό σας χρέος. Να πληρώνετε τους φόρους σας, να προσλάβετε υπαλλήλους. Δεν μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο και μόνο για να μένουν στην τσέπη. Τις μειώνουμε για να πάρετε κανένα υπάλληλο να μειωθεί η ανεργία, να βρει ο κόσμος δουλειά. Έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία στην οποία όλοι πιστεύουμε. Όπως λέει μια αγγλική παροιμία: it takes two to tango.

Άρα, λοιπόν, περιμένουμε σε όλα αυτά που κάνουμε και εσείς να αντιδράσετε όπως πρέπει. Γιατί, αν δεν αντιδράσετε όπως πρέπει και η κοινωνία διαπιστώνει ότι ενώ μειώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, η ζωή των περισσοτέρων ανθρώπων δεν γίνεται καλύτερη, τότε θα έρθουν ξανά οι άλλοι και θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ για τους φόρους και τις εισφορές που θα τις ανεβάζουνε.

Άρα, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, εσείς θα κάνετε το δικό σας και όλοι μαζί, αγαπημένοι, θα πορευόμαστε, κυρία Πρόεδρε, στους χώρους της ελευθέρας και όχι ασύδοτης αγοράς μακριά από τους κομμουνιστάς. Και θα ζήσουμε καλά, εμείς καλά και αυτοί καλύτερα.

Λοιπόν, για να σοβαρέψω τώρα και αυτό είναι και γεγονός, η Κυβέρνηση πράγματι εργάζεται πολύ για τη μικρομεσαία επιχείρηση. Εκλεγήκαμε για να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη, αυτή κατά βάση θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και αυτήν κατά βάση θέλουμε να υποστηρίξουμε μετά από 5 πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε και άλλα 4 προηγουμένως δύσκολα επίσης, για να το κάνω 9, τα πρώτα από την κρίση τα δεύτερα από τον Τσίπρα.
Λοιπόν, να είστε όλοι καλά.

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα

bizness.gr

Published

on

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε τομείς, όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Σαουδική Αραβία αλλά και η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας στις δύο χώρες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Ahmed Aqeel Al-Khateeb.

Οι δύο υπουργοί, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, προχώρησαν σε μία επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την αντιμετώπιση του COVID-19 στις δύο χώρες και συμφώνησαν στην ενεργοποίηση μικτής επιτροπής τουρισμού, η οποία έχει στόχο την κοινή χρήση δεδομένων και πληροφοριών, την εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας εργαστηρίων ανταλλαγής γνώσεων και διαμοιρασμού βέλτιστων πρακτικών και κοινά προϊόντα και κοινή προώθηση για αγορές μεγάλων αποστάσεων.

Επίσης συμφώνησαν και για τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, έναν πολύ σημαντικό τομέα και για τις δύο χώρες, μέσω του διορισμού ατόμων επαφής, με στόχο την περαιτέρω πρόοδο στο εν λόγω πεδίο ενώ συζήτησαν για την ελληνική πρωτοβουλία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και άλλα θέματα που άπτονται του οργανισμού.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στα συμπεράσματα της συνόδου των υπουργών Τουρισμού της G20 που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας, όπως «η ενθάρρυνση της εφαρμογής ασφαλών και απρόσκοπτων αρχών των ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης συνδεσιμότητας και της δημιουργικής χρήσης νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ασφάλειας, της προστασίας και της εμπειρίας των ταξιδιωτών, η προώθηση της αειφορίας και η καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών».

Επιπλέον συζήτησαν και την πρόταση που είχε θέσει στο τραπέζι της συνόδου της G20 τον περασμένο Οκτώβρη ο κ. Θεοχάρης για την επιτακτική ανάγκη χρήσης τεστ αντιγόνου (rapid test) στις διεθνείς αερομεταφορές, πρόταση που συμπεριελήφθη στα γενικά συμπεράσματα: «Η διεθνής, συντονισμένη δράση, η συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς σε συμφωνημένα ‘standards’ και η διαλειτουργικότητα συστημάτων και τεχνολογίας μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την ασφάλεια και την προστασία, τομείς ιδιαίτερα κρίσιμους σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία του COVID-19».

Ο κ. Θεοχάρης στην τηλεφωνική συνομιλία ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα αποτελέσματα στον τουρισμό στη φετινή χρονιά, καθώς και για το πρωτοπόρο σύστημα ελέγχου εισερχόμενων ταξιδιωτών για τον κορονοϊό «EVA», το πιο καινοτόμο σύστημα κατανομής των τεστ, το οποίο βελτίωσε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων μέχρι και 4 φορές. Ο Υπουργός Τουρισμού, μάλιστα, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για να μοιραστεί η τεχνογνωσία του συστήματος «EVA» με τη Σαουδική Αραβία.

«Συνιστώ στα υπουργεία μας να συντονίσουν τις πολιτικές για την κοινωνική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς μέσω του τουρισμού. Στόχος είναι ο μετασχηματισμός παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των ποσοστών εισοδήματος και απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο και η επίτευξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Al-Khateeb ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για τις προτάσεις που ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού του προώθησε προκειμένου να αξιοποιηθούν στη Σύνοδο της G20 και σημεία των οποίων συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου ενώ, τέλος, διαβεβαίωσε πως «οι Σαουδάραβες θα συνεχίσουν να επισκέπτονται και την επόμενη χρονιά, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, τη χώρα μας».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Ευρωβουλή το ζήτημα αποπληρωμής των Ελλήνων ξενοδόχων από την TUI

bizness.gr

Published

on

Το ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων εξαιτίας της απροθυμίας του τουριστικού κολοσσού TUI να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, θέτει ο ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι η TUI έλαβε από την γερμανική κυβέρνηση έκτακτη κρατική ενίσχυση ύψους 3 δισ. € εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε μονομερή αναδρομική αλλαγή των όρων πληρωμών της. Συγκεκριμένα, ενώ η εταιρεία όφειλε να εξοφλήσει τα τιμολόγια έως και δύο μήνες μετά την παροχή της υπηρεσίας από τις ξενοδοχειακές μονάδες, αποφάσισε μονομερώς να μεταθέσει το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών της κατά έξι μήνες, δηλαδή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μη εξόφληση των σχετικών τιμολογίων και ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη πλήρη αξία των πακέτων στην εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού, επιπλέον συνιστά αθέμιτη πρακτική.

Η απαράδεκτη ενέργεια της TUI, σε μια εξαιρετικά δύσκολη τουριστική σεζόν για τη χώρα, έρχεται να στραγγαλίσει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, μόλις έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και των ολέθριων οικονομικών συνεπειών που προκάλεσε.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφενός εάν η μη έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων της TUI είναι συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, αφετέρου με ποιον τρόπο αυτή η συμπεριφορά θα επηρεάσει την κρίση της ως προς τη φερεγγυότητα της εταιρείας στο αναμενόμενο τρίτο αίτημά της, για έγκριση κρατικής ενίσχυσης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, ο ευρωβουλευτής θέτει το θέμα της αναδρομικής και μονομερούς τροποποίησης των συμβάσεων με τα ξενοδοχεία και κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά συνιστά αθέμιτη μεταφορά εμπορικού κινδύνου προς τους Έλληνες ξενοδόχους, καθώς και εάν προβλέπονται μέτρα προστασίας και βοήθειας των επιχειρήσεων από τέτοιες πρακτικές, εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει στην Επιτροπή ότι η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής και ταξιδιών, αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στις ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες, εξωθώντας τον ήδη πιεσμένο τουριστικό κλάδο της χώρας στην καταστροφή. Μετά την αθέτηση πληρωμών στην Ισπανία στις αρχές του 2020, η εταιρεία προχώρησε σε μονομερή, αναδρομική αλλαγή των όρων πληρωμών και αφού οι υπηρεσίες είχαν ήδη παραδοθεί. Η εταιρεία αποφάσισε μονομερώς να μεταφέρει πληρωμές που έπρεπε να γίνουν έως και δύο μήνες μετά τη λήξη της θερινής σεζόν 2020, τον Μάρτιο και Απρίλιο 2021, προκαλώντας τους οικονομική ασφυξία.

Σημειώνεται ότι η TUI έχει λάβει €3 δισ. ως έκτακτη δανειοδότηση σε δύο δόσεις λόγω πανδημίας από την γερμανική κυβέρνηση εντός του 2020, εκμεταλλευόμενη το προσωρινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο η μη εξόφληση των ξενοδόχων, ενώ οι πελάτες έχουν ήδη καταβάλει την αντίστοιχη αξία των πακέτων στην εταιρεία, αποτελεί μία μορφή υποχρεωτικού δανεισμού.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι η μη εξόφληση των υποχρεώσεών της συμβατή με το ισχύον πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης και πώς η συμπεριφορά αυτή θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα της στο αναμενόμενο τρίτο αίτημα κρατικής ενίσχυσής της;

Είναι συμβατή η αναδρομική και μονομερής τροποποίηση της σύμβασης και πώς εξασφαλίζει η Επιτροπή ότι δεν πρόκειται για αθέμιτη μεταφορά εμπορικού κινδύνου;

Προβλέπονται μέτρα προστασίας και βοήθειας των επιχειρήσεων από τέτοιες πρακτικές, εν μέσω πανδημίας;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποιές περιοχές της Ελλάδας έχουν περισσότερες κλίνες μέσω Airbnb – HomeAway από ότι στα ξενοδοχεία

bizness.gr

Published

on

Η ποσοστιαία κατανομή μεταξύ κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κλινών σε ξενοδοχεία για την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020, αποκαλύπτει ότι στο σύνολο της χώρας, ο αριθμός κλινών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ισούταν με αυτόν στα ξενοδοχεία.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της νέας μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Προσφορά καταλυμάτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – συγκριτικά μεγέθη στον τουρισμό και στην κτηματαγορά». Σύμφωνα με τη μελέτη, στο σύνολο της χώρας, την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020 υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway, 179 χιλιάδες καταλύματα με 854 χιλ. κλίνες.

Διευκρινίζεται ότι έχουν ληφθεί υπόψιν μόνο καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway έστω και μια μέρα την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, τα ανωτέρω μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχαν συνεχώς διαθέσιμα 179 χιλιάδες καταλύματα με 854 χιλιάδες κλίνες, πάντα σύμφωνα με την έρευνα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της προσφοράς, η Αττική, η Κρήτη και οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν άνω του 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των υπνοδωματίων και των κλινών της χώρας. Από τα 179 χιλιάδες καταλύματα, το 89% ήταν αυτόνομα καταλύματα, το 2% δωμάτια ξενοδοχείων και το 9% ιδιωτικά δωμάτια σε μεγαλύτερο κοινόχρηστο σπίτι ή διαμέρισμα. Από τα 179 χιλιάδες καταλύματα, ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Αττική (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Κρήτη (17%) και στο Ιόνιο (14%), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό ποσοστό στα Δωδεκάνησα (5%). Παρόμοια είναι η εικόνα και στις διαθέσιμες κλίνες, όπου ο κύριος όγκος συσσωρεύεται στην Κρήτη (18%), στις Κυκλάδες (17%), στην Αττική (17%) και το Ιόνιο (14%). Στις Κυκλάδες – όπου ο αριθμός των καταλυμάτων είναι στα ίδια επίπεδα με την Αττική και την Κρήτη, αλλά λόγω του μεγαλύτερου μέσου μεγέθους οι Κυκλάδες υπερτερούν της Αττικής σε υπνοδωμάτια και κλίνες και είναι ισοδύναμης δυναμικότητας με την Κρήτη – υπάρχουν 3 φορές περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και 3,5 φορές περισσότερες κλίνες απ’ ότι στα Δωδεκάνησα.

Σε ορισμένες Περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%. Μελετώντας την εξελικτική πορεία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά, φαίνεται ότι από τα 179 χιλιάδες καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020, μόλις το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκαν στην πλατφόρμα πριν το 2017. Δηλαδή μεγάλο ποσοστό των καταλυμάτων που εμφανίζονται διαθέσιμα, οφείλεται ξεκάθαρα σε εμπορική δραστηριότητα με διαχρονική πορεία. Το 31% των καταλυμάτων εμφανίστηκε το 2019 και στις αρχές του 2020, προφανώς λόγω της σημαντικής αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας τα έτη 2017 και 2018 που συνεχίστηκε και το 2019. Επίσης, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιστοιχούν στο 13% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών της χώρας. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πιο υψηλά στις Κυκλάδες (59%), το Ιόνιο (56%), τα Δωδεκάνησα (39%) και την Κρήτη (36%).

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας, κινείται σε επαγγελματικό πλαίσιο εμφανίζοντας υψηλή τουριστική δραστηριότητα, σύμφωνα με την έρευνα που μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: “Δεν αποτελεί πλέον αποκλειστικά δραστηριότητα εκμετάλλευσης κάποιων αχρησιμοποίητων πόρων για λίγο επιπλέον εισόδημα, αλλά αντιθέτως, με την επαγγελματική διαχείριση και αξιοποίηση των σχετικών πλατφορμών, αποτελεί δραστηριότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε ορισμένες σημαντικές τουριστικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες, η Αττική και το Ιόνιο, όπου οι διαθέσιμες κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης υπερβαίνουν, εν δυνάμει, και τις διαθέσιμες κλίνες σε ξενοδοχεία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 ώρες ago

Προχωρούν γοργά τα έργα στο νέο Piraeus Retail Park στο Φάληρο – Δείτε φωτό

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ6 ώρες ago

Οι 3 νέες επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Μαρούσι

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ8 ώρες ago

Κοντά σε συμφωνία με διεθνές brand η Hines για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Κρήτη

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 ημέρα ago

To 2022 θα ανοίξει το νέο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

Εσωτερικά γραφείων
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ποιά μεγάλη εταιρεία εξετάζει την αγορά ολόκληρου του νέου κτιρίου γραφείων στη Λ. Συγγρού

Trastor AEEAP
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Σε εξέλιξη η προετοιμασία για το μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ στο ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ

Ξενοδοχείο
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε από το ΚΕΣΑ η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στα Χανιά

PASAL Development
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 ημέρες ago

Νέα κεφάλαια και επενδύσεις για την Pasal Development – Σε ποιόν κλάδο θα εστιάσει

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ5 ημέρες ago

Κάλεσμα στη Σαουδική Αραβία για τουρισμό και επενδύσεις στην Ελλάδα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 μήνες ago

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 μήνες ago

Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης, στην Κέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ2 έτη ago

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Χρηματοδότηση, Βρυξέλλες και μπουλντόζες για το βόρειο τμήμα Τρικαλα-Εγνατία

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τα δύο νέα υπερπολυτελή resorts και γήπεδα golf στο Costa Navarino

Καταναλωτές σε mall
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 μήνες ago

Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά κέντρα στην Αττική

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ5 μήνες ago

4 εμβληματικά κτιριακά projects στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα”

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 μήνα ago

Αναμένονται εξελίξεις για τη μεγάλη επένδυση “Cambas Project” στην Παλλήνη

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο εμπορικό πάρκο “Piraeus Retail Park” της Ten Brinke

Νέα χαρτονομίσματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 μήνα ago

Νέο πρόγραμμα για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη

Advertisement

Trending