Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ Ελλάδα και Κύπρου στον τομέα του Τουρισμού

bizness.gr

Published

on

Το 2017 ήταν “χρονιά ορόσημο” για τον κυπριακό τουρισμό. Κάθε μήνα οι αφίξεις σημείωναν νέο ρεκόρ. Συνολικά επισκέφθηκαν την χώρα 3,6 εκατομμύρια άτομα. Η αύξηση που σημειώθηκε σε σχέση με το 2016 υπολογίζεται ποσοστιαία σε 7%-8%. Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος επενδύει στον θεματικό τουρισμό, δίνει έμφαση στον συνεδριακό τουρισμό και βάζει στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Σε αυτήν τη διαδρομή, που περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τουριστική λειτουργός του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Μάρθα Καρεκλά, η Κύπρος φαίνεται να έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα: αφενός, η οικονομική κρίση λειτούργησε σαν μοχλός πίεσης και ενεργοποίησης και αφετέρου, θέλησαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω από το μοντέλο “ήλιος-θάλασσα”, το οποίο σημαίνει ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.

“Μετά το 2014 -χρονιά που λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά στον τουρισμό- και για την ακρίβεια από το 2015 και μετά, άρχισε μια δυναμική κινητοποίηση όσον αφορά τις επενδύσεις στον τουρισμό και κυρίως στις υποδομές. Ήταν η περίοδος που ανακαινίστηκαν πολλά ξενοδοχεία και εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του τουρισμού, κάτι που σταδιακά έφερε αποτελέσματα” όπως εξήγησε η κ.Καρεκλά.

Στο πλαίσιο αυτό, και μετά τα διαδοχικά ρεκόρ που σημείωσαν οι δύο χώρες, οι φορείς του τουρισμού άρχισαν να εξετάζουν τρόπους συνεργασίας αλλά και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Μια τέτοια ενέργεια υλοποιήθηκε πρόσφατα από την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, όπου επαγγελματίες από την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με εξειδίκευση στον συνεδριακό τουρισμό κλήθηκαν να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των Κύπριων συναδέλφων τους, να γνωρίσουν τις υποδομές της χώρας και να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις Β2Β.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια Πωλήσεων Β.Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Βαλκανίων της Aegean Airlines αλλά και αντιπρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Ειρήνη Σιδηροπούλου, πρόκειται για μια δράση που “έγινε πρώτη φορά τόσο στοχευμένα, με σκοπό την ενίσχυση και των δύο προορισμών (Ελλάδας-Κύπρου αλλά και ειδικότερα Λάρνακας-Θεσσαλονίκης οι οποίες συνδέονται με απευθείας πτήσεις καθημερινά), την ενδυνάμωση των επαγγελματικών τους σχέσεων και τη δημιουργία νέων συνεργειών”. Ειδικότερα, καθώς η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια εντατικοποίησε τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, συμμετείχαν ταξιδιωτικά γραφεία με εξειδίκευση στη βιομηχανία M.I.C.E. (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions), όπως ανέφερε η κ.Σιδηροπούλου.

Κάντο όπως η Κύπρος

Στο ταξίδι τους στην Κύπρο, ταξιδιωτικοί πράκτορες από τη Βόρεια Ελλάδα και η διευθύντρια του Thessaloniki Convnetion Bureau (TCB), Ελένη Σωτηρίου, μαζί με την αντιπρόεδρο του TCB Και διευθύντρια Πωλήσεων Β.Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Βαλκανίων της Aegean Airlines, Ειρήνη Σιδηροπούλου και άλλα στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκαν το διεθνές συνεδριακό κέντρο της Λευκωσίας “Φιλοξενία”, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει από μεγάλα συνέδρια έως μικρές εκδηλώσεις, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται, με ειδικές καμπίνες διερμηνείας για μέχρι και 32 γλώσσες. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις ξενοδοχειακές υποδομές που έχουν αναπτυχθεί αλλά και το κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας που πλαισιώνει το ταξίδι των εκάστοτε συνέδρων. Οικοτουρισμός, γαστρονομία, οινοτουρισμός και οινογνωσία ακόμη και κεραμική είναι μόνο μερικές από τις βιωματικές δραστηριότητες που μπορεί να προσθέσουν εικόνες στο ταξίδι του επισκέπτη, που θα βρεθεί στην Κύπρο για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο.

Είναι όμως αυτά αρκετά; Ο τουριστικός λειτουργός και αρμόδιος για τον Συνεδριακό Τουρισμό (Convention Bureau) της Κύπρου, Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου, επεσήμανε ότι η Κύπρος παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού αλλά επιπλέον, την ίδια ώρα, δίνονται οικονομικά κίνητρα για τη διεκδίκηση και ανάληψη συνεδρίων, όπως και για τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης.

“Η Κύπρος δίνει πολλά κίνητρα για να προσελκύσει τουρίστες και τα πάει πολύ καλά” ανέφερε ο ταξιδιωτικός πράκτορας και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης, ο οποίος δραστηριοποιείται 37 χρόνια στην συγκεκριμένη αγορά. “Δίνονται οικονομικά κίνητρα και για τις σχολικές εκδρομές και για τους τουρίστες άνω των 55 ετών. Συγκεκριμένα, ο ΚΟΤ επιδοτεί τις εκδρομές για την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου, προσφέροντας συγκεκριμένες παροχές που μπορεί να μειώσουν το κόστος από 50 έως 70 ευρώ το άτομο” εξήγησε ο κ.Μαντούσης

Καλή αγορά για την Ελλάδα η Κύπρος

Φέτος η χρονιά κλείνει με περίπου 4 εκατομμύρια αφίξεις για την Κύπρο και αύξηση γύρω στο 8% σε σχέση με πέρυσι, η οποία προήλθε ύστερα από σκληρή δουλειά, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κύπρου (HACTA), Βασίλης Σταματάρης. Οι βασικές αγορές προέλευσης τουριστών για την Κύπρο είναι η Βρετανία, η Ρωσία και η Γερμανία. Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΚΟΤ, το 2017 ξεπέρασαν τους 600.000 σε αριθμό, ενώ αντίστοιχα οι Έλληνες που ταξίδεψαν στην Κύπρο ήταν περίπου 150.000 άτομα. Όπως επεσήμανε η κ.Καρεκλά, το 90% αυτών είναι μεμονωμένοι ταξιδιώτες, που σημαίνει ότι υπάρχει έδαφος να αναπτυχθούν οι οργανωμένες εκδρομές.

Σταδιακά οι αφίξεις από Ελλάδα αυξάνονται, ανέφερε ο ο Χρήστος Γιαννόπουλος, διεθυντής Πωλήσεων Κύπρου της Aegean Airlines, καθώς “όλο και περισσότεροι Ελλαδίτες επιλέγουν την Κύπρο για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά ή για σπουδές”. Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε, η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο και οι υψηλές πληρότητες, ωθούν πολλούς Κύπριους να επιλέγουν ελληνικούς προορισμούς για τις διακοπές τους.

“Οι Κύπριοι που επιλέγουν την Ελλάδα είναι πάρα πολλοί σε σχέση με τον πληθυσμό μας” σημείωσε ο κ.Σταματάρης. “Θέλουμε αντίστοιχα να αυξηθεί και ο αριθμός των τουριστών από Ελλάδα αλλά και να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη και των δύο προορισμών” πρόσθεσε.

«Η Κύπρος έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι ένα “compact μουσείο”. Μπορείς να δεις πολλά, διαφορετικά και σημαντικά μνημεία και εκκλησίες και αξιοθέατα μέσα σε λίγο χρόνο γιατί είναι συγκεντρωμένα. Μαζί με την Ελλάδα μπορούν να αποτελούν ένα “πακέτο”, μια ολοκληρωμένη πρόταση για άτομα που έρχονται από μακρινές χώρες και επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερους από έναν προορισμούς και να τους συνδυάσουν» υπογράμμισε ο κ.Σταματάρης. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ.Χριστοδούλου, θα μπορούσαν να γίνουν από κοινού προσπάθειες για τη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Advertisement Aecom
REAL ESTATE9 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

REAL ESTATE5 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE10 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE11 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε το νέο Πύργο του Πειραιά από ψηλά

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Στο δρόμο του Χρηματιστηρίου και η Dimand – Στα σκαριά 8 νέες μεγάλες επενδύσεις

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι – Δείτε video

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα – Ποιά εταιρεία την υλοποιεί

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Τα μεγάλα έργα real estate της Dimand

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς θα γίνει ο νέος Πύργος του Πειραιά

The Ellinikon Park - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης στο Ελληνικό

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Isla Brown Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε το πρώτο 5άστερο resort της Brown Hotels στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται & πώς θα επεκταθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Αγρίνιο

Trending