Εξαιρετικά μικρή συμμετοχή που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία διαφημιστικής καμπάνιας εντόπισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την επιτυχία της κτηματογράφησης.
Μέχρι σήμερα το ποσοστός στις υπό κτηµατογράφηση περιοχές να µην ξεπερνά το 1,49%, απογοητευτικό νούμερο αν σκεφτεί κανείς ότι το χρονικό όριο που απομένει δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Όπως τόνισε «Εάν η συµµετοχή των πολιτών δεν προσεγγίσει έστω το 50%, επί της ουσίας δεν θα υπάρχει “κτηµατολόγιο”». Χαρακτήρισε απροετοίμαστη την Κτηματολόγιο ΑΕ καθώς όπως είπε δεν είναι έτοιμα τα γραφεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Οι λόγοι για τους οποίους είναι τόσο χαμηλή η συμμετοχή, κατά τον κ.Καλογιαννάκη είναι η οικονοµική συγκυρία, η χαµηλή αξία των δηλούµενων ακινήτων, η έλλειψη τίτλων, η καθυστέρηση έναρξης της εφαρµογής για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κ.α.
Υποστήριξε ότι το ποσό των 300εκατ.ευρώ είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δήλωσε την ανησυχία του για την ποιότητα του έργου που θα παραδοθεί και ζήτησε, στα ακίνητα που έχουν αξία ο κόσμος να απευθύνεται σε επαγγελματίες τοπογράφους και όχι σε άλλους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο γιατί όπως σημείωσε αυτό ενέχει τον κίνδυνο σε τυχόν λάθη, να επωμιστεί μεγάλο οικονομικό βάρος ο ιδιοκτήτης από τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει για την αποκατάσταση του ακινήτου.
Για την νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν θετικός και ειπε πως είναι πλεόν πολλή πιο εύχρηστη, αφού η χρήση της στα νέα προγράµµατα κυµαίνεται από 0,72% µέχρι 20,34%, µε µέσο ποσοστό το 6,52%, όταν µε την προηγούµενη εφαρµογή µόλις το 2,75% των δηλώσεων είχε υποβληθεί ηλεκτρονικά. Η σωστή δήλωση του ακινήτου προϋποθέτει τέσσερα βασικά βήµατα:
-σωστό εντοπισµό και δήλωση των στοιχείων του,
-υποβολή τοπογραφικού διαγράµµατος όπου κρίνεται απαραίτητο,
-συγκέντρωση των εγγράφων που θα αποδεικνύουν χρησικτησία σε περίπτωση απουσίας τίτλων
-σωστή χρήση της ηλεκτρονικής εφαρµογής για όσους την επιλέξουν.
Για την προώθηση του έργου ο Σύλλογος κατέθεσε δέσµη προτάσεων, µε βασικά σηµεία τη χρονική επιµήκυνση των παρατάσεων της προθεσµίας υποβολής δηλώσεων και την απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης των γεωτεµαχίων, για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι. Συγκεκριµένα προτείνουν:
-Νοµοθετική πρωτοβουλία για την παράταση της συλλογής δηλώσεων πέραν του συνηθισµένου διαστήµατος, που φτάνει το 6µηνο.
-Νοµοθετική αλλαγή ώστε για την επίκληση στην έκτακτη χρησικτησία να αρκεί η προσκόµιση ενός όχι πρόσφατου Ε9. Θα γίνεται «προσωρινή δήλωση σε εκκρεµότητα» και θα προκρίνονται όσες προσκοµίζουν τίτλους ιδιοκτησίας. Η αλλαγή της κατάστασης ιδιοκτησίας σε «οριστική δήλωση» θα γίνεται µε την προσκόµιση τίτλων, όπως π.χ. η αποδοχή κληρονοµιάς. Με την αλλαγή αυτή, επισηµαίνουν οι τοπογράφοι, οι πολίτες δεν θα έχουν την αγωνία απώλειας της περιουσίας τους, ενώ η συµµετοχή τους θα αυξηθεί.
-∆υνατότητα εισαγωγής στην πλατφόρµα ηλεκτρονικής δήλωσης χωρίς τους κωδικούς Taxisnet, όπως γίνεται και στην κατάθεση αντιρρήσεων δασικών χαρτών, και επέκταση του µέτρου ώστε να γίνεται ηλεκτρονικά και η κατάθεση ενστάσεων Κτηµατολογίου.
-Αµεση έκδοση νέου οδηγού δηλώσεων Κτηµατολογίου. Χάνουν το δικαίωµα ένστασης Τελευταία ευκαιρία για να δηλωθούν οι 700.000 ιδιοκτησίες του ∆ήµου Αθηναίων αλλά και αυτές στις πόλεις της Λαµίας, του Βόλου και της Λιβαδειάς έχουν οι ιδιοκτήτες τους, καθώς σε περίπου δύο µήνες θα γίνει η προανάρτηση της κτηµατογράφησης του 2008.
Όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στον ∆ήµο της Αθήνας θα πρέπει να το κάνουν άµεσα στο γραφείο του αναδόχου στην οδό Πατησίων 48, καθώς σε διαφορετική περίπτωση µπορεί να µην έχουν δικαίωµα ένστασης. Στη φάση της προανάρτησης θα µπορούν να ενηµερωθούν ηλεκτρονικά για πρόδηλα σφάλµατα που διορθώνονται µε µία απλή αίτηση εξέτασης που δεν περνά από επιτροπή ενστάσεων εντός 45 ηµερών. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση κατά την οποία δίνεται προθεσµία 2 µηνών (4 για τους κατοίκους του εξωτερικού) για την υποβολή ενστάσεων.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com